Istihkak davası hangi durumlarda açılır?

İçindekiler:

  1. Istihkak davası hangi durumlarda açılır?
  2. Istihkak davası kim açar?
  3. Istihkak davası nasıl yapılır?
  4. Istihkak süresi ne zaman başlar?
  5. Istihkak davası mutlaka duruşmalı olarak incelenir mi?
  6. Istihkak davası Taşınırlarda açılır mı?
  7. Istihkak davası mutlaka duruşmalı mı?
  8. Icrada istihkak davası nerede açılır?
  9. Istihkak iddiası hangi icra dairesine yapılır?
  10. Istihkak iddiasına itiraz süresi ne zaman başlar?
  11. Istihkak davası açma süresi kaç yıl?
  12. Mahcuz mala istihkak davası nedir?
  13. Icra mahkemesinde duruşma olur mu?
  14. Istihkak davası muhafazaya engel mi?
  15. Istihkak davası eda davası mıdır?
  16. Borçtan kurtulma davası nedir?
  17. Istihkak davası istinaf edilebilir mi?
  18. Istihkak davası nedir şartları?
  19. Istihkak iddiası nedeniyle takibin taliki veya devamı ne demek?
  20. Hacizde istihkak iddiası olursa ne olur?

Istihkak davası hangi durumlarda açılır?

Mirasçılar miras bırakanın başkasının elinde bulunan mal ve hakları için miras sebebiyle istihkak davası açabilirler. Miras sebebiyle istihkak davası mirasçılığın ve malın başkasında olduğunun öğrenildiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde açılmalıdır.

Istihkak davası kim açar?

Hacizde istihkak davasında mal borçlunun elinde haczedildiği için davayı açacak olan üçüncü kişidir. Davalı ise haciz koydurmuş olan alacaklıdır. Borçlu ile üçüncü kişinin malı birlikte elde bulundurmaları halinde de mal borçlunun elinde sayılır. Mal için hacizde istihkak davası açma yetkisi üçüncü kişiye aittir.

Istihkak davası nasıl yapılır?

İstihkak Davası Açma Bu talebi icra müdürlüğü alacaklıya bildirmekte eğer alacaklı itiraz etmezse mal üzerindeki haciz kaldırılmaktadır. Fakat alacaklının 3 gün içinde itiraz etmesi halinde ortaya çıkan hukuki durum icra müdürlüğünce mahkemeye bildirilmekte ve istihkak davası açılmaktadır.

Istihkak süresi ne zaman başlar?

İstihkak davası açma süresi istihkak iddiasında bulunulmasından sonra başlar. İstihkak iddiası haciz öğrenildikten sonra 7 gün içinde yapılmalıdır. Bu iddia değerlendirildikten sonra da değerlendirmeye göre yine 7 gün içinde istihkak davası açılmalıdır.

Istihkak davası mutlaka duruşmalı olarak incelenir mi?

İstihkak davası basit yargılama usulüne göre görülür. Şikayetten farklı olarak mutlaka duruşmalı yapılır. Teminat malı elinde bulunduran onun maliki sayıldığından üçüncü kişi bu karinenin aksini İİK'nın 97/9'daki usule göre ispatlaması gerekir.

Istihkak davası Taşınırlarda açılır mı?

Taşınır Davası, ancak Taşınır Mallar için söz konusu olur. İstihkak Davası ise, hem Taşınırlarda hem Taşınmazlarda söz konusu olur. Taşınır Davasında davanın dayanağı Zilyetliğe bağlanan Hak Karineleri olduğu için, zilyetliği ispat etmek ve şimdiki zilyedin üstün hak karinesini çürütmek gerekli ve yeterlidir.

Istihkak davası mutlaka duruşmalı mı?

Yine ispat yükü açısından da belirli hallerde (örneğin istihkak davası) bazı özel ispat kuralları getirilmiştir. İcra mahkemelerinde tahkikat aşamasında her durumda duruşma yapılma zorunluluğu da yoktur.

Icrada istihkak davası nerede açılır?

İstihkak davasında görevli mahkeme icra mahkemesidir. Yetkili mahkemeler ise icra takibinin başlatıldığı veya hacizli malın bulunduğu yerdeki icra mahkemesidir.

Istihkak iddiası hangi icra dairesine yapılır?

ÖZET : Haczedilecek mallar başka yerde ise takip yapılan icra dairesi malların bulunduğu yer icra dairesine müzekkere yazar. Hacizde istihkak var ise, istihkak iddiası hakkında İİK`nın hangi maddesinin uygulanacağına asıl icra dairesi karar verir.

Istihkak iddiasına itiraz süresi ne zaman başlar?

İstihkak iddiası 7 gün içerisinde yazılı ya da sözlü şekilde icra dairelerine yapılmalıdır. Bu süreden itibaren tarafların 3 gün içinde itiraz etme hakkı bulunur. Alacaklı ya da borçlu olan kişiler, bu 3 günlük süreçte itirazlarını bildirmezse, iddiayı kabul etmiş olarak görünmektedir.

Istihkak davası açma süresi kaç yıl?

Miras sebebiyle istihkak davasının zamanaşımı süreleri oldukça uzundur. Dava olunan iyi niyet sahibi bulunduğu takdirde, bir ve on senelik iki zamanaşımı süresi ve kötü niyetli olması halinde de yirmi senelik bir süre konulmuştur.

Mahcuz mala istihkak davası nedir?

İcra dairesinin malın borçluya ait olduğu düşüncesiyle üçüncü bir kişiye ait mal üzerinde uygulamış olduğu haciz işlemine karşı mahcuz mala istihkak davası açılabilecektir. Bu dava, haciz işlemini gerçekleştiren icra dairesinin bağlı olduğu icra mahkemesinde görülür.

Icra mahkemesinde duruşma olur mu?

Mahkemece dosya üzerinden inceleme yapılarak davanın kabulüne karar verilmiş, karar davalı tarafından temyiz edilmiştir. ... İcra mahkemesinin duruşma yapması zorunludur.

Istihkak davası muhafazaya engel mi?

İstihkak davası açılması durumunda ispat yükü de alacaklı üzerinde olur. Ayrıca üçüncü kişi yedieminliği kabul ettiği takdirde muhafaza işlemi de yapılamaz.

Istihkak davası eda davası mıdır?

Bu sebeple de istihkak davası tespit değil bir eda davasıdır. ... Kısacası istihkak davası ile davacının o mal ya da hak üzerindeki hakkının tespit edilmesi ile yetinilmez. Dava ile davacı mal ya da hakkın terekeye iadesini talep hakkına sahiptir. Davalı ise hakkı olmayan malı davacıya teslim edecektir.

Borçtan kurtulma davası nedir?

Borçtan kurtulma davası, borçlu olmamasına rağmen borçlu olduğu iddia edilen kişinin, aksini kanıtlamak ve borçtan kurtulmak amacıyla açtığı bir menfi tespit davası türüdür.

Istihkak davası istinaf edilebilir mi?

Üçüncü kişi bu durumda istihkak iddia edebilir. Alacaklı bu kapsamda İcra İflas Kanunu'nun 99. Maddesine göre istihkak davası açmalıdır. ... Kişi zarara uğrarsa bu durumda haksız fiile ilişkin ayrıca dava açabilir. Unutulmaması gereken konu ise her iki durumda da istinaf kanun yolu açıktır.

Istihkak davası nedir şartları?

Bir borçlu hakkında haciz yapıldığı zaman, borçlunun olduğu düşünülen bir mala haciz konulur ve borçlu yahut bir başka üçüncü kişi o malın üçüncü kişiye ait olduğunu iddia ederse, bu malın mülkiyetinin belirlenmesi için açılan davaya istihkak davası denir.

Istihkak iddiası nedeniyle takibin taliki veya devamı ne demek?

İstihkak iddiasına karşı alacaklı veya borçlu tarafından itiraz edilirse, icra memuru dosyayı hemen icra mahkemesine verir. İcra Mahkemesi, dosya üzerinde veya lüzum görürse ilgilileri davet ederek mürafaa ile yapacağı inceleme neticesinde varacağı kanaate göre takibin devamına veya talikıne karar verir.

Hacizde istihkak iddiası olursa ne olur?

Yani haciz sırasında borçluya ait olup olmadığı belli olmayan mallar ile karşılaşılabilir. ... Haciz esnasında istihkak iddiasında bulunulduğu halde, bu mallar da haczedilir. Bahsedilen mallar için açılacak istihkak davası üçüncü kişi lehine sonuçlanırsa o mal üzerindeki haciz kalkar.