Büyük ünlü uyumu kuralı nedir?

İçindekiler:

  1. Büyük ünlü uyumu kuralı nedir?
  2. Kalem büyük ünlü uyumuna uyar mı uymaz mı?
  3. Küçük ünlü uyumuna nasıl bakılır?
  4. Otobüs büyük ünlü uyumuna uyar mı?
  5. Öğrenci küçük ünlü uyumuna uyar mı?

Büyük ünlü uyumu kuralı nedir?

Bir kelimenin birinci hecesinde kalın bir ünlü (a, ı, o, u) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de kalın, ince bir ünlü (e, i, ö, ü) bulunuyorsa diğer hecelerdeki ünlüler de ince olur: adım, ayak, boyunduruk, burun, dalga, dudak, kırlangıç; beşik, bilezik, gelincik, gözlük, üzengi, vergi, yüzük vb.

Kalem büyük ünlü uyumuna uyar mı uymaz mı?

Bu uyuma aykırı kelimeler ise genellikle “protein, kalem” gibi yabancı dillerden alıntı sözcüklerdir. Fakat “ana, kardaş, alma” gibi bazı Türkçe kökenli kelimeler, zamanla “anne, kardeş, elma” şekline dönüşerek büyük ünlü uyumuna aykırı hâle gelebilmektedir.

Küçük ünlü uyumuna nasıl bakılır?

Bir sözcüğün herhangi bir hecesinde yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) varsa bunu izleyen ilk hecede geniş düz (a, e) veya dar yuvarlak (u, ü) ünlü bulunmalıdır: boyunduruk, çocuk, odun, yorgunluk, yoklamak, vurmak, yumurta vb.

Otobüs büyük ünlü uyumuna uyar mı?

Büyük ünlü uyumuna uymayan kelime örnekleri: “kardeş, elma, teras, otobüs, bahçe, palet, insan, maske, tiyatro, meydan, kaset, aile, asker, sinema, stüdyo, anne, psikoloji, kader, meslektaş, yarınki, haber…”

Öğrenci küçük ünlü uyumuna uyar mı?

"Öğrencilerin" kelimesi küçük ünlü uyumuna uyar mı? ... 1 yıl önce Uymaz çünkü bir kelime düz ünlü (a, e, ı, i) ile başlıyorsa sonraki ünlüler düz; yuvarlak ünlü (o, ö, u, ü) ile başlıyorsa sonraki ünlüler ya dar yuvarlak (u, ü) [4] ya da düz geniş (a, e) olmalıdır.