Cenaze defnedildikten sonra başında beklenir mi?

İçindekiler:

  1. Cenaze defnedildikten sonra başında beklenir mi?
  2. Hoca telkinde ne der?
  3. Kefenin içine çörek otu neden konulur?
  4. Telkinde ne söylenir?
  5. Imam ölüye ne söyler?
  6. Ölünün 7 sinde ne ikram edilir?
  7. Cenaze evinde kaç gün ışık yanar?
  8. Ölen kişinin çenesi neden bağlanır?

Cenaze defnedildikten sonra başında beklenir mi?

CENAZE, defnedildikten sonra kabri başında durmak ve dua etmek sünnettir.

Hoca telkinde ne der?

Ölü 'Bize yol göster, Allah sana rahmet etsin' der ama siz fark etmezsiniz. Sonra şöyle desin: 'Dünyadayken, Allah'tan başka tanrı yoktur, Muhammed Allah'ın kulu ve elçisidir şeklindeki tanıklığını, Allah'ın rab, Muhammed'in peygamber ve Kur'ân'ın da imam olduğuna razı olduğunu anımsa.

Kefenin içine çörek otu neden konulur?

Kefenin içine de güzel koksun diye gül suyu döküyoruz. Daha sonra kafur denilen bir bitki serpiyoruz. Kafur dökmek, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in zamanından kalma bir sünnettir. Son olarak da böcek gelmesin diye kefenin içine çörek otu koyuyoruz" diye konuştu.

Telkinde ne söylenir?

Müslüman toplumların çoğunda ve özellikle Türkiye'de definden sonra telkin uygulaması ise şöyledir: Definden sonra iyi hal sahibi bir kimse ölünün baş ucunda yüzüne karşı ayakta durarak ona ismi ve annesinin ismiyle (isimleri bilmiyorsa "Ey Havvâ oğlu Abdullah!" diye) üç defa seslenir.

Imam ölüye ne söyler?

CEVAP: Talkım değil, “telkin”dir. Telkin, kabre konan ölüye, sorgu meleklerine vereceği cevabı öğretmek veya anımsatmak yani bir çeşit kopya vermek demektir. Asıl telkin, din adamları arasında gelenekleşmiş olan uygulama değil, sünnet kitaplarında açıklanan telkindir. Defin işi bitince cemaat hemen dağılmaz.

Ölünün 7 sinde ne ikram edilir?

Ölünün 7. günü "pişi" yapılarak komşulara dağıtılır. 40. ve 52. günlerinde evde ya da camide mevlit okutulur. Evde okutulan mevlitte yemek verilir. Camide okutulursa gelenlere gülsuyu, şeker ve lokum ikram edilir.

Cenaze evinde kaç gün ışık yanar?

Bazı giyecekler ise hatıra olması amacıyla saklanır. Ayrıca ölen kişinin ruhunun evini kontrole geldiğine inanılarak, ölü evinde 7 gün lamba/ışık yakılır. Ölü evinde belirli gün (genellikle 1 hafta) yas tutulur.

Ölen kişinin çenesi neden bağlanır?

"Ölünün çenesi çekilir ve bağlanır. Bunun nedeni su kaybı nedeniyle morarmanın önüne geçmektir. Eller yanlara getirilir. Ayak baş parmakları iple birbirine bağlanır.