Satış sözleşmesinin temel özellikleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Satış sözleşmesinin temel özellikleri nelerdir?
  2. Satış sözleşmesi nasıl bir işlemdir?
  3. Taşınmaz satış sözleşmesi şekil şartı nedir?
  4. Alım satım sözleşmesi nedir?
  5. Satış sözleşmesinin unsurları nelerdir?
  6. Mesafeli Satış sözleşmesi ne demek?
  7. Satış sözleşmesi konuları nelerdir?
  8. Mülkiyeti geçirme borcu nedir?
  9. Taşınmaz mülkiyetinin devrine ilişkin sözleşme ne şekilde yapılır?
  10. Taşınmaz satış sözleşmesi şekle bağlı mıdır?
  11. Satış sözleşmesi nedir Borçlar Hukuku?
  12. Alım satım sözleşmesi ne tür bir hukuki işlemdir?
  13. Satış sözleşme yazılı olmak zorunda mı?
  14. Satış çeşitleri nelerdir?
  15. Mesafeli Satış sözleşmesi Nasıl Kurulur?
  16. Mesafeli Satış sözleşmesi ne işe yarar?
  17. Satış sözleşmesinde üçüncü kişinin mülkiyet hakkına dayanarak satılan şeyi alıcının elinden tamamen geri alması durumuna ne denir?
  18. Satış sözleşmesi nasıl bir borç doğurur?
  19. Sözleşme Türleri Nelerdir?
  20. Taşınmaz satım sözleşmesi nedir?

Satış sözleşmesinin temel özellikleri nelerdir?

Satış sözleşmesi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 207. ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Bu maddeler gereği satış sözleşmesi, satıcının satılanın zilyetlik ve mülkiyetini alıcıya devretme, alıcının ise buna karşılık bir bedel ödeme borcunu üstlendiği sözleşme türüdür.

Satış sözleşmesi nasıl bir işlemdir?

Satış, satıcı ile alıcı arasında malın alıcıya verilmesi, alıcının da bedeli ödemesi yoluyla yapılan işlemdir. Satış sözleşmesi de satış işlemini düzenleyen sözleşme olarak karşımıza çıkmaktadır. ... Borcunu ifa etmeyen satıcı, alıcının borcun ifa edilmemesinden kaynaklı zararını gidermekle yükümlü tutulacaktır.

Taşınmaz satış sözleşmesi şekil şartı nedir?

Sözleşmenin şekil şartı kamu düzeni ile ilgili olup noter tarafından düzenleme şeklinde yapılması zorunludur. ... Gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinde satın almayı vaad eden tarafın ödeyeceği bedelin açıkça sözleşmede belirtilmiş olması gerekir.

Alım satım sözleşmesi nedir?

Satıcı ile alıcı arasında yapılan sözleşmeye alım satım sözleşmesi denmektedir. Bu sözleşmeler, satışı yapılan malın alıcıya teslim edilmesi ile alıcının da satın aldığı malın bedelini ödemesini kapsamaktadır. Bu sözleşmeler aynı zamanda malın mülkiyetinin devredilmesi için yapılmaktadır.

Satış sözleşmesinin unsurları nelerdir?

Sözleşmede bu unsurlar; “satılan şey”, “semen” ve “tarafların satılan şey ile semenin mübadele edilmesi (değiştirilmesi) hususundaki anlaşmaları”dır. Satış sözleşmesinin konusu, sadece maddi şeylerden ibaret değildir. ... Ayrıca, satılan şeyin sözleşmenin yapıldığı anda satıcının mülkiyetinde olması da şart değildir.

Mesafeli Satış sözleşmesi ne demek?

Mesafeli sözleşme, mesafeli satış sözleşmesi satıcı veya sağlayıcı ile tüketicinin eş zamanlı fiziksel varlığı olmaksızın, mal veya hizmetlerin uzaktan pazarlanmasına yönelik sözleşmelerdir. Mesafeli sözleşmeler genellikle mesafeli satış sözleşmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Satış sözleşmesi konuları nelerdir?

  • Satış konusu. Satış sözleşmesinin konusunu, iktisadi değeri olan bütün mallar ya da maddi varlığı olup olmadığının bir önemi olmaksızın hak gibi unsurlar oluşturur. ...
  • Bedel. Alıcının asli edim yükümlülüğünü oluşturan bedel ödeme, mutlaka bir miktar para olmalıdır. ...
  • Consensus.

Mülkiyeti geçirme borcu nedir?

Sözleşmenin yapılmasıyla satıcı, satılanın mülkiyetini geçirme borcu altına girmekte; buna karşılık alıcı da, satılanın parasını alıcıya vermeyi borçlanmaktadır.Böylece, bir tarafın borcu, öteki tarafın borcunun karşılığını oluşturmaktadır.

Taşınmaz mülkiyetinin devrine ilişkin sözleşme ne şekilde yapılır?

Madde 634 - Taşınmaz mülkiyetinin devrine esas olan resmî sözleşmenin tapu sicili muhafızı veya memuru önünde, usulüne göre yapılması şarttır.

Taşınmaz satış sözleşmesi şekle bağlı mıdır?

Şekil. Madde 237 - Taşınmaz satışının geçerli olabilmesi için, sözleşmenin resmî şekilde düzenlenmesi şarttır. Taşınmaz satışı vaadi, geri alım ve alım sözleşmeleri, resmî şekilde düzenlenmedikçe geçerli olmaz. Önalım sözleşmesinin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmış olmasına bağlıdır.

Satış sözleşmesi nedir Borçlar Hukuku?

Satış sözleşmesi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 207. maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır: “Satış sözleşmesi, satıcının, satılanın zilyetlik ve mülkiyetini alıcıya devretme, alıcının ise buna karşılık bir bedel ödeme borcunu üstlendiği sözleşmedir.” Tanımdan da anlaşılacağı üzere, satış sözleşmesinin en temel ...

Alım satım sözleşmesi ne tür bir hukuki işlemdir?

Örneğin, alım-satım sözleşmesi borçlandırıcı bir işlemdir. Satıcının borcu satılan malın mülkiyetini alıcıya geçirmektir; alıcının borcu da, satış bedelini satıcıya ödemektir.

Satış sözleşme yazılı olmak zorunda mı?

MADDE 237- Taşınmaz satışının geçerli olabilmesi için, sözleşmenin resmî şekilde düzenlenmesi şarttır. Taşınmaz satışı vaadi, geri alım ve alım sözleşmeleri, resmî şekilde düzenlenmedikçe geçerli olmaz. Önalım sözleşmesinin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmış olmasına bağlıdır.

Satış çeşitleri nelerdir?

  • Taşınır Satışı Yapılış amacı önemli olmaksızın, herhangi bir bozulma meydana gelmeden taşınabilen tüm yapılar taşınır mal olarak ifade edilir. ...
  • Taşınmaz Satışı ...
  • Örnek Üzerine Satış ...
  • Beğenme Koşuluyla Satış ...
  • Mülkiyeti Saklı Tutma Şartıyla Satış ...
  • Taksitle Satış ...
  • Önödemeli Taksitli Satış ...
  • Artırma Yoluyla Satış

Mesafeli Satış sözleşmesi Nasıl Kurulur?

Mesafeli satış sözleşmesi hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
  1. Taraflar. Satıcı ve tüketicinin kim olduğu, adresi, fatura bilgisi vs. ayrıntılı olarak yazılmalıdır.
  2. Konu. ...
  3. Ödeme. ...
  4. Teslimat. ...
  5. Mücbir sebep. ...
  6. Satıcının sorumlulukları.
  7. Alıcının sorumlulukları.
  8. Sipariş.
Daha fazla öğe...

Mesafeli Satış sözleşmesi ne işe yarar?

Mesafeli satış sözleşmesi, e-ticaret sitesi sahiplerinin alıcılara karşı hazırladığı sözleşmelerdir. Bu sözleşme müşterilerin e-ticaret sitesinden alışveriş yaparken ve alışveriş sonrasında yaşanabilecek olumsuz olayların önüne geçebilmek ve prosedürlerle ilgili ön bilgilendirmeyi sağlamak amacıyla düzenlenmektedir.

Satış sözleşmesinde üçüncü kişinin mülkiyet hakkına dayanarak satılan şeyi alıcının elinden tamamen geri alması durumuna ne denir?

Zapttan sorumluluk, satıcının alıcıya teslim edilen malda, üçüncü kişinin üstün bir hak ileri sürerek malı alıcının elinden alması veya kullanımını engellemesin- den dolayı sorumlu olmasıdır.

Satış sözleşmesi nasıl bir borç doğurur?

Satış sözleşmesi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 207. maddesinde şu şekilde tanımlanmıştır: “Satış sözleşmesi, satıcının, satılanın zilyetlik ve mülkiyetini alıcıya devretme, alıcının ise buna karşılık bir bedel ödeme borcunu üstlendiği sözleşmedir.” Tanımdan da anlaşılacağı üzere, satış sözleşmesinin en temel ...

Sözleşme Türleri Nelerdir?

Sözleşme çeşitleri; satış sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi, trampa (takas) sözleşmesi, bağışlama sözleşmesi, kira sözleşmesi, kullanım ödüncü sözleşmesi, tüketim ödüncü sözleşmesi, hizmet sözleşmesi, evde hizmet sözleşmesi, eser sözleşmesi (istisna sözleşmesi), yayım sözleşmesi, vekalet (vedia) sözleşmesi, kefalet ...

Taşınmaz satım sözleşmesi nedir?

Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, sözleşmede yazılı şartların gerçekleşmesi halinde sözleşmede yazılı gayrimenkul hakkında sözleşme yapılması konusunda taraflara talep hakkı tanıyan bir sözleşmedir. Bu sözleşmedeki taraflardan biri, taşınmazı devretmeyi, diğer taraf ise taşınmazı devralmayı taahhüt eder.