Haiz olmak nasıl kullanılır?

İçindekiler:

  1. Haiz olmak nasıl kullanılır?
  2. Anlamı haiz olmak ne demek?
  3. Haiz kişi ne demek?
  4. Hasıl olarak ne demek?
  5. Tüzel kişiliği haiz olmak ne demek?
  6. Haiz ne demek Osmanlıca?
  7. Hasıl ne demek edebiyat?
  8. Hasılı ne demek TDK?
  9. Tüzel kişiler kimlerdir?
  10. Gerçek ve tüzel kişiler ne demek?
  11. Tahsili hasıl ne demek?
  12. Hasılı kelimesi ne demek?
  13. Kamu hukuku tüzel kişiler kimlerdir?
  14. Tüzel kişiler nedir örnekler?
  15. Özel ve tüzel kişi ne demek?
  16. Temsil edilen tüzel kişilik ne demek?
  17. Tahsil i hasıl ne demek?
  18. Tahsil Osmanlıca ne demek?
  19. Kamu tuzel kisi ne demek?
  20. Kamu hukuku tüzelkişiliği nedir?

Haiz olmak nasıl kullanılır?

taşımak, tutmak, bulundurmak gibi fiiller geçişliyken, sahip olmak, gitmek, gelmek gibi fiiller geçişsizdir. dolayısıyla "bulundurmak, taşımak" anlamın-ı da "haiz" olan haiz kelimesi, öncesinde belirtili nesne arayacak, bununla birlikte kullanıldığında "geçişli fiil" olmanın hakkını verecek ve saadete erişecektir.

Anlamı haiz olmak ne demek?

Haiz ne demek sorusunun cevabı bir şeyi olan, elinde bulunduran ve taşıyan anlamına gelmektedir. Bir şeyi olan da anlamı da çıkar. Ayrıca haiz olmak bir niteliği taşımak anlamına da gelmektedir.

Haiz kişi ne demek?

Ünaydın). Hâiz-i ehemmiyet: Önem taşıyan, önemli. Hâiz-i kıymet: Kıymete sâhip, bir değeri olan.

Hasıl olarak ne demek?

Hasıl etmek: Meydana getirmek, yaratmak, oluşturmak, ortaya çıkarmak. Hasıl olmak: Ortaya çıkmak, türemek, meydana gelmek, oluşmak.

Tüzel kişiliği haiz olmak ne demek?

Tüzel kişi veya hükmi şahıs, hukuk sisteminin kurallarına göre oluşturulan hak ehliyeti ve borçlanma olanağına sahip hukuki varlıklara denir. Tüzel kişilik, bir amacı gerçekleştirmek iradesiyle örgütlenen ve hukuk sistemi kurallarına göre oluşturulan bir varlığı ifade eder.

Haiz ne demek Osmanlıca?

Bir şeye sahip olma. Sahip. Mâlik.

Hasıl ne demek edebiyat?

Hasıl olan, meydana gelen, netice, sonuç.

Hasılı ne demek TDK?

hasılı zf. (ha:sılı) Sözün kısası, kısacası: “Hasılı dünyada hiçbir emelim yoktur.” -N. F.

Tüzel kişiler kimlerdir?

Tüzel kişi, hukuk bakımından birçok kişinin veya malın topluluğundan doğan ve tek bir kişi sayılan oluşum. Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere kişi veya emtia (mal) topluluğu şeklinde bağımsız olarak örgütlenmiş, haklara sahip olabilen, borç veya alacak edinebilen varlıklardır.

Gerçek ve tüzel kişiler ne demek?

Hukuki açıdan "Gerçek kişi" ve "Tüzel kişi" olmak üzere iki tür kişilik bulunmaktadır. Gerçek kişi, sağ ve tam doğmak şartı ile kişinin anne karnına düşmesinden ölümüne kadar geçen süreçte tüm insanları kapsayacak şekilde kullanılan terimdir. Tüzel kişi ise tescilli kuruluş ve oluşumlardır.

Tahsili hasıl ne demek?

tahsil. Hâsıl etmek. İlim edinmek. İlim öğrenmek veya öğretmek için çalışmak.

Hasılı kelimesi ne demek?

hasılı zf. (ha:sılı) Sözün kısası, kısacası: “Hasılı dünyada hiçbir emelim yoktur.” -N. F.

Kamu hukuku tüzel kişiler kimlerdir?

kişilerdir. Kamu idareleri ile kamu kurum ve kuruluşları kamu hukuku tüzel kişileridir. Kamu idareleri, devlet, iller, belediyeler ve köylerden oluşur.  Devletin yasama, yürütme ve yargı organları ayrı tüzel kişilikleri ifade etmemektedir..

Tüzel kişiler nedir örnekler?

Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere kişi veya emtia (mal) topluluğu şeklinde bağımsız olarak örgütlenmiş, haklara sahip olabilen, borç veya alacak edinebilen varlıklardır. ... Ör: Şirketler, vakıflar, dernekler, belediyeler, üniversiteler. Bir ülkedeki en büyük Tüzel Kişilik devlettir.

Özel ve tüzel kişi ne demek?

Tüzel kişi ise gerçekte kişilik sahibi olmayan ancak kişilik sahibi olduğu varsayılan kişi veya mal topluluklarıdır. ... Dernek, vakıf, sendika, şirket, siyasi parti gibi oluşumlar hukuken varlık kazandıkları anda tüzel kişilik kazanırlar ve bu tip oluşumlara özel hukuk tüzel kişisi denilmektedir.

Temsil edilen tüzel kişilik ne demek?

Tüzel kişiler gerçek kişilerin sahip olduğu hak ve fiil ehliyetine sahiptirler ve borç yükümlüğü altına girebilirler. Tüzel kişiler temsilcileri tarafından temsil edilirler, gerçek kişiler ise kendileri adına hareket edebilirler bir temsilciye gereksinimleri yoktur.

Tahsil i hasıl ne demek?

tahsil. Hâsıl etmek. İlim edinmek. İlim öğrenmek veya öğretmek için çalışmak.

Tahsil Osmanlıca ne demek?

tahsil / تحصيل / tahsîl / تَحْص۪يلْ İlim edinmek. İlim öğrenmek veya öğretmek için çalışmak. Vergi toplamak. Aşikâre eylemek.

Kamu tuzel kisi ne demek?

Kamu tüzel kişiliği: devlet tarafından kanunla veya kanunun verdiği yetkiye dayanılarak idare tarafından kurulan, kamu yararının gerçekleşmesi için çalışan, kamu gücü ve ayrıcalıklarına sahip olması dolayısıyla özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerinden üstün konumda olan hukuki varlıklardır.

Kamu hukuku tüzelkişiliği nedir?

Kamu Tüzel Kişiliği, kamu yararına sağlamak amacıyla devlet tarafından kanunla veya kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanılarak kurulmuş, kamu gücü ayrıcalıklarına ve tüzel kişilik özelliklerine sahip örgütlenmedir.