Hukukta ilam ne demek?

İçindekiler:

  1. Hukukta ilam ne demek?
  2. İlam açılımı nedir?
  3. İlam nedir TDK?
  4. Yerel ilam ne demek?
  5. Kesinleşmiş ilam nedir?
  6. İlam mı ilan mı?
  7. İlam kimin?
  8. Ilam ne demek Osmanlıca?
  9. Ilam mı ilan mı?
  10. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ilam incelemesi ne demek?
  11. İlamlı icra takibi ne zaman kesinleşir?
  12. Kesinleşme bilgisi kaydedildi ne demek?
  13. Gerekçeli karar ne zaman kesinleşir?
  14. Ceza dosyasında gerekçeli karar yazıldı ne demek?
  15. Malumu ilan ne demektir?
  16. Malumun ilamı mı malumun ilanı mı?
  17. Yargıtay ilam incelemesi ne kadar sürer?
  18. Yargıtay dosya sırası neye göre?
  19. İlamlı icra takibi ne zaman düşer?

Hukukta ilam ne demek?

Hukuk Mahkemeleri Kanunu'na göre, yargılama sonucu taraflara verilen hüküm nüshasına ilam adı verilir. Kanuna göre sulh, aile, tüketici gibi hukuk mahkemelerinin verdiği eda hükmü içeren nüshalar ilamdır. Eda hükmü olan ilamlar, borçlunun sorumluluğu ilamlı icra yolu ile tahsil edilir.

İlam açılımı nedir?

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre, yargılama sonucunda taraflara verilen hüküm nüshasına ilam denir. Kanuna göre sulh, aile, tüketici, asliye gibi hukuk mahkemelerinin verdiği eda hükmü içeren nüshalar ilam olarak değerlendirilir.

İlam nedir TDK?

1. Bildirme, anlatma. 2. huk. Bir davanın mahkemece nasıl bir hükme bağlandığını gösteren resmî belge.

Yerel ilam ne demek?

İlam kısaca mahkemenin vermiş olduğu kararın yazılı olduğu kağıt demektir. ... Yukarıda da değindiğimiz gibi yerel mahkemenin vermiş olduğu karar temyiz süresi içerisinde temyiz edilmemesi hallerinde kesinleşmektedir.

Kesinleşmiş ilam nedir?

Bu hakkın süresi içinde kullanılmaması veya kullanıldığı halde ilgili mahkeme incelemesinden geçip reddedildiği durumlarda mahkeme kararı kesinleşmiş hale gelir. Yargılama sonucunda mahkeme tarafından verilen karar yazılarak taraflara imzalı ve mühürlü olarak verilir. Bu yazıya “ilam” adı verilir.

İlam mı ilan mı?

(İlam)ı (ilan) etmese,iki kelimeyi karıştırmasa daha iyi olurmuş.O deyimin aslı ,malumu ilam etmek. Yani(bilineni bildirmek).Malum ve ilamın aynı kökten geldiklerini bilirsek anlamı daha iyi kavrayabiliriz.Bilineni bildirmeye, açık olan bir şeyi açıklamaya gerek yok anlamında.

İlam kimin?

İlam: Bir davanın mahkemece nasıl bir hükme bağlandığını gösteren resmi belgedir. Alacaklı elinde bulunan bu belge ile birlikte bir takip talebiyle icra müdürlüğü nezrinde takip başlatabilir.

Ilam ne demek Osmanlıca?

Elem vermek. Rencide etmek. Düğün yemeği.

Ilam mı ilan mı?

(İlam)ı (ilan) etmese,iki kelimeyi karıştırmasa daha iyi olurmuş.O deyimin aslı ,malumu ilam etmek. Yani(bilineni bildirmek).Malum ve ilamın aynı kökten geldiklerini bilirsek anlamı daha iyi kavrayabiliriz.Bilineni bildirmeye, açık olan bir şeyi açıklamaya gerek yok anlamında.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ilam incelemesi ne demek?

Yargıtay/Danıştay, ilk derece mahkemesinin verdiği kararı inceler, hukuka aykırı bir husus saptarsa kararı bozar. Bozulan karar bir kez daha görüşülmek üzere kararı veren ilk derece mahkemesine gönderilir.

İlamlı icra takibi ne zaman kesinleşir?

Eğer borçlu 7 gün içinde icraya takibine itiraz etmez ise ilamlı icra takibi kesinleşir ve borçlu söz konusu borcu ödemek zorunda kalır.

Kesinleşme bilgisi kaydedildi ne demek?

Bu şerh mahkemenin ilamının değişmez olduğunu gösterir ve burada verilen mahkeme kararının altına eklenir. Bu karar hâkim veya mahkeme başkanın imzasını ya da mührünü taşımalıdır.Kesinleşme şerhi, mahkemenin kararının kesinliğini belirtir ve dosyanın kapanmasını sağlar.

Gerekçeli karar ne zaman kesinleşir?

Taraflardan biri ya da her ikisi tebliğ edilen gerekçeli karara ilişkin iki haftalık süre içerisinde hiçbir işlem yapmazlarsa: iki haftalık sürenin dolmasından sonra mahkemece kararın kanun yollarına götürülmediğinden kesinleşme yapılması gerekir. Karar bu şekilde kesinleşir.

Ceza dosyasında gerekçeli karar yazıldı ne demek?

Gerekçeli karar yazıldı demek davaya bakan hakimin mahkeme içinde taraflara tefhim etmiş olduğu hükmün fırkasına “ hangi hukuksal nedenlere” bağlı olarak ulaştığını göstermektedir. Kısa kararın gerekçeyle birlikte yazıldığını ifade etmektedir.

Malumu ilan ne demektir?

bilinen bir gerçeği tekrar söyleme durumu.

Malumun ilamı mı malumun ilanı mı?

dogrusu malumun ilamidir. malumun ilamı tabiri kullanılmak isterken sıklıkla düşülen yanlış. bu hataya düşmenin anlaşılır bir yanı var, ilam kelimesi mahkeme ilamı dışında neredeyse günlük hayatımızdan çıkmış durumda.

Yargıtay ilam incelemesi ne kadar sürer?

YARGITAY DOSYA İNCELEME NE KADAR SÜRER? Mahkemelerde Ceza Dairesinin bir dosyayı ortalama olarak inceleme süresi genellikle 352 gün olarak bilinmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığında geçen ortalama sürenin ise 473 gün olarak bilinir. Genel olarak Yargıtay'da toplam 825 günlük bir inceleme süresi geçmektedir.

Yargıtay dosya sırası neye göre?

Sırası gelen dosya Cumhuriyet savcısına tevzi edilir. ... Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından ilgili ceza dairesine gelen dosya kayıt edilir ve daire esas numarası alır. Dosyanın takibi bu numara üzerinden yapılır. Kaydı yapılan dosya ön incelemesi yapıldıktan sonra ilgili bölüme teslim edilir.

İlamlı icra takibi ne zaman düşer?

İlamlı icra takiplerinde zamanaşımı 10 yıldır. 10 yıl süreyle hiçbir işlem yapılmayan icra dosyaları kendiliğinden düşer.