Kimler dernek kuramaz?

İçindekiler:

  1. Kimler dernek kuramaz?
  2. Dernek tüzüğü hangi makama verilir?
  3. Dernek kurmak için izin alınır mı?
  4. Derneğin faaliyetleri nelerdir?
  5. Dernek tüzüğü unsurları nelerdir?
  6. Dernek Yönetim Kurulu maaş alabilir mi?
  7. Dernek kredi alabilir mi?
  8. Dernekleri nereye şikayet edebilirim?
  9. Dernek Başkanı istifa ederse ne olur?
  10. Iki dernek aynı adreste olur mu?
  11. Dernek adresi neresi olabilir?
  12. Dernekler sanal ofis kullanabilir mi?
  13. Derneğin zorunlu organları nelerdir?
  14. Dernekler hangi hallerde sona erer?
  15. Dernek organ üyeliği nedir?
  16. Dernek kapatma nasıl olur?
  17. Dernekler hangi durumda kapatılır?
  18. Dernek genel kurulu yapılmazsa ne olur?
  19. Dernek fesih ne demek?
  20. Derneklere hangi mahkeme bakar?
  21. Derneklerin feshine hangi mahkeme bakar?
  22. Kapatılan dernek tekrar açılabilir mi?
  23. Dernek kim denetler?
  24. Dernek yönetim kurulu nasıl düşer?
  25. Kanun gereği kendiliğinden sona erme nedir?

Kimler dernek kuramaz?

MADDE 33. – (Değişik: 23.

Dernek tüzüğü hangi makama verilir?

1- Kaymakamlık Makamı'na verilecek Dernek Kuruluş Bildirimi (Ek-2) ektedir. 5 - Yazışma ve tebligatı almaya yetkili kişi veya kişilerin adı, soyadı, yerleşim yerlerini ve imzalarını belirten liste.

Dernek kurmak için izin alınır mı?

Fiil ehliyetine sahip gerçek veya tüzel kişiler, önceden izin almaksızın dernek kurma hakkına sahiptir. ... Çocuk derneklerine onsekiz yaşından büyükler kurucu veya üye olamazlar. Dernek kurucusu olacak kişilerde aranan fiil ehliyetine ne şekilde sahip olunur.

Derneğin faaliyetleri nelerdir?

Derneğin Faaliyet Alanları Nelerdir?

  • Eğitim, Bilim, Kültür, Toplum ve Sanat alanlarında faaliyetler yürütmek;
  • Bilimsel araştırmalar ve yayınlar yapmak; yapılmasına destek olmak;
  • Kamuoyunu ve ilgili kuruluşları, bölge ve kültürü hakkında aydınlatmak;
  • Eğitim faaliyetleri düzenlemek, faaliyet yürüten kişi ve kuruluşlara yardımcı olmak;

Dernek tüzüğü unsurları nelerdir?

Dernek Tüzüğü

  • DERNEĞİN ADI VE MERKEZİ: MADDE 1- ...
  • DERNEĞİN AMACI: MADDE 2- ...
  • DERNEK KURUCULARI: MADDE 3- ...
  • DERNEK ÜYELİĞİ MADDE 4- ...
  • ÜYELİKTEN ÇIKMA VE ÇIKARILMA: Madde 5- ...
  • DERNEĞİN ORGANLARI: MADDE 6- ...
  • GENEL KURULUN KURULUŞ VE TOPLANTILARI. MADDE 7- ...
  • GENEL KURUL TOPLANTILARI: MADDE 8-

Dernek Yönetim Kurulu maaş alabilir mi?

5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 13'üncü maddesi ile dernek hizmetleri gönüllüler veya yönetim kurulu kararı ile göreve başlatılan ücretliler aracılığıyla yürütülmekte, dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine ücret verilebilmekte, ancak verilecek ücret ile her türlü ödenek, ...

Dernek kredi alabilir mi?

Madde 72 - Dernekler; üyelerine kar payı dağıtmamak, gelir, faiz veya başka adlarla üyelerine para aktarmamak şartıyla, üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını sandık kurarak karşılayabilirler.

Dernekleri nereye şikayet edebilirim?

Dernek hakkında şikâyetler nereye yapılmalıdır? Dernek ile ilgili şikâyetler için derneğin merkezinin bulunduğu İl Dernekler Müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir.

Dernek Başkanı istifa ederse ne olur?

Eğer, Dernek Başkanı istifa etmemişse, yeniden görev dağılımına gerek kalmaz. Ancak, üyeler arasında görev değişikliği olacaksa yeniden görevlendirme yapılabilir. Bu değişikliğin, değişikliği izleyen otuz gün içinde mülki idare amirliğine Derbis sisteminden bildirilmesi gerekmektedir.

Iki dernek aynı adreste olur mu?

Dernek ile diğer işyeri veya konutların aynı adreste bulunması halinde derneklerin denetiminin yapılması, kolluk kuvvetlerinin yetkilerini kullanması ve diğer hususlarda önemli sorunlar yaşanabileceği dikkate alındığında, birden fazla derneğin veya bir dernekle başka bir özel veya tüzel kişiliğin aynı adreste ...

Dernek adresi neresi olabilir?

Kamu kurum ve kuruluşlarını, kamu hizmetlerini veya personelini desteklemek üzere kurulan dernekler, 5072 sayılı yasa kapsamına girdiklerinden dolayı bu Kanun hükmü gereğince kamu kurum veya kuruluşunun yerleşkesinde bulunan bir yerin dernek adresi olarak kullanılması mümkün değildir.

Dernekler sanal ofis kullanabilir mi?

Şirketlerden farklı olarak dernekler sanal ofis kullanamıyorlar. Daha da önemlisi, binada konutlar varsa, apartman sakinlerinin hepsinden yazılı izin alınması ve merkez olarak gösterilecek adreste başka derneğin, vakfın veya şirketin bulunmaması gerekiyor[2].

Derneğin zorunlu organları nelerdir?

DERNEĞİN ZORUNLU ORGANLARI NELERDİR? Genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kuruludur. Dernekler zorunlu organları dışında başka organlar da oluşturabilirler. Ancak, zorunlu organların görev, yetki ve sorumlulukları devredilemez.

Dernekler hangi hallerde sona erer?

Dernekler, amacının kanuna veya ahlaka aykırı hale gelmesi, kuruluşundaki kanuna aykırılıkların ve eksikliklerin 30 gün içinde giderilmemesi ve derneğin suç kaynağı haline gelmesi sebeplerinden birinin varlığı halinde mahkeme kararıyla feshedilebilir.

Dernek organ üyeliği nedir?

Dernek organları; Genel kurul, Yönetim kurulu, Denetim kurulundan oluşmaktadır. Genel kurul, derneğin en yetkili karar organı olup; derneğe kayıtlı üyelerden oluşur. ... Yönetim Kurulu, yedi asıl ve yedi yedek üye olarak genel kurulca seçilir.

Dernek kapatma nasıl olur?

Dernek Genel Kurulunca usulüne uygun olarak alınan fesih kararının kayıtlı bulunulan mülki amirliğe bildirimi ile dernek fiilen sona erer. Derneğin feshi kararı hiçbir şekilde, Genel Kurul haricindeki herhangi bir organa devredilemez, zorunlu veya ihtiyari diğer organlar tarafından alınan fesih kararı sahih olmaz.

Dernekler hangi durumda kapatılır?

1) Dernekler ancak kendi genel kurullarının alacağı kararla veya mahkeme kararı ile fesih edilebilmektedir. (Olağanüstü Hal Kanunu hükümleri saklıdır).

Dernek genel kurulu yapılmazsa ne olur?

Genel kurulu süresinde toplantıya çağırmayan, genel kurul toplantılarını kanun ve tüzük hükümlerine aykırı olarak veya dernek merkezinin bulunduğu veya tüzüğünde belirtilen yer dışında yapan dernek yöneticilerine beşyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.

Dernek fesih ne demek?

Herhangi bir şekilde tüzel kişiliği sona eren veya erdirilen derneğin, dernekler kütüğündeki kaydının silinmesi için “mal varlığının tasfiyesi” işlemlerinin yapılması gereklidir. Derneğin Genel kurulu, her zaman derneğin feshine karar verebilir.

Derneklere hangi mahkeme bakar?

Dernekler kanunu ile ilgili olarak hukuk mahkemelerinde bakılacak davalarda basit yargılama usulü uygulanır. Dernekler, yıl sonu itibarıyla faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyecekleri beyanname ile her yıl Nisan ayı sonuna kadar mülki idare amirliğine vermekle yükümlüdürler.

Derneklerin feshine hangi mahkeme bakar?

C. Anayasamızın 33. maddesine göre kanunun öngördüğü hallerde dernekler, hakim kararı ile kapatılabilir. TMK m. 89'a göre ise derneğin amacı, kanuna veya ahlâka aykırı hâle gelirse; Cumhuriyet savcısının veya bir ilgilinin istemi üzerine mahkeme, derneğin feshine karar verir.

Kapatılan dernek tekrar açılabilir mi?

Dernekler Aynı isimleri alabilir mi? Dernekler aynı isimle yeniden kurulabilirler. ancak mahkeme kararı ile kapatılan dernekler tekrar aynı isimle kurulamazlar.

Dernek kim denetler?

MADDE 40. — Derneklerin işlemleri, defterleri, hesapları ve faaliyetleri içişleri Bakanlığınca veya dernek merkezi veya şubesinin bulunduğu yerin en büyük mülkiye âmiri tarafından bizzat veya görevlendireceği memurlar aracılığı ile dernek, merkez, müessese veya eklentilerinde her za man denetlenebilir.

Dernek yönetim kurulu nasıl düşer?

Yönetim Kurulu aşağıdaki usullere göre toplanır ve karar alır: (a) Yönetim Kurulu, yeni üyelik başvurularının kabul veya reddine tüm Yönetim Kurulu Üyelerinin oybirliği ile karar verir. (b) Yönetim Kurulu, üyelikten çıkarma için tüm üyelerin üçte ikilik çoğunluğu ile karar verir.

Kanun gereği kendiliğinden sona erme nedir?

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun “Vakfın sona ermesi” başlıklı 116. maddesinde; “Amacın gerçekleşmesi olanaksız hâle geldiği ve değiştirilmesine de olanak bulunmadığı takdirde, vakıf kendiliğinden sona erer ve mahkeme kararıyla sicilden silinir.