Horon halk oyunu hangi yöreye ait?

İçindekiler:

  1. Horon halk oyunu hangi yöreye ait?
  2. Teke Yöresi hangi illeri kapsar?
  3. Teke yöresi neresi?
  4. Teke Yöresi nerede yer alır?
  5. Teke tavrı nedir?
  6. Teke yöresi engebeli mi?
  7. Teke Yarımadası engebeli mi?

Horon halk oyunu hangi yöreye ait?

Artvin de horon Lazlar'ın yaşadığı Hopa, Arhavi ve Borçka (bir kısmı) ve Gürcü köylerinde geleneksel olarak oynanmakta olup Artvin'in iç kesimlerinde Artvin Ahıska Türklerinin oyunları davul ve zurna eşliğinde bar oyunları (Atabarı gibi) ve Ahıska - Kafkas dansı oynanır.

Teke Yöresi hangi illeri kapsar?

Burdur ve ilçeleri merkez olmak üzere, Denizli'nin Acıpayam, Serinhisar, Çameli, Muğla'nın Fethiye ve Köyceğiz'e kadar olan bölümü, Antalya'nın Korkuteli, Elmalı ve çevresi ile Afyon ilinin Dinar, Dazkırı, Başmakçı çevresi Teke Yöresi Kültürünün görüldüğü ve yaşandığı çevredir.

Teke yöresi neresi?

Teke Yarımadası, Türkiye'nin güney batısında Antalya Körfezi ile Fethiye Körfezi arasında Akdeniz'e doğru uzanan yarımadadır. Göller Bölgesi'yle kuzeyden sınırlanır. Eski çağlarda Likya olarak bilinirdi. İsmi bölgeye Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yerleştirilen Teke Boyu'ndan gelmektedir.

Teke Yöresi nerede yer alır?

Eski adı “Teke” olan Antalya ili ve çevresinin coğrafi tanımı şöyledir; “Antalya Körfezi ile Fethiye Körfezi arasında kalan saha Teke Yöresi olarak adlandırılmaktadır. Antalya'nın batısında Torosların batı bölümünde yer alır.

Teke tavrı nedir?

Teke Tavrı Teke tavrının en önemli özelliği aksayan üçlü kümesinin alttan üste doğru başlamasıdır. Görüleceği gibi bugün kullanılmakta olan tavırlar kullanıldıkları yörenin ismi veya yörede söylenilen bir türkünün adı ile anılmaktadırlar.

Teke yöresi engebeli mi?

Antalya Körfezi'nin batısındaki dağlarla ve platolarla kaplı karstik arazi "Teke Yöresi" olarak adlandırılır. Teke Yöresi ve Taşeli Platosu bölgenin en tenha yerleridir. ... Akdeniz Bölgesi genel olarak engebeli ve dağlıktır. Bölgenin % 80'ini kıyıya paralel uzanan Toros Dağları ile yüksek platolar oluşturur.

Teke Yarımadası engebeli mi?

Hakkari bölümü ve tunceli ise yersekilleri bakımından engebeli oldugu icin nüfus seyrektir ve buda ulasımı etkiler. Taşeli platosu ve teke yarım.adası ise karstik arazi sekilleri yaygın oldugu icin . Menteşe yöresi ise daglık ve engebeli oldugu icin ulasım.ve tarım alanları bakımından nüfus seyrektir.