Soruşturma ve kovuşturma ne demek?

İçindekiler:

  1. Soruşturma ve kovuşturma ne demek?
  2. Kovuşturma kararı ne demek?
  3. Kovuşturma evresi ne zaman sona erer?
  4. Kovuşturma evresine ne ad verilir?
  5. Soruşturmayı kim yapar?
  6. Soruşturma mı önce kovuşturma mı?
  7. Takipsizlik karari verilen dosya ne olur?
  8. Kovuşturma aşamaları nelerdir?
  9. Yargılamanın yenilenmesi ne demek?
  10. Kovuşturma evresinde aşamaları nelerdir?
  11. Kovuşturma evresinde duruşmalarda hazırlanan tutanaklarda hangi unsurlar bulunur?
  12. Koruma tedbirleri nelerdir?
  13. Soruşturma evresi nasıl başlar?
  14. Soruşturma açılınca ne olur?
  15. Soruşturma ne zaman başlar?
  16. Takipsizlik Kararindan sonra ne olur?
  17. Takipsizlik kararı verilen dosya tekrar açılır mi?
  18. Kovuşturma ne demek TDK?
  19. Duruşma hazırlığı evresi nedir?
  20. Yargılamanın yenilenmesi şartları nelerdir?

Soruşturma ve kovuşturma ne demek?

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) bakımından ceza muhakemesi iki evreye ayrılmıştır. Kanuna göre yetkili mercilerin suç şüphesinden haberdar olmasından iddianamenin kabulüne kadar geçen evreye “soruşturma“, iddianamenin kabulünden hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreye “kovuşturma” denir.

Kovuşturma kararı ne demek?

Kovuşturma, şüpheli hakkında yapılan soruşturma neticesinde düzenlenen iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle başlayan yargılama sürecini ifade eder (CMK m.175/1). ... Kovuşturma evresi, savcılık tarafından hazırlanan iddianamedeki fiil ve fail hakkında yargılama yapılmasıdır.

Kovuşturma evresi ne zaman sona erer?

Kovuşturma evresi, iddianamenin kabul edilmesiyle başlayan delillerin tartışıldığı, tarafların iddia ve savunmalarını ortaya koydukları ve hükümle sonuçlanan evredir. Dolayısıyla kovuşturma kural olarak mahkeme tarafından hüküm verilmesiyle (CMK 223) sona erer.

Kovuşturma evresine ne ad verilir?

İddianame mahkeme tarafından kabul edilen döneme kadar geçen sürece soruşturma süreci denilmektedir. Soruşturma süreci tamamlandıktan sonra iddianame hazırlanır. İddianamelerin kabul edilmesinin ardından ise hükmün kesinleşeceği süreye kadar geçen sürece kovuşturma evresi denilir.

Soruşturmayı kim yapar?

Cumhuriyet savcısı, doğrudan doğruya veya polis, jandarma vb. kolluk görevlileri aracılığı ile her türlü araştırmayı yapabilir. Soruşturma yoluyla maddi gerçeğin ortaya çıkması ve adil bir yargılama yapılabilmesi için, bütün kamu görevlilerinden her türlü bilgiyi isteyebilir (CMK m.161/1).

Soruşturma mı önce kovuşturma mı?

Yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin mahkemece kabulüne kadar olan evre soruşturma, iddianamenin kabulünden hükmün kesinleşmesine kadar olan evre ise kovuşturma evresidir.

Takipsizlik karari verilen dosya ne olur?

Takipsizlik kararı da savcının soruşturma sonucunda '”yargılama için yeterli delil” bulamaması halinde verilen karardır. Bu karar ile birlikte kişi artık şüpheli sıfatından kurtulmuş olur ve hakkında açılan dosya kapanır.

Kovuşturma aşamaları nelerdir?

Kovuşturma evresi şu aşamalardan meydana gelir:
  • İddianamenin kabulü
  • Tensip tutanağının düzenlenmesi.
  • Duruşma gününün taraflara tebliği.
  • Duruşmalara başlanılması
  • Delillerin toplanılması ve değerlendirilmesi.
  • İddia ve savunmanın beyanlarının değerlendirilmesi.
  • Karar.

Yargılamanın yenilenmesi ne demek?

Mahkeme tarafından verilerek kesinleşen bir hükümle ilgili olarak, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda belirlenen hallerde (CMK md.311) hükümlü lehine veya aleyhine olarak yeniden yargılama yapılmasına “yargılamanın yenilenmesi” veya “iade-i muhakeme” denilmektedir.

Kovuşturma evresinde aşamaları nelerdir?

Kovuşturma evresi şu aşamalardan meydana gelir:
  • İddianamenin kabulü
  • Tensip tutanağının düzenlenmesi.
  • Duruşma gününün taraflara tebliği.
  • Duruşmalara başlanılması
  • Delillerin toplanılması ve değerlendirilmesi.
  • İddia ve savunmanın beyanlarının değerlendirilmesi.
  • Karar.

Kovuşturma evresinde duruşmalarda hazırlanan tutanaklarda hangi unsurlar bulunur?

Duruşma tutanağında; a) Oturumlara katılan sanığın, müdafiin, katılanın, vekilinin, kanuni temsilcisinin, bilirkişinin, tercümanın, teknik danışmanın adı ve soyadı, b) Duruşmanın seyrini ve sonuçlarını yansıtan ve yargılama usulünün bütün temel kurallarına uyulduğunu gösteren unsurlar, c) Sanık açıklamaları, d) Tanık ...

Koruma tedbirleri nelerdir?

Dolayısıyla koruma tedbirleri, kişilerin özgürlüğüne yönelik çeşitli kısıtlamalardır. Ceza Muhakemesi kanununa göre bu tedbirler; yakalama, gözaltı, tutuklama, adlî kontrol, arama, elkoyma, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi, gizli soruşturmacı atanması ve teknik araçlarla izlemedir.

Soruşturma evresi nasıl başlar?

Soruşturma, suç işlendiğine dair yapılan ihbar veya şikayet üzerine başlar. Bazı suçların soruşturulması ve kovuşturulması için mağdurun şikayeti gerekir. Bazı suçlarda ise şikayete gerek olmaz. Herhangi bir şekilde suçun işlendiğini öğrenen savcılık derhal ve re'sen soruşturma başlatır.

Soruşturma açılınca ne olur?

Cumhuriyet savcılığı, soruşturma neticesinde suç işlendiğine dair yeterli şüphe sebeplerinin varlığına kanaat getirirse şüpheli hakkında iddianame düzenleyerek bir ceza davası açar. Soruşturma neticesinde görevli ve yetkili mahkemeye hitaben düzenlenen iddianamede aşağıdaki hususlara yer verilir (CMK m.170);

Soruşturma ne zaman başlar?

Soruşturma, suç işlendiğine dair yapılan ihbar veya şikayet üzerine başlar. Bazı suçların soruşturulması ve kovuşturulması için mağdurun şikayeti gerekir. Bazı suçlarda ise şikayete gerek olmaz. Herhangi bir şekilde suçun işlendiğini öğrenen savcılık derhal ve re'sen soruşturma başlatır.

Takipsizlik Kararindan sonra ne olur?

Savcılığın Takipsizlik Kararından Sonra Yeniden Soruşturma Yapabilmesi ve Yeni Delil Kavramı ... 5271 sayılı CMK'nun 172/2. maddesiyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildikten sonra, yeni bir delil meydana çıkmadan Cumhuriyet savcısınca kendiliğinden kamu davası açılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Takipsizlik kararı verilen dosya tekrar açılır mi?

Takipsizlik Kararı Verilen Dosya Tekrar Açılır mı? Cumhuriyet savcısı kovuşturmaya yer olmadığı kararını verdikten sonra dosya kapatıldığı için, kapatılan dosyanın açılması ancak yeni bir delile ulaşılması ile gerçekleşebilir.

Kovuşturma ne demek TDK?

Kovuşturma, ceza davası hakkındaki yargılamaları tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu da ceza muhakemesi hukuku kavramı olarak bilinir. Bazı soruşturmalarda ise dava açmak için deliller toplanır. Savcılık ise dava açmak için "yeterli şüphe" oluşmadığı kanaatine vardığı takdirde kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilir.

Duruşma hazırlığı evresi nedir?

Duruşma hazırlığı evresi, iddianamenin kabulünden duruşmanın başlamasına kadar geçen süreyi ifade eder[1]. Bu evrede, duruşmanın gereksiz yere uzamasını önlemeye yönelik bazı işlemler yapılır. İddianamenin tebliği, ilgililerin daveti gibi işlemler duruşma hazırlığı devresinde yapılan işlemlerdendir.

Yargılamanın yenilenmesi şartları nelerdir?

Diğer bir ifade ile yargılamanın yenilenmesi talebinin kabul edilebilmesi için kesin hükümden dönülmesini gerektirecek, duruşma açılmasını haklı ve gerekli kılıcak ciddiyette yeni delil ve olayların ortaya konulması zorunludur.