Bahçede domates nasıl yetişir?

İçindekiler:

  1. Bahçede domates nasıl yetişir?
  2. Domatesin verimli olmasi icin ne yapmali?
  3. Domates evde nasıl ekilir?
  4. Oturak domates budanır mi?
  5. Domates bahçede yetişir mi?
  6. Bahçede sırık domates nasıl yetiştirilir?
  7. Çeri domates nasıl yetiştirilir?
  8. Domates çekirdeği ekilir mi?
  9. Çeri domates nasıl büyür?
  10. Domates ne zaman ürün verir?
  11. Domatese gübre ne zaman verilir?
  12. Domatese şeker gübresi ne zaman atılır?
  13. Oturak domates nedir?
  14. Domates koltuk alma ne zaman yapılır?
  15. Domates yetiştirmek için hangi toprak çeşidi uygundur?
  16. Salatalık hangi toprakta yetişir?
  17. Tarlada sırık domates nasıl yetiştirilir?
  18. Domates suyu sever mi?

Bahçede domates nasıl yetişir?

Bahçede domates yetiştirmenin püf noktaları şunlardır: Domates, sıcak iklim bitkisidir. Büyümek için 18 °C ila 26 °C sıcaklığa ve bol güneşe (günde en az 6 saat) ihtiyaç duyar. Kısa sürme şartıyla, domates bitkileri 1 °C civarındaki düşük hava sıcaklığını tolere edebilirler.

Domatesin verimli olmasi icin ne yapmali?

Dekara 40 kg, taban gübresi 20 potasyum sülfat gübresi kullanılması gerekmektedir. Domates veriminin yüksek oranda olması için gübreleme önemli olmaktadır. Düzenli sulamalarda domatesin çatlamasına önlem alınmaktadır. Bu şekilde, ürün verim ve kalitesi artmaktadır.

Domates evde nasıl ekilir?

Düşündüğünüzden Kolay Olacak: Saksıda Adım Adım Domates Nasıl Yetiştirilir?
  1. 1. adım: Çimlenme tepsisi ya da plastik bardakların içini verimli bahçe toprağı ile doldurup tohumları içine ekin. ...
  2. 2. adım: Tohumların çimlenmesi için onları güneş görmeyen, sıcak bir ortamda bekletin ve toprağı sürekli nemli tutun.
Daha fazla öğe...

Oturak domates budanır mi?

Domatesin türü fark etmeksizin ilk çiçek kümesinin altındaki tüm emiciler ve yaprakları budamak gerekmektedir. Bunu yapmak, bitkiyi güçlü tutmakta ve merkezi gövdenin güçlü bir şekilde büyümesine yardımcı olmaktadır. ... Bu nedenle bitkiyi sağlıklı tutmak adına bütün bir dönem boyunca emiciler budanmalıdır.

Domates bahçede yetişir mi?

Domates bitkisi uygun koşullarda kendiliğinden fazla dallanır. Dik büyümeyen bir sebzedir. Sırık ve yer domatesi şeklinde yetiştirilir. Sera yetiştiriciliğinde sırık domates, bahçe ve tarla sebzeciliğinde yer domatesi tercih edilir.

Bahçede sırık domates nasıl yetiştirilir?

Sırık domates tohumu fideler, viyollere yada bardaklara ekimi yapılmaktadır. Kum, talaş ve kil gibi toprak materyalleri ile yapılmaktadır. Daha sonra, bir yada iki tohum ekimi yapılmaktadır. Üzerleri çok bastırılmadan kapatılmaktadır.

Çeri domates nasıl yetiştirilir?

Çeri domates yetiştirmek için güneşli ve korunaklı bir yer seçin. Sonbaharda domates yataklarında toprağı gübreleyin, gübre ile kazın. Bunu yapmadıysak, ilkbaharda kompost veya iyi kompostlanmış gübre kullanırız. Yerde çeri domates yetiştiriciliğine fidanların hazırlanması ile başlanmalıdır.

Domates çekirdeği ekilir mi?

Domates tohumlarını ekmeden bir gün önce bir gece boyunca suda bekletmeniz gerekir. Su yerine nemli bir bez üzerinde de tohumları bekletebilirsiniz. Bu işlem ile tohumlar, toprağa ekilmek için hazırlanır. ... Fakat ekim yapacağınız toprağın torf ve elenmiş toprak olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Çeri domates nasıl büyür?

Çeri domates yetiştirmek için güneşli ve korunaklı bir yer seçin. Sonbaharda domates yataklarında toprağı gübreleyin, gübre ile kazın. Bunu yapmadıysak, ilkbaharda kompost veya iyi kompostlanmış gübre kullanırız. Yerde çeri domates yetiştiriciliğine fidanların hazırlanması ile başlanmalıdır.

Domates ne zaman ürün verir?

Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.

Domatese gübre ne zaman verilir?

İlk parti ekim veya dikimle beraber, ikinci ve üçüncü partiler ise sebze türüne ve gelişme durumuna göre sonraki dönemlerde verilir. Fosforlu gübreler bir seferde son toprak işlemesinde pulluk altına, potaslı gübreler ise; ekim veya dikimle birlikte bir seferde veya iki seferde verilmelidir.

Domatese şeker gübresi ne zaman atılır?

Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.

Oturak domates nedir?

Oturak domatesi, çalı tipi bir domates türü. Yoğun yaprak oluşumu olduğundan bir salkımda 3-5 domates bulabiliyorsunuz. Meyveleri hafif yuvarlak ve parlak renkli.

Domates koltuk alma ne zaman yapılır?

Domateslerde yaprağın gövdeye birleştiği yerden koltuk (sürgün) çıkar. Bu sürgünler 4-5 cm boyandıktan sonra bitkinin boşuna enerji harcamasını önlemek amacıyla temizlenir. Bu koltukların temizlenmesine koltuk alma denir. Havaların serin gittiği aylarda haftada bir, mart nisan aylarında iki defa alınmalıdır.

Domates yetiştirmek için hangi toprak çeşidi uygundur?

Toprak isteği: Domates seçici olmamakla beraber süzek, humus ve organik maddece zengin, su tutma kabiliyeti iyi, tınlı topraklardan hoşlanır. Kumlu-tınlı topraklarda erkencilik gösterir.

Salatalık hangi toprakta yetişir?

Toprak isteği : Hıyar birçok toprak tiplerinde yetişebilmekle beraber derin su tutma kabiliyeti yüksek organik madde ve diğer bitki besin maddelerince zengin tınlı ve kumlu tınlı toprakları tercih eder.

Tarlada sırık domates nasıl yetiştirilir?

Bitki 30-35 cm boylandığında bitkinin kuzeyine ve 10 cm uzağına sırık dikilir. Bölgemizde sırık domates yaklaşık 2 metre boylandığından buna uygun sırık boyu seçilir. Bu dikilen sırığa bitki gövdesi dipten 3. Yaprağın altından rafya (Bağlama ipi) ile gevşekçe bağlanır.

Domates suyu sever mi?

Domates iyi bir verim için dengeli su ve gübre ister. Maksimum kalite için meyve gelişimi esnasında aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.