Akdamar hikayesi nedir?

İçindekiler:

  1. Akdamar hikayesi nedir?
  2. Akdamar adasının özellikleri nelerdir kısaca?
  3. Akdamar Adası ne zaman yapıldı?
  4. Efsane Akdamar adasının adı nereden gelmiştir?
  5. Akdamar Adası efsanesinde geçen kızın adı nedir?
  6. Ahtamar mı Akdamar mı?
  7. Van Akdamar Adası Nasıl Gidilir?
  8. Akdamar Adası ismi nereden gelir?
  9. Akdamar Adası kim yaptı?
  10. Akdamar Adası doğal güzellik midir?
  11. Akdamar Kilisesi neden kapatıldı?

Akdamar hikayesi nedir?

Efsaneye göre, bu adada Ermeni baş keşişin "Tamar" isminde güzeller güzeli bir kızı vardır. Adanın etrafında bulunan köylerde çobanlık yapan bir genç ise bu dünya güzeli kıza âşık olur. Genç adam, Tamar'ı görmek için her gece adaya yüzer; Tamar da karanlıkta yerini belli etmek için çobanı elinde bir fenerle bekler.

Akdamar adasının özellikleri nelerdir kısaca?

En yüksek noktası deniz seviyesinden 1.912 metre yüksekliktedir. 80 metre yüksekliğe ulaşan sarp kayalıklarla çevrili adanın toprakları 700 bin metrekare alanı kaplar. Bahar aylarında çiçek açan badem ağaçlarıyla büyüleyici bir manzaraya kavuşan Akdamar Adası'nın kıyı uzunluğu ise 3 kilometredir.

Akdamar Adası ne zaman yapıldı?

Tarihçiler 700'lü yıllara dayandırır adanın geçmişini.908 yılında kendini Vaspuragan Kralı ilan eden I.Gagik krallığının başkentini Akdamar adasına taşır ve adaya saraylar,liman,kasaba ve çarşılar inşa ettirir.M.S. 915-921 seneleri arasında Mimar Keşiş Manuel'e adanın güneydoğusundaki ihtişamlı kiliseyi yaptırır.

Efsane Akdamar adasının adı nereden gelmiştir?

EFSANEYE GÖRE; Vaktizamanında bu adada yaşayan Ermeni baş keşişin, güzelliği dillere destan Tamar adında bir kızı vardır. Adanın çevresindeki köylerde çobanlık yapan bir genç bu kıza âşık olur. ... O günden sonra ada Ah Tamar! ismi ile anılmaya başlanır.

Akdamar Adası efsanesinde geçen kızın adı nedir?

Vaktizamanında bu adada yaşayan Ermeni baş keşişin, güzelliği dillere destan Tamar adında bir kızı vardır. Adanın çevresindeki köylerde çobanlık yapan bir genç bu kıza âşık olur. Genç çoban Tamar'la buluşmak için her gece adaya yüzer. Tamar ise her gece, karanlıkta yerini belli etmek için onu bir fenerle bekler.

Ahtamar mı Akdamar mı?

Önce adanın adı AHTAMARA iken zamanla dil evrelerinden dolayı günümüze AKDAMAR olarak gelmiş olduğu halk arasında yaygındır.

Van Akdamar Adası Nasıl Gidilir?

Akdamar Adası, Van il merkezine 52 kilometre uzaklıktadır. İlk olarak Van'dan Gevaş'a gelmeniz gerekiyor. Oradan ise teknelere binerek 20-25 dakika içerisinde Akdamar Adası'na ulaşıyorsunuz. Kış aylarında hava şartlarından dolayı tekne seferleri çok sık yapılmıyor.

Akdamar Adası ismi nereden gelir?

Yüzmekten gücünü yitirip, yorulan genç çoban boğulur ve boğulmadan önce son nefesiyle "Ah Tamar!" diye haykırır. Bunu duyan kız da hemen ardından kendini gölün sularına bırakır. O günden sonra ada Ah Tamar! ismi ile anılmaya başlanır.

Akdamar Adası kim yaptı?

Kudüs'ten İran'a kaçırıldıktan sonra 7. yüzyılda Van yöresine getirildiği rivayet edilen Hakiki Haç'ın bir parçasını barındırmak maksadıyla Kral I. Gagik'in emriyle 915-921 yıllarında Mimar Manuel tarafından inşa edilmiştir.

Akdamar Adası doğal güzellik midir?

Akdamar Adası: Van Gölü'nün güneyinde bulunan Akdamar Adası, Van'ın eşsiz güzelliklerinden biri. Van Gölü'nün en büyük adası olan Akdamar Adası doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi Akdamar Kilisesi, diğer adıyla Surp Harç Ermeni Kilisesi'ne ev sahipliği yapması nedeniyle de Van gezginlerinin uğrak noktalarından biri.

Akdamar Kilisesi neden kapatıldı?

Din insanlarının yetiştirilmesi açısından önem taşıyan kilisede, 1915 yılına kadar din insanlarının yetiştiği ve o yıla kadar ayin yapıldığı biliniyor. 1915 yılındaki Rus işgalinin ardından ayine kapatılan ancak sit alanı olarak korumaya alınan kilisede, 95 yıl sonra ilk kez 2010 yılında ayine ev sahipliği yapıldı.