5 sınıf küçük ünlü uyumu nedir?

İçindekiler:

  1. 5 sınıf küçük ünlü uyumu nedir?
  2. Küçük ünlü uyumu nedir 4 sınıf?
  3. Aşağıdaki kelimelerden hangisi küçük ünlü uyumu kuralına uymaz?
  4. Öğrenci kelimesi büyük ünlü uyumuna uyar mı?
  5. Büyük ünlü uyumu neden vardır?

5 sınıf küçük ünlü uyumu nedir?

Türkçede bir kelimenin ilk hecesi eğer düz bir ünlü (a, e, ı, i) barındırıyorsa ondan sonraki hecelerde de düz ünlü; eğer bir sözcüğün ilk hecesinde yuvarlak ünlüler (o, ö, u, ü) bulunuyorsa ondan sonra gelen hecelerde ya dar-yuvarlak (u,ü) ya da düz-geniş ünlüler (a,e) bulunmasına “Küçük Ünlü Uyumu” kuralı denir.

Küçük ünlü uyumu nedir 4 sınıf?

Aynı şekilde eğer bir kelimenin ilk hecesine yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) bulunuyorsa, bir sonraki hece aynı şekilde yuvarlak (u, ü,) ya da düz-geniş (a, e) ile bitmek zorundadır. Bu konuya uyan kelimeler için ise küçük ünlü uyumu denmektedir.

Aşağıdaki kelimelerden hangisi küçük ünlü uyumu kuralına uymaz?

Küçük ünlü uyumuna aykırı bazı Türkçe kelimeler de vardır: avuç, avurt, çamur, kabuk, kavuk, kavun, kavur-, kavuş-, savur-, yağmur. Küçük ünlü uyumu, alıntı kelimelerde aranmaz: aktör, alkol, bandrol, daktilo, doktor, horoz, kabul, kitap, konsolos, muzır, mühim, mümin, müzik, profesör, radyo, vakur.

Öğrenci kelimesi büyük ünlü uyumuna uyar mı?

Küçük Ünlü Uyumu Soru & Cevap "Öğrencilerin" kelimesi küçük ünlü uyumuna uyar mı? ... 1 yıl önce Uymaz çünkü bir kelime düz ünlü (a, e, ı, i) ile başlıyorsa sonraki ünlüler düz; yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) ile başlıyorsa sonraki ünlüler ya dar yuvarlak (u, ü) [4] ya da düz geniş (a, e) olmalıdır.

Büyük ünlü uyumu neden vardır?

Eğer ilk hecede ince ünlü yer alıyor ise kendisinden sonraki tüm hecelerdeki ünlü harfler ince ünlü olmalıdır. Bu kurala büyük ünlü uyumu denmektedir. Burada önemli olan kelimenin ilk hecesindeki ünlünün kalın mı yoksa ince mi olduğudur. Dilimizde kalın ünlüler a, ı, o, u harflerinden oluşmaktadır.