Bir mukabil mi bilmukabele mi?

İçindekiler:

  1. Bir mukabil mi bilmukabele mi?
  2. Bilmukabele osmanlica mi?
  3. Bil cümle ne demek Osmanlıca?
  4. Teveccühünüz TDK ne demek?
  5. Bilmukabele nasıl yapılır?
  6. Bilmukabele kökeni nedir?
  7. 1000 Mukabele ne demek?
  8. Ez cümle ne demek?
  9. Cümle Osmanlıca ne demek?
  10. Teveccühünüz beyefendi ne demek?
  11. Tevazu nedir sözlük anlamı?
  12. Bilmukabele Türkçe kelime mi?

Bir mukabil mi bilmukabele mi?

Sözcüğün Türk Dil Kurumu sözlüğünde doğru yazılışı bilmukabele şeklindedir. Bazı kelimelerde olduğu gibi kelimenin yanlış kullanımı zaman içinde doğru gibi kullanılmaya başlanabiliyor. Bilmukabele kelimesi sorulan herhangi bir soru karşısında kullanımı bulunmaktadır. Kelime bitişik kullanılır.

Bilmukabele osmanlica mi?

Yazılı eserlerden çok günlük konuşmalarda kullanılan bilmukabele kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Kelimenin başında Arapçada harf-i cer ve harf-i tarif olarak nitelendirilen -bi ve -el ekleri kullanılmıştır. ... Bu nedenle kelime bil-mukabele şeklinde yazılır.

Bil cümle ne demek Osmanlıca?

bilcümle / بالجمله / بِالْجُمْلَه Bütün, hepsi. Umumiyetle.

Teveccühünüz TDK ne demek?

Teveccühünüz kelimesi karşı taraftan gelen iltifatlar karşısında 'o sizin güzelliğiniz' ya da 'asıl siz öylesiniz' anlamının dile getirilmesidir. Yapılan bir iltifat ile beraber güzel sözlere karşılık vermek amaçlı teveccühünüz kelimesi kullanılır.

Bilmukabele nasıl yapılır?

Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''bilmukabele'' olarak yazılır.

Bilmukabele kökeni nedir?

Arapça'da edat olan 'bi' yani Türkçe'deki karşılığı 'ile' kelimesinin 'Mukabele' kelimesiyle birleşiminden meydana gelen Bilmukabele, 'karşılık olarak' anlamı taşımaktadır.

1000 Mukabele ne demek?

Birinin söylediği söze karşılık söylenen "ben de, size de, sizlere de" anlamında kullanılan bir söz. Örnek: "Hürmetler ederim. - Bilmukabele. HABERLER Bilmukabele ile ilgili tüm haberlere, sabah.com.tr'ye eklenen son dakika haber ve gelişmelerine 7/24 bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

Ez cümle ne demek?

Özellikle, bilhassa, hassaten: Maamâfih o, saraya ahbaplık etmek için de zaman zaman gidiyordu, ezcümle dostu musâhiplerden İsmail Ağa'dır (Sâmiha Ayverdi).

Cümle Osmanlıca ne demek?

cümle / جمله / جُمْلَه Bütün, hüküm bildiren söz.

Teveccühünüz beyefendi ne demek?

TDK'ya (Türk Dil Kurumu) göre de 'teveccühünüz' kelimesinin karşılığı; İyi görüşünüz, iyi değerlendirmenizdir.

Tevazu nedir sözlük anlamı?

Tevazu, makam ve rütbe itibariyle kendinden aşağıda olanlara büyüklük göstermemektir. Tevazunun aşırı miktarına aşağılık, bayağılık denir. Dünyada ele geçen nimetler, mallar, rütbeler, mevkiler, insana Allahü tealanın lütfu ve ihsanıdır.

Bilmukabele Türkçe kelime mi?

Bilmukabele kelimesi, Arapça'dan Türkçe'ye geçmiştir. Arapça'da edat olan 'bi' yani Türkçe'deki karşılığı 'ile' kelimesinin 'Mukabele' kelimesiyle birleşiminden meydana gelen Bilmukabele, 'karşılık olarak' anlamı taşımaktadır.