Tezat ne demek örnek?

İçindekiler:

  1. Tezat ne demek örnek?
  2. Tezat nasıl kullanılır?
  3. Tezat kelimesinin anlamı ne demek?
  4. Tuhaf tezat ne demek?
  5. Tezat sanatına ne denir?
  6. Kezat ne demek TDK?
  7. Tezat oluşturmak ne anlama gelir?
  8. Çelişiyorum ne demek?
  9. Iğnelemek ne demek örnek?
  10. Kendi düşünceleriyle çelişmek ne demek?

Tezat ne demek örnek?

Tezat (Karşıtlık):İki karşıt düşüncenin bir arada söylenmesidir. Ancak "Gece uyurum, gündüz çalışırım." demekle tezat sanatı olmaz. Gece ile gündüz zıt iki kavramdır,düşünce değildir.

Tezat nasıl kullanılır?

Şair, zıt anlamlı sözcüklerden hareketle aynı kavrama iki farklı yönden bakar, bu iki yanı bir kavrama, bir ortak noktaya bağlar. Bu açıdan zıt anlamlı sözcüklerden biri gerçek, diğeri mecaz anlamı ile kullanılır. Bu dizelerde “siyah alın – bembeyaz saç” sözleri ile tezat yapılmıştır.

Tezat kelimesinin anlamı ne demek?

a. (teza:dı) 1. Karşıtlık, karşıt olma, zıtlık, çelişki, kontrast, antagonizma: “Sanatçı çok garip ve tezatlarla dolu bir yaratıktır.” -H. E. Adıvar.

Tuhaf tezat ne demek?

1. anlamı Karşıtlık, karşıt olma, zıtlık, çelişki, kontrast, antagonizma: "Sanatçı çok garip ve tezatlarla dolu bir yaratıktır."- H. E. Adıvar.

Tezat sanatına ne denir?

Aralarında ilgiden dolayı, birbirine zıt kavramları bir arada kullanmaktır. Birbirine karşıt düşüncelerin, kavramların, duyguların bir arada kullanılmasıdır. İki karşıt düşüncenin bir arada söylenmesidir.

Kezat ne demek TDK?

Bir şeyi sürekli yinelemekten kaçınmak ereğiyle aynı biçimde, böyle, aynı, böylece ya da öylece anlamları katmak için kullanılır. Keza Ne Demek, TDK Sözlük Anlamı Nedir? Keza kelimesi Türk Dil Kurumuna göre zarf anlamında kullanılırken bazen cümle içinde zarf görevini de alabilmektedir.

Tezat oluşturmak ne anlama gelir?

- Anlatımda birbirine karşıt olan iki sözü yan yana kullanmak.

Çelişiyorum ne demek?

Bir önerme veya yargının aynı anda hem onaylanması hem de inkâr edilmesi olayı olarak açıklanır.

Iğnelemek ne demek örnek?

Bir kişiyi iğneleme,bir konuyla alay etme veya sözün tam tersini kastetmedir. Söylenen sözün ya da kavramın gerçek ve mecazlı anlamı dışında büsbütün tersini kastetmektir. Genelliklebir kişiyi ya da durumu iğnelemek, alaya almak için yapılır.

Kendi düşünceleriyle çelişmek ne demek?

Çelişki “Söylenilen sözlerin, yapılan davranışların birbirini tutmaması, tenakuz, paradoks” şeklinde tanımlanıyor. ... Veya bir kişinin sözleriyle davranışları çelişkili oluyorsa, o kişinin sözlerine uygun davranmadığını ve kendi düşüncelerine ters düştüğü anlaşılır.