Aort damarı hangi tarafta?

İçindekiler:

  1. Aort damarı hangi tarafta?
  2. Aort damarı ile şah damarı aynı mı?
  3. Şah damarı tıkalı olursa ne olur?
  4. Aort damarı genişlemesi ameliyatı nasıl olur?

Aort damarı hangi tarafta?

Aort damarı kalpten çıkan, vücudun en büyük atar damarıdır. Atardamardır çünkü içinde temiz kan taşır. Temiz kan demek içinde oksijeni en fazla olan kan taşıyan damar demektir. Aort damarı kalbin sol karıncığından yani sol ventrikülünden çıkar.

Aort damarı ile şah damarı aynı mı?

Kalbin sol karıncığından çıkan aort, aralarında "şah damarı" olarak bilinen karotit damarları da barındıran beyne gidecek damarlara dallandıktan sonra, bir kıvrım yaparak karın bölgesine iner ve burada iki ufak atardamara dallanır. Bu iki dala iliyak atardamarlar adı verilir.

Şah damarı tıkalı olursa ne olur?

Darlık nedeniyle beyne giden kan akımında azalma meydana gelir. Kan akımı kritik düzeyin altına inerse beynin oksijenlenmesi ve beslenmesi etkilenir. Şah damarlarda meydana gelen darlık zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmezse tam bir tıkanıklığa sebep olarak kalıcı inmeye ve beyin hasarına yol açabilir.

Aort damarı genişlemesi ameliyatı nasıl olur?

Bu komplikasyonlardan korumak için, belirli seviyeye gelen anevrizmalar ameliyata alınır. Açık ameliyatta büyük kesiler ile ya göğüs kafesi tamamen açılarak, ya da karın bölgesi tamamen açılarak, anevrizmatik aort (genişlemiş Aort) çıkarılır ve yerine "sunni" damar takılır.