Sorgu kime yapılır?

İçindekiler:

  1. Sorgu kime yapılır?
  2. Polis çapraz sorgu yapabilir mı?
  3. Polis çapraz sorgu nedir?
  4. Savcı sorgulama yapabilir mi?
  5. Savcılık soruşturması en fazla ne kadar sürer?
  6. Savcı ifadeye çağırdı gitmezsem ne olur?
  7. Şikayetçi olduktan sonra mahkeme ne zaman başlar?
  8. Savcı dava açmayabilir mi?
  9. Savcı neye göre dava açar?
  10. Savcı hiç ifade almadan takipsizlik kararı verebilir mi?
  11. Takipsizlik verilen dosya tekrar açılır mı?
  12. Takipsizlik karari verilen dosya ne olur?
  13. Takipsizlik kararı verilen icra dosyası tekrar açılır mı?
  14. Takipsizlik kararı güvenlik soruşturmasını etkiler mi?
  15. Takipsizlik kararı memuriyete engel mi?
  16. Takipsizlik memuriyete engel mi?
  17. Takipsizlik kararı sicile işler mi?
  18. Savcılık hangi durumlarda takipsizlik verir?
  19. Takipsizlik kararı kaç günde çıkar?
  20. Takipsizlik kararı ne kadar sürer?
  21. Takipsizlik kararı hangi durumlarda verilir?
  22. Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar nedir?
  23. Soruşturma ne zaman biter?
  24. Iddianame yazıldıktan kaç gün sonra mahkeme olur?

Sorgu kime yapılır?

Sorgu, şüpheli veya sanığın hakim veya mahkeme tarafından soruşturma veya kovuşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi anlamına gelmektedir. Sorgu, hem soruşturma aşamasında Sulh Ceza Hakimliği tarafından hem de kovuşturma aşamasında ceza davasının açıldığı yetkili ve görevli mahkeme tarafından yapılmaktadır.

Polis çapraz sorgu yapabilir mı?

POLİS H@BER MERKEZİ Çapraz sorgu; Belirsizlikleri aydınlatmak, itirazları bertaraf etmek, yanlış anlamaları düzeltmek, tanığın ve tanık açıklamasının güvenilirliğini araştırmak ve sınamak için yapılır.

Polis çapraz sorgu nedir?

Çapraz sorgu, tanık veya sanık beyanının doğruluğunu ve güvenilirliğini denetlemek, beyanlar hakkında şüphe uyandırmak, yargılamada herhangi bir tarafın kendi iddia veya savunmasına dikkat çekmek veya güçlendirmek için; tanık, sanık, müdahil (katılan) ve müştekiyi sorguya çekmesidir.

Savcı sorgulama yapabilir mi?

İfade alma işlemi soruşturma aşamasında kolluk ve Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılmaktadır. ... Sorgu işlemi, soruşturma aşamasında sulh ceza hakimi tarafından, kovuşturma aşamasında ise mahkeme tarafından yapılmaktadır.

Savcılık soruşturması en fazla ne kadar sürer?

Uyuşturucu, suç örgütü, tefecilik, kumar oynatma suçlarında ceza soruşturması ne kadar sürer?: Bu tür suçlar genelde örgüt dahilinde işleniyor. Ayrıca çok failli oluyor. Bundan dolayı en uzun süren soruşturmalar genelde bunlar oluyor. Ortalama soruşturma süresi 2 yıl diyebiliriz.

Savcı ifadeye çağırdı gitmezsem ne olur?

İfade İçin Çağrıldığınızda; Çağrıya rağmen gitmezseniz hakkınızda zorla getirme kararı verilebilir. Bu çağrı telefon, telgraf, faks, elektronik posta gibi araçlardan yararlanılmak suretiyle de yapılabilir. Ancak, bu durumda çağrı kâğıdına bağlanan sonuçlar uygulanmaz.

Şikayetçi olduktan sonra mahkeme ne zaman başlar?

Hakkında soruşturma ve kovuşturma davası açılabilecek durumlar için kişilerin şikâyetçi olma hakkı bulunur. Şikâyetçi olma hakkının geçerli olması için suçun en geç 6 ay içerisinde değerlendirilerek şikayetinin yapılmış olması gerekir.

Savcı dava açmayabilir mi?

Cumhuriyet savcısı, sulh ceza hakimliğinin kararını kararı itiraz edene ve şüpheliye bildirir (CMK md.

Savcı neye göre dava açar?

Soruşturma neticesinde toplanan delillerden bir kimse tarafından suç işlendiği kanaatine ulaşan savcılık ceza davası açmak zorundadır. ... Savcılık, mahkemenin iade kararına itiraz edebilir veya kararda belirtilen eksiklikleri gidererek yeniden bir iddianame düzenleyerek dava açar.

Savcı hiç ifade almadan takipsizlik kararı verebilir mi?

Kovuşturmaya yer olmadığı kararı CMK md. 172'de düzenlenmiştir. Madde hükmünce; Cumhuriyet savcısının soruşturma evresinde şüphe oluşturacak yeterli delil bulamaması halinde veya kovuşturma imkanının bulunmaması hallerinde verdiği takipsizlik kararını ifade eder.

Takipsizlik verilen dosya tekrar açılır mı?

Takipsizlik Kararı Verilen Dosya Tekrar Açılır mı? Cumhuriyet savcısı kovuşturmaya yer olmadığı kararını verdikten sonra dosya kapatıldığı için, kapatılan dosyanın açılması ancak yeni bir delile ulaşılması ile gerçekleşebilir.

Takipsizlik karari verilen dosya ne olur?

Takipsizlik kararı da savcının soruşturma sonucunda '”yargılama için yeterli delil” bulamaması halinde verilen karardır. Bu karar ile birlikte kişi artık şüpheli sıfatından kurtulmuş olur ve hakkında açılan dosya kapanır.

Takipsizlik kararı verilen icra dosyası tekrar açılır mı?

İcra dosyaları takipsizlik nedeniyle, borcun ödenmesi, ifa edilmesi, haricen tahsili veya alacaklının alacağından vazgeçmesi ile kapanmaktadır. ... Bu şekilde kapanan dosyaların tekrar açılması mümkün değildir.

Takipsizlik kararı güvenlik soruşturmasını etkiler mi?

Takipsizlik Kararı olarak kamuoyunca bilinen Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Kararın güvenlik soruşturmasına etkisi üzerine sıkça tarafımıza sorular sorulmaktadır. ... Sonuç olarak takipsizlik kararları güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlanmasına sebep olamaz!

Takipsizlik kararı memuriyete engel mi?

Bazı durumlarda ise KYOK-Takipsizlik kararı verilir. Cumhuriyet savcısı önüne gelen her olayda dava açmakla yükümlü bir memur değildir. ... Dolayısıyla takipsizlik kararı- kovuşturmaya yer olmadığına dair karar memuriyete engel değildir.

Takipsizlik memuriyete engel mi?

Uzmanlara göre kamuya girişte uygulanacak arşiv araştırmasında kişilerin devam eden ya da takipsizlikle sonuçlanan soruşturmalarına dair kayıtların incelenmesi hem keyfiliğe neden olabilir hem de memuriyete girişte engel olabilir.

Takipsizlik kararı sicile işler mi?

savcı bir şikayetten dolayı takipsizlik verdi.Bu sicile geçermi? Adli sicil kayıtlarına sadece mahkemeler tarafından mahkumiyete dair kararlar işleneceğinden, Savcılığın vermiş bulunduğu takipsizlik kararı neticesinde atılı suç adli sicile işlenmez.

Savcılık hangi durumlarda takipsizlik verir?

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar; soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı tarafından iddianame düzenlenerek kamu davası açılabilmesi için şüpheli hakkında yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması durumunda verilmektedir.

Takipsizlik kararı kaç günde çıkar?

Müşteki, takipsizlik kararının kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren on beş gün içerisinde bu kararı veren Cumhuriyet Savcısının yargı çevresinde görev yaptığı Ağır Ceza Mahkemesinin bulunduğu yerdeki Sulh Ceza Hâkimliğine itiraz edebilir. ( CMK 173/1 Md.)

Takipsizlik kararı ne kadar sürer?

Buna göre takibi şikayete bağlı suç müştekisi, mağduru ya da suçtan zarar gören kişi, suçun işlendiği tarihten itibaren 6 aylık süre içerisinde şikayetçi olmaz ise bu takdirde Cumhuriyet Savcısı kovuşturma olanağı bulunmadığından kovuşturmaya yer olmadığına dair yani takipsizlik kararı verecektir.

Takipsizlik kararı hangi durumlarda verilir?

Soruşturma içerisinde bulunan Cumhuriyet savcısı, takipsizlik kararını şu durumlarda verir. Şikayet açıldıktan sonra suçlu olan kişinin suçunun ispatı yeterli bir şekilde yapılmadığı zaman takipsizlik karar verilir.

Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar nedir?

Buna göre; “Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresi sonunda, kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olanağının bulunmaması hâllerinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.'' Bu karar, uygulamada takipsizlik kararı olarak adlandırılmaktadır.

Soruşturma ne zaman biter?

Soruşturma evresinde görev, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kesinleşmesi, yetkisizlik ve görevsizlik kararı, kamu davası açılması halinde ise iddianamenin kabulü kararı verilmesi ile sona erer.

Iddianame yazıldıktan kaç gün sonra mahkeme olur?

İddianame kendisine geldikten sonra mahkeme, 15 gün içinde savcının kendisine sunduğu iddianameyi ve dosya içeriğini inceler. Eğer bir eksiklik görürse iddianameyi savcıya iade eder, bu durumda henüz ceza davası açılmamıştır.