İmtiyaz ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. İmtiyaz ne demek TDK?
  2. Imtiyazın Türkçe karşılığı nedir?
  3. İmtiyaz sahibi kime denir?
  4. İmtiyaz tarihte nedir?
  5. Ümmet nedir kısaca tanımı?
  6. Imtiyazda bulunmak ne demek?
  7. Imtiyaz vermek ne demek?
  8. Ayricaliklar ne demek?
  9. Imtiyaz kullanmak ne demek?
  10. Tahsilli ne demek?
  11. Venedik ve Cenevizli tüccarlara ilk ticari imtiyaz hangi dönem?
  12. Ilk ticari imtiyazlar kimin döneminde verilmiştir?
  13. Ümmet kelimesi nereden gelir?
  14. Ümmet nedir diyanet?
  15. Kamu hizmeti imtiyazı kime verilir?
  16. Ruhsat usulü ne demektir?
  17. Ayrıcalık hakkı ne demektir?
  18. Ayrıcalık sağlamak ne demek?
  19. Sosyal ayrıcalık nedir?
  20. Hukuki imtiyaz ne demek?

İmtiyaz ne demek TDK?

İmtiyaz farklı şekillerde kullanılmakla birlikte TDK'de bir başkasına tanınmayan özel hak ve ya şart anlamına gelmektedir. Sözcük bunun dışında farklı anlamlara da gelmektedir: - Fabrika ve işletme gibi kurum ve kuruluşların devlet tarafında aldıkları özel izinlere imtiyaz adı verilmektedir.

Imtiyazın Türkçe karşılığı nedir?

Imtiyaz kelimesi Türkçe'de "ayrıcalık tanıma" anlamına gelir.

İmtiyaz sahibi kime denir?

İmtiyaz sahibi kelime anlamı olarak imtiyaz elde etmiş kişi demektir. Ayrıcalık elde etmiş, herhangi bir kişi tarafından ayrıcalık tanınan anlamındadır. Devlet tarafından özel izin verilen kurum ve kuruluşlara da imtiyazlı adı verilmektedir.

İmtiyaz tarihte nedir?

İmtiyaz İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İmtiyaz: Başkalarına tanınmayan özel, kişisel hak veya şart, ayrıcalık. İmtiyaz Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak İmtiyaz: Ayrıcalık.

Ümmet nedir kısaca tanımı?

Ümmet (Arapça أمة), İslam toplumunun tamamını ifade eden bir kavram. Ümmet kelime olarak bir anneden doğan çocuklara verilen isimdir. Daha sonra İslam inancına sahip herkesi içine alan bir anlama kavuşmuştur. ... Ümmet, "imam" kelimesi ile aynı kökten gelmektedir.

Imtiyazda bulunmak ne demek?

İmtiyaz başkalarına tanınmayan, kişisel hak ya da ayrıcalık olarak bilinmektedir. Herhangi bir birey ya da kuruma özel olarak atanmış bir ayrıcalık şeklinde tanımlanabilir.

Imtiyaz vermek ne demek?

İmtiyaz başkalarına tanınmayan, kişisel hak ya da ayrıcalık olarak bilinmektedir. Herhangi bir birey ya da kuruma özel olarak atanmış bir ayrıcalık şeklinde tanımlanabilir.

Ayricaliklar ne demek?

Herhangi bir konuda, bir kişiye ya da kişilere belirli koşullarla tanınan hak. Belli kamu işgörülerinin görülmesi amacıyla, kent yönetimince belli kişi, kuruluş ya da ortaklıklara verilen özel olur.

Imtiyaz kullanmak ne demek?

İmtiyaz başkalarına tanınmayan, kişisel hak ya da ayrıcalık olarak bilinmektedir. Herhangi bir birey ya da kuruma özel olarak atanmış bir ayrıcalık şeklinde tanımlanabilir.

Tahsilli ne demek?

sıf. Öğrenim görmüş, okumuş.

Venedik ve Cenevizli tüccarlara ilk ticari imtiyaz hangi dönem?

Osmanlılar ilk olarak 1352 yılında Cenevizlilere, daha sonra da Venedik ve Floransaya ticari imtiyazlar, yani kapitülasyonlar vermişler ve bu suretle de Rönesans talya'sının ekonomik refahına önemli katkıda bulunmuşlardır (nalcık, 2009: 316).

Ilk ticari imtiyazlar kimin döneminde verilmiştir?

Osmanlıda ilk Ticari imtyazlar FATİH Döneminde VENEDİKLİLERE verilmiştir. Osmanlıda ilk Kapitülasyonlar FRANSIZLARA verilmiştir.

Ümmet kelimesi nereden gelir?

Arapça Amm kökünden gelen ummat امّة "kavim, halk, özellikle islam toplumu" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice ˀummətā אומתא "kavim, aşiret" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Akatça aynı anlama gelen ummātu sözcüğünden alıntıdır.

Ümmet nedir diyanet?

Sözlükte “yönelmek, kastetmek; öne geçmek, imam olmak” mânalarındaki emm kökünden türeyen ümmet kelimesi “kendilerine peygamber gönderilmiş topluluk, kavim, her kabileden bir grup insan, her canlı cinsi, bütün iyilikleri şahsında toplamış kişi veya kendisine uyulan önder” gibi anlamlara gelir (Lisânü'l-ʿArab, “emm” md.

Kamu hizmeti imtiyazı kime verilir?

İmtiyaz sözleşmesi ile kamu hizmeti imtiyazı Danıştayın görüşü alındıktan sonra Bakanlar Kurulu kararı ile verilir. Belediyelerce verilen kamu imtiyazları ise İçişleri Bakanlığınca onanır.

Ruhsat usulü ne demektir?

Ruhsat Usulü Şöyle ki; İdare kamu hizmetinin asli sahibi ve sorumlusu olarak gerekli değişiklikleri yapmaya yetkili olup, hizmeti gören kişinin bu değişikliklere katlanması zorunludur.

Ayrıcalık hakkı ne demektir?

Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında imtiyaz kelimesi 'ayrıcalık' ve 'özel' anlamlarına sahiptir. Herhangi bir kişiye ya da eşya ile canlı ve cansız varlıklar adına kullanılabilir. Başka birine ya da bir şeye tanınmamış haklar, ayrıcalıklar ve özellikler olarak tabir edilmektedir.

Ayrıcalık sağlamak ne demek?

Ayrıcalık yapmak ne demek? Ayrıcalık tanımak : Birine özel hak vermek. birini kayırmak. Ayrıcalı : Ayrık.

Sosyal ayrıcalık nedir?

Kapitülasyon, bir devletin bir anlaşmaya bağlı olarak başka devletlere tanıdığı iktisadi ve sosyal ayrıcalıklara denir. ... Tarihte kazandığı özel anlamla kapitülasyon, bir ülke tarafından başka bir ülkenin vatandaşlarına verilen ticari ayrıcalıklar bütünüdür.

Hukuki imtiyaz ne demek?

hizmetinin; sermayesi, kârı, hasarı ve zararı özel hukuk kişisine ait olmak üzere, idarenin gözetim ve denetimi altında, genellikle çok uzun süreli bir “idari sözleşme” uyarınca, özel hukuk kişilerince yürütülmesine İMTİYAZ denir. ”