Hangi yiyecekler demir eksikliği yapar?

İçindekiler:

  1. Hangi yiyecekler demir eksikliği yapar?
  2. Demir eksikliği ilerlerse ne olur?
  3. Demir eksikliğine hangi meyve iyi gelir?
  4. Demir eksikliği tedavi edilmezse nelere yol açar?
  5. Demir eksikliği hangi hastalıkların habercisidir?

Hangi yiyecekler demir eksikliği yapar?

Demir eksikliği bulunan kişiler özellikle bol tahıllı ve kepekli gıdalardan fazla tüketmemelidir. Çünkü bu tip gıdalar demir eksikliğini tetikleyebilir. Demir emilimini azaltarak demir eksikliğine neden olan yiyecekler şöyle sıralanabilir; kepekli tahıllar, yağlı tohumlar, kahve, siyah çay, soya, kalsiyum tuzları…

Demir eksikliği ilerlerse ne olur?

Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyüyor ve kalp yetmezliği oluşabiliyor. Akciğerler zorlandığından, nefes darlığı oluşuyor. Dokulara az oksijen gittiğinden, dokunun oksijensiz kalması sonucu tüm iç organlar, beyin ve kaslar da etkileniyor.

Demir eksikliğine hangi meyve iyi gelir?

Kuru meyveler: Gün içerisinde yanınızda taşıyabileceğiniz oldukça sağlıklı atıştırmalık gıdalardır. Bazı kuru meyvelerin demir eksikliği problemlerine iyi geldiği bilinmektedir. Bu meyvelerden demir eksikliği anemisi açısından en faydalı olanları ise çekirdeksiz kuru üzüm, dut kurusu, kuru kayısı ve kuru eriktir.

Demir eksikliği tedavi edilmezse nelere yol açar?

TEDAVİ EDİLMEZSE BİRÇOK SORUNA YOL AÇIYOR Çünkü kansızlık durumunda vücut, hipoksi denilen oksijen yetersizliğini yaşıyor. Bu tabloda dokulara gitmesi gerekenden daha az miktarda oksijen gidiyor. Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyüyor ve kalp yetmezliği oluşabiliyor.

Demir eksikliği hangi hastalıkların habercisidir?

Toplumda yaygın olarak görülen demir eksikliği hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. İbrahim Döner, “Demir eksikliği anemisi yani demir eksikliğine bağlı kansızlık, özellikle orta ve ileri yaş grubunda mide ya da kolon (kalın bağırsak) kanseri habercisi olabilir.