2021 gelir vergisi ne kadar?

İçindekiler:

  1. 2021 gelir vergisi ne kadar?
  2. Gelir vergisi kazancı nedir?
  3. Gelir vergisi nasıl hesaplanır?
  4. Kimler gelir vergisi öder?
  5. Gelir vergisine konu olan kazanç ve iratlar nelerdir?
  6. Emlak gelir vergisi Nasıl Hesaplanır?
  7. Stopaj nasıl hesaplanır 2020?
  8. Geriye dönük engelli vergi indirimi nasıl alinir?
  9. Engelli vergi muafiyeti ne kadar?
  10. Bordrodaki gelir vergisi nedir?
  11. Gelir vergisinden istisna tutulan kazançlar nelerdir?
  12. Kira gelirlerinde vergi nasıl hesaplanır?

2021 gelir vergisi ne kadar?

Gelir Vergisi Yükümlülüğü
MinimumMaksimumVergi Oranı
024.000,00 TL
24.000,01 TL53.000,00 TL
53.000,01 TL190.000,00 TL'
190.000,01 TL650.000,00 TL5
1 satır daha•BE

Gelir vergisi kazancı nedir?

Gelir vergisi; gerçek şahısların yani hukukta hak edinebilmesi söz konusu olan ve yetki kullanabilen kurumlaşmamış durumdaki bireylerin gelirleri üzerinden alınan vergi türü olmaktadır. Gelir bir gerçek şahsın bir takvim yılı içerisinde elde etmiş olduğu kazanç ve iratların safi tutarı olmaktadır.

Gelir vergisi nasıl hesaplanır?

Gelir Vergisi, gelir tutarının (matrah), gelir vergisi oranıyla çarpılması şeklinde hesaplanır. Ancak gelir tutarı yükseldikçe vergi oranı artmaktadır. Hangi matrah tutarının hangi oranda vergilendirileceği, Maliye Bakanlığı tarafından her yıl yayınlanır. Yayınlanan bu tabloya Gelir Vergisi Dilimleri denir.

Kimler gelir vergisi öder?

Gelir vergisi kişinin bir yıl içinde serbest meslek faaliyetleri sonucu elde ettiği kazanç, mal satışları, gayrimenkul getirisi üzerinden alınır. Bunun dışında zirai faaliyetler ve bunun gibi kanun kapsamına giren birçok gelir de vergiye dâhildir.

Gelir vergisine konu olan kazanç ve iratlar nelerdir?

Buna göre, gelir bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarı olup, kazanç ve iratlar ise ticari ve zirai kazançlar, ücretler, serbest meslek kazançları, gayrimenkul sermaye iratları, menkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlardır.

Emlak gelir vergisi Nasıl Hesaplanır?

Ödenmesi gereken vergi tutarı hesaplanırken öncelikle konut kira gelirleri toplamından istisnaya tabi olan kısımlar çıkarılır. Kalan kısım için yapılan giderler tespit edilerek matrahtan düşülür ve kalan kısmın girdiği dilimlere göre ödenmesi gereken gelir vergisi hesaplanır.

Stopaj nasıl hesaplanır 2020?

Kira sözleşmesinde brüt kira bedelinin bulunmadığı durumlarda net kira oranı 1,25 ile çarpılır veya 0,80'e bölünür. Böylelikle brüt kira bedeli hesaplanır. Örneğin; 4000 TL brüt kira bedeli olan bir dairede stopaj vergisi 4000 x % olarak hesaplanır.

Geriye dönük engelli vergi indirimi nasıl alinir?

Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen ancak işe giriş anında başvuru yapamamış çalışanlar; düzeltme zamanaşımı süresi içinde 5 yıl geriye dönük olarak dilekçeyle başvurarak engellilik indirimi bedellerini talep edebilirler.

Engelli vergi muafiyeti ne kadar?

Engellilik indirimi, ücretlinin aylık matrahına girecekleri derecelere göre asgari yüzde 15, serbest meslek erbabında ve basit usulde vergilendirilenlerde ise yıllık kazançlarında asgari yüzde 15 katkı sağlıyor.

Bordrodaki gelir vergisi nedir?

Gelir vergisi tutarı, kişinin bir yıl içinde elde ettiği kazanç üzerinden belirlenerek ödenir. Gelir vergisi matrahı ise işçinin brüt ücreti üzerinden Genel Sağlık Sigortası işçi payı ve işsizlik sigortası işçi payına dair yapılan kesintileri çıkardıktan sonra elde edilen asıl gelir olarak düşünülebilir.

Gelir vergisinden istisna tutulan kazançlar nelerdir?

Gelir Vergisinden İstisna Edilen Ticari Kazançlar
  • Maden, taş ve kireç ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri ile tuğla ve kiremit harmanlarının işletilmesinden,
  • Coberlik işlerinden (Coberlik; borsaya kayıtlı olarak ve kendi nam ve hesabına hisse senedi ve tahvil alım satımı yapılmasıdır.),
Daha fazla öğe...•BE

Kira gelirlerinde vergi nasıl hesaplanır?

Örnek: Bir konutun toplam geliri 20.000 TL olsun. Bu konut için yapılan harcamaların toplamıysa 5.000 T' olsun. Bu durumda; 20.000 - 5.000 = 15.000 TL üzerinden gelir vergisi hesaplanır. 15.000 x = 2.250 TL vergi ödenmesi gerekir.