Hukukun temel kavramları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Hukukun temel kavramları nelerdir?
  2. Bir hukuk kuralının somut bir olaya uygulanabilmesi için kuralın tam ve kesin anlamının ortaya çıkarılması faaliyetine ne denir?
  3. Hukuk nedir özellikleri nelerdir?
  4. Araçsalcılık nedir hukuk?
  5. Türk pozitif hukuku nedir?
  6. Bir hukuk kurallarının somut bir olaya uygulanmasına ne denir?
  7. Kanunun evleviyetle uygulanması ne demektir?
  8. Pozitif hukuk dalları nelerdir?
  9. Hukuk nedir kuralları nelerdir?
  10. Emredici hukuk kuralı nedir?
  11. Araçsalcılık ilkesi nedir?
  12. Pozitif hukuk hangileri?
  13. Somut olaya uygulanacak yazılı bir hukuk kuralı yoksa buna ne ad verilir?
  14. Kanunun özüyle ve sözüyle uygulanması nedir?
  15. Kanun nasıl yorumlanır?
  16. Pozitif hukuk müspet hukuk nedir?
  17. Pozitif hukuk kaça ayrılır?
  18. Pozitif hukuk ve mevzu hukuk nedir?

Hukukun temel kavramları nelerdir?

Bunlar; 1- Kişiler hukuku 2- aile hukuku 3- miras hukuku 4- eşya hukuku 5- borçlar hukuku'dur. Ticaret hukuku; kişiler arasındaki ticari ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarıdır.

Bir hukuk kuralının somut bir olaya uygulanabilmesi için kuralın tam ve kesin anlamının ortaya çıkarılması faaliyetine ne denir?

Bazı hukuk kuralları, uygulanabileceği işlemler açısından yeterince açık olmayabilir. Bu nedenle söz konusu kuralın bulunduğu metnin incelenmesi ve anlamının belirlenmesi gerekebilir. İşte bu amaçla yapılan anlamlandırma faaliyetlerine hukuki yorum adı verilir.

Hukuk nedir özellikleri nelerdir?

Hukuk kuralları ve özellikleri
  • Genellik: Sadece belli bir kimseye değil, aynı durumda bulunan tüm kişilere uygulanmasıdır. ...
  • Soyutluk: Hukuk kuralının belli ve tek bir olaya değil aynı özelliği gösteren tüm olaylara uygulanmasıdır.
  • Süreklilik: Bir hukuk kuralının yürürlükte kaldığı süre boyunca uygulanmasıdır.
Daha fazla öğe...

Araçsalcılık nedir hukuk?

Araçsalcılık (enstrümantalizm): Hukuku, salt toplumsal değişmenin bir aracı olarak gören; onun kendine özgü bir doğası olduğunu yadsıyan hukuk ideolojisi.

Türk pozitif hukuku nedir?

Pozitif Hukuk Devletin yetkili organlarınca yürürlüğe konulan anayasa, kanun, uluslararası antlaşmalar, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğ gibi yazılı hukuk kuralları ile örf ve adet hukuku, pozitif hukuk kurallarını oluşturur.

Bir hukuk kurallarının somut bir olaya uygulanmasına ne denir?

Kanunun uygulanması demek soyut hukuk kurallarının somut olaya uygulanması demektir. Böyle bir uygulamada, hukuk kuralı (büyük önerme); somut olay (küçük önerme) ve vargı (sonuç) anlamına gelir.

Kanunun evleviyetle uygulanması ne demektir?

bir kanun hükmünün düzenlediği durumun önceliğinde kalan olaylara uygulanmasıdır.yani,kanunda bulunan daha hafife ilişkin bir hükmün daha ağıra ya da daha az önemliye ilişkin bir hükmün daha önemli bir olguya uygulanmasıdır. bütün için doğru olan kuralın, bütünü oluşturan parçalar için de doğru olması kuralına dayanır.

Pozitif hukuk dalları nelerdir?

Anayasa hukuku, ceza hukuku, vergi hukuku, idare hukuk gibi dalları vardır.

Hukuk nedir kuralları nelerdir?

Hukuk kuralları toplum halinde yaşayan insanların birbirleriyle ve toplumla ilişkilerini düzenlemek üzere devletin yetkili organları tarafından konulan, uyulması zorunlu ve maddi müeyyideli kurallardır. ... Hukuk kurallarının diğer bir özelliği ise insan iradesinin ürünü olmasıdır.

Emredici hukuk kuralı nedir?

Bir hukuksal kavramın veya bir hukuksal kurumun hangi anlama geldigini açıklayan kurallara, tanımlayıcı hukuk kuralları denir. Örneğin; TMK. M.19'a göre Yerleşim yeri bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir.

Araçsalcılık ilkesi nedir?

Bilim felsefesinde araçsalcılık; başarılı bir bilimsel kuramın, doğanın gözlemlenebilir olmayan nesne, özellik ya da süreçlerine ilişkin doğru ya da yanlış gibi bir yargıda bulunmayacağına ilişkin yaklaşımdır.

Pozitif hukuk hangileri?

Devletin yetkili organlarınca yürürlüğe konulan anayasa, kanun, uluslararası antlaşmalar, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğ gibi yazılı hukuk kuralları ile örf ve adet hukuku, pozitif hukuk kurallarını oluşturur.

Somut olaya uygulanacak yazılı bir hukuk kuralı yoksa buna ne ad verilir?

Hakim, karar verirken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır.” Yukarıdaki ifadeye göre herhangi bir mesele karşısında uygulanacak somut hukuk kurallarının eksikliği “kanun boşluğu” ile tanımlanmaktadır.

Kanunun özüyle ve sözüyle uygulanması nedir?

Atıf: Bir kanun hükmünün, kanunda düzenlenmemiş olan bir duruma, kanunda düzenlenmiş bir duruma ilişkin hükmün uygulanacağını ifade etmesidir. 2- Kanun Hükmünün ÖZÜ İtibariyle Uygulanması: Hükmün, o hükmün konuluş amacı, ruhu (ratio legis) tespit edilerek, tespit edilen bu anlama göre uygulanmasıdır.

Kanun nasıl yorumlanır?

Kanunların yorumlanması, yorumu yapan kişiye veya makama göre, yasama yorumu, yargısal yorum ve bilimsel yorum olmak üzere üç türe ayrılmaktadır. Yasama yorumu, kanun koyucu tarafından yapılan yorumu ifade etmektedir. Burada kanun koyucu, uygulamada kanun hükmünün nasıl anlaşılması gerektiğini bildirir.

Pozitif hukuk müspet hukuk nedir?

Müspet Hukuk (Pozitif hukuk-Yürürlükte olan hukuk – dogmatik hukuk): Bir ülkede belli bir zamanda yürürlükte bulunan yazılı (anayasa, uluslar arası antlaşmalar, kanunlar, khkler, tüzükler vs.) ve yazısız hukuk kurallarının (örf ve adet hukuku kuralları) tümüne birden verilen isimdir.

Pozitif hukuk kaça ayrılır?

Anayasa hukuku, ceza hukuku, vergi hukuku, idare hukuk gibi dalları vardır.

Pozitif hukuk ve mevzu hukuk nedir?

Pozitif hukuk, bir ülkenin belli zamanlarda ortaya çıkan hukuk kurallarıdır. Mevzu hukuk gibi yetkili organlarca belirlenir. Ancak mevzu hukuktan ayrılan yanı örf ve adet konularıdır. Yani örf ve adetler pozitif hukuka konu olabilirken, mevzu hukuka konu olmazlar.