Pervasızca konuşmak ne demek?

İçindekiler:

  1. Pervasızca konuşmak ne demek?
  2. Pervasız yaşamak ne demek?
  3. Pervaz ne demek anlami?
  4. Fütursuzca konuşmak ne demek?
  5. Hadsizlik ne demek TDK?
  6. Pervaz nedir TDK?
  7. Pencere pervazı neresi?
  8. Fütursuz ne demek kökeni?
  9. Patavatsız ne demek?
  10. Suursuzca nedir?
  11. Milli şuur ne demek TDK?
  12. Pencere pervazı ne demek?
  13. Kozak mı kozalak mı?
  14. Balkon pervazı nedir?
  15. Kapı pervazı ne ile yapıştırılır?

Pervasızca konuşmak ne demek?

TDK'ya göre pervasız, sözünü sakınmadan konuşan ve kimseden çekincesi olmayan kimse demektir. ... Pervasız konuşmak iki farklı anlama gelir. İlk anlamı: Kişinin hiç kimseden korkmadan doğruları söylemesi.

Pervasız yaşamak ne demek?

Gelecek kaygısı olmayan ve kimseden korkmayan kişiler fütursuz olarak tanımlanırken, herhangi bir kimseye göre değil yalnızca kendi istediği gibi davranan, korkusuz kimselere de pervasız denir.

Pervaz ne demek anlami?

1. Kapı, pencere vb. kenarlarına çerçeve gibi konan dar ve uzun parça: İşitmemiş kadar rahat, kapı pervazına yaslı, duruyor (Yusuf Z. Ortaç).

Fütursuzca konuşmak ne demek?

Türk Dil Kurumu fütursuz kelimesini çekinmez ve umursamaz olarak anlatmaktadır. Yani bazı durumlara pek aldırış etmeyen, ortaya doğacak durumları umursamayan ve olacaklara karşı çekinmeyen insanlar için bu ifadenin kullanımına yer verilmektedir.

Hadsizlik ne demek TDK?

Haddini aşan kişilere hadsiz denmektedir. Had kelimesi sınır anlamına geldiği için sınırını aşan kişilere hadsiz denmektedir.

Pervaz nedir TDK?

Pervaz nedir TDK? a. 1. Kapı, pencere vb. yerlerin kenarlarına geçirilen ensiz parça: “Pencerenin pervazına oturup tekrar gökyüzüne baktım.” -S. F. Kapı, gömme dolap, pencere v.b. işlerde taşıyıcı çerçeve ile duvarın üzerine tutturulan tahta. ...

Pencere pervazı neresi?

Pervaz, pencere, kapı gibi yerlere ait olan kasalar ile duvar boşluğu arasında kalan aralık bölgeyi kapatmak amacıyla kullanılan, kenarlara geçirilen parçadır.

Fütursuz ne demek kökeni?

“Geleceği olmayan” anlamındaki “füyçırsız” kelimesi Osmanlıcada “füyçursuz” diye telaffuz edilmiş ve “y” harfi zamana yenik düşmüş… “Fütursuzca” yalan söylüyoruz. Yani çekinmeden, aldırış etmeden. “Fütur” kelimesi Arapçada “gevşedi, çözüldü” anlamındaki “fatara” fiilinden geliyor.

Patavatsız ne demek?

PATAVATSIZ. sıf. ve i. (Patavat'ın kökü belli değildir) Sözünün uygun düşüp düşmeyeceğini, nereye varacağını düşünmeden konuşan, önünü sonunu düşünmeden aklına estiği gibi söz söyleyen veya davranan (kimse): Çünkü Mefharet'in patavatsız fevrî haraketleriyle ince muvâzeneleri bozmasından korkuyorum (Peyâmi Safâ).

Suursuzca nedir?

Suursuzca nedir? Şuursuz : Bilinçsiz. Bilinçsiz bir biçimde. Bilinçsizce : Bilinçsize yakışır biçimde olan, şuursuzca.

Milli şuur ne demek TDK?

Millî şuur, bir milletin, kendini duyması ve bilmesidir. Hem duyguya hem de düşünceye dayanan millî şuur, bir milletin manevî kuvvetlerinden en önemlisidir. ... Fakat, dilini sakladıkça, o millet yaşıyor demektir.

Pencere pervazı ne demek?

Pervaz, pencere, kapı gibi yerlere ait olan kasalar ile duvar boşluğu arasında kalan aralık bölgeyi kapatmak amacıyla kullanılan, kenarlara geçirilen parçadır. Bu parça genel olarak ara boşlukları doldurmak üzere tasarlanmış gibi gözükse de aslında küçük ama etkili bir göreve sahiptir.

Kozak mı kozalak mı?

Türk Dil Kurumu'na göre kozalak "Koza" , "Kozalaklıların, genellikle dibi yuvarlak, tepesi koni biçiminde ve odunsu dokulu meyvesi, kozak" , "Olmamış, kuru, ham meyve." ve "Bal mumuna basılmış mührün bozulmaması için üzerine yapıştırılan fil dişinden kapakçık." anlamlarına gelmektedir.

Balkon pervazı nedir?

Pervaz, pencere ve kapıların duvar ve kasası arasındaki boşluğunu dekoratif gayesiyle kapatmak için pencere veya kapı kenarlarına eklenen dar ve uzun parçadır. ... Pervazlı PVC Pencerelerin pervazlarının dayanıklı ve uzun ömürlü olması için düzenli bakım yapılması gerekir.

Kapı pervazı ne ile yapıştırılır?

Ahşap Montaj Yapıştırıcısı, Parke, süpürgelik, kapı pervazı, mdf, kontraplak, sunta, gibi ahşap yüzeylerin yapıştırılmasında ve dolgu malzemesi olarak kullanılmasına yarar. Yapıştırılacak yüzey, temiz, kuru ve yağsız ve tozsuz olmalıdır.