4857 sayılı iş kanunu ne demek?

İçindekiler:

  1. 4857 sayılı iş kanunu ne demek?
  2. 4857 sayılı iş kanunu kimleri kapsıyor?
  3. 4857 sayılı iş kanunu 5 maddesi nedir?
  4. 4857 sayılı iş kanunu 17 maddesi nedir?
  5. 4857 sayılı iş kanunun 28 maddesi nedir?
  6. 4857 sayılı iş kanunu 24 madde nedir?
  7. Iş kanunu kimleri kapsamaz?
  8. 4857 sayılı iş kanunu 17 ve 18 maddesi nedir?
  9. Türk hukukunda işverenin eşit davranma borcunun temel dayanağı nedir?
  10. Türk Borçlar Kanununda iş sözleşmesi hangi kavramla ifade edilmiştir?
  11. 4857 sayılı Kanun 25 2 maddesi nedir?
  12. 4857 sayılı kanunun 22 maddesi nedir?
  13. Çalışma belgesi vermek zorunlu mu?
  14. SSK 24 madde nedir?
  15. İş Kanunu 25 madde nedir?
  16. Is sagligi ve guvenligi kanunu kimlere uygulanmaz?
  17. İş Kanunu kişiler bakımından kimlere uygulanmaz?
  18. 4857 sayılı İş Kanunu 25 maddesi nedir?
  19. Iş hukukunun resmi kaynakları nelerdir?

4857 sayılı iş kanunu ne demek?

Çalışma hayatında işçi ve işverenlerin haklarını korumak, hak ihlallerini önlemek, sorumluluk ve yükümlülükleri belirlemek için bir düzenleme gerekiyordu. Çalışan ve işverenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini düzenleyen, belirli kurallara bağlayan kanuna 4857 sayılı iş kanunu deniliyor.

4857 sayılı iş kanunu kimleri kapsıyor?

Bu Kanun, 4 üncü Maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine ve işçilerine faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve işçiler, 3 üncü maddedeki bildirim gününe bakılmaksızın bu Kanun hükümleri ile bağlı olurlar.

4857 sayılı iş kanunu 5 maddesi nedir?

Eşit davranma ilkesi 4857 Sayılı İş Kanunun 5. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu madde ile; İş ilişkisinde dil, ırk, renk, cinsiyet, engellilik, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayrım yapılamaz.

4857 sayılı iş kanunu 17 maddesi nedir?

4857 sayılı İş Kanunu`nun 17. Maddesi, ihbarlı fesih anlamına gelmektedir. Bu maddeye dayanarak, işçi işten çıkarılırsa; bu işçinin kusuru olmadığı varsayılır. Bu, işverenin çalışanı ya başka bir geçerli nedeni olduğu için ya da istediği için işten çıkardığı anlamına gelir.

4857 sayılı iş kanunun 28 maddesi nedir?

4857 sayılı Kanun m.28'de, “İşten ayrılan işçiye, işveren tarafından işinin çeşidinin ne olduğunu ve süresini gösteren bir belge verilir. Belgenin vaktinde verilmemesinden veya belgede doğru olmayan bilgiler bulunmasından zarar gören işçi veyahut işçiyi işine alan yeni işveren eski işverenden tazminat isteyebilir.

4857 sayılı iş kanunu 24 madde nedir?

4857 sayılı İş kanununun 24. maddesi iş sözleşmelerinin işçi tarafından, bildirim süresi verilmeksizin ve kıdem tazminatı hakkı talep edilerek feshine ilişkin esasları düzenlemektedir.

Iş kanunu kimleri kapsamaz?

6331 Sayılı Kanun Kapsamına Girmeyenler MİT ve TSK faaliyetlerini kapsamaz, Acil ve afet durumlarının faaliyetlerini kapsamaz, Evde hizmetçi olarak çalışanları kapsamaz, Hükümlü ve tutukluları infaz esnalarında, kültür ve meslek edinme faaliyetlerinde kapsamız.

4857 sayılı iş kanunu 17 ve 18 maddesi nedir?

İş güvencesi, İş Kanunu'nun 18 vd. maddelerinde düzenlenmiştir. Buna göre, otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli sözleşmesi feshedilirken yalnızca İş Kanunu madde 17'deki fesih bildirim sürelerine uymak yeterli değildir.

Türk hukukunda işverenin eşit davranma borcunun temel dayanağı nedir?

Eşit davranma ilkesi, işveren ile işçi arasında kurulan iş ilişkisinde ırk, din, dil, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç gibi unsurlara dayalı ayrımcılık ve farklı muamele yapılmayacağı anlamına gelen ve 4857 sayılı İş Kanunu'nda kendine yar bulan bir sorumluluktur.

Türk Borçlar Kanununda iş sözleşmesi hangi kavramla ifade edilmiştir?

Yeni Türk Borçlar Kanunu, işçinin işverene bağımlı olarak belirli süreyle veya belirsiz süreyle görmeyi, işverenin de işçiye zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmeyi hizmet sözleşmesi olarak tanımlanmaktadır.

4857 sayılı Kanun 25 2 maddesi nedir?

İş Kanunun 25. Maddesinin ikinci bendinin g fıkrasına göre 'İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç iş günü işine devam etmemesi' derhal fesih nedenidir.

4857 sayılı kanunun 22 maddesi nedir?

Madde 22 - İşveren, sözleşmesiyle veya sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir.

Çalışma belgesi vermek zorunlu mu?

Çalışma belgesi genel anlamda değerlendirildiğinde Borçlar Kanunu 426. maddesi gereğince ''İşveren, işçinin isteği üzerine her zaman, işin türünü ve süresini içeren bir hizmet belgesi vermekle yükümlüdür.

SSK 24 madde nedir?

MADDE 24. - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir: ... a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

İş Kanunu 25 madde nedir?

Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller 4857 Sayılı İş Kanunu 25/II-F-G-H-I. F) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi. ... Nihayet, işçiye verilen cezanın ertelenmemiş olması da işverenin derhal fesih hakkını kullanabilmesi için zorunludur.

Is sagligi ve guvenligi kanunu kimlere uygulanmaz?

İş sağlığı ve güvenliği kanunu tüm işyerlerine, işyerlerinin faaliyetleri ve kapsam alanları fark etmeksizin uygulanır. ... Ayrıca yine bu işyerleri kapsamındaki tüm çırak, çalışan, usta, stajyer ve yöneticilere de uygulanan bir kanundur.

İş Kanunu kişiler bakımından kimlere uygulanmaz?

* İş sağlığı ve güvenliği hükümleri saklı kalmak üzere çıraklar hakkında, * Sporcular hakkında, * Rehabilite edilenler hakkında, * 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu'nun 2. maddesinin tarifine uygun üç kişinin çalıştığı işyerlerinde İş Kanunu'nun uygulanmayacağı düzenlenmektedir.

4857 sayılı İş Kanunu 25 maddesi nedir?

Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller 4857 Sayılı İş Kanunu 25/II-F-G-H-I. F) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi. ... Nihayet, işçiye verilen cezanın ertelenmemiş olması da işverenin derhal fesih hakkını kullanabilmesi için zorunludur.

Iş hukukunun resmi kaynakları nelerdir?

Resmî merciler tarafından çıkarılan kanun, tüzük, yönetmelik, Bakanlar Kurulu Kararları, genelgeler ve genel emirler gibi yazılı tasarruflara “iş hukukunun resmî kaynakları” denir.