Fotoğraf diyafram nedir ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Fotoğraf diyafram nedir ne işe yarar?
  2. ISO fotoğrafı nasıl etkiler?
  3. Telefon ISO ne demek?
  4. 200 asa ne demek?
  5. Filmlerde ASA değeri nedir?
  6. ISO hızı ne demek?
  7. Native ISO nedir?
  8. Dual ISO nedir?

Fotoğraf diyafram nedir ne işe yarar?

Sorusuna verilebilecek en net yanıt şudur: “Objeden yansıyan ışınların aynanın üzerine ne yoğunlukta düşeceğini belirleyen sistem”. Fransızca “diaphragme” kelimesinden gelirken İngilizce “açıklık” anlamına gelir. Diyafram, ışığın yoğunluğunu ve net alan derinliğini kontrol eder ve iki temel fonksiyonu vardır.

ISO fotoğrafı nasıl etkiler?

Çok temel bir anlatım olarak ISO; fotoğraf makinenizin ışığa duyarlılık düzeyidir. ISO numarası ne kadar düşük olursa ışığa duyarlılık o kadar düşük olur, ISO sayısı arttıkça fotoğraf makinenizin hassaslığı artar. Fotoğraf makinenizde hassaslığı değiştirebilen bileşene “görüntü algılayıcısı” (sensör) denir.

Telefon ISO ne demek?

ISO cep telefonlarındaki ve fotoğraf makinelerindeki sensörün ışığa hassasiyetini gösterir. ISO değeri, 80, 100, 200, 400, 800 gibi rakamlarla ifade edilir.

200 asa ne demek?

Genellikle 200 ASA değerine sahip filmler yaygındır. 400, 800, 1600 gibi değerler de bulunabilmekle birlikte fiyat da doğru orantılı olarak artar. ASA dediğimiz şeyi aslında filmin ışık alma hızı olarak düşünebiliriz. Yüksek ASA değerine sahip filmler kısa sürede daha fazla ışık alabilirler.

Filmlerde ASA değeri nedir?

Film hızları ISO (ASA) cinsinden ölçülür, 100'den başlayarak, 200, 400, 600 ve 3200'e kadar yükselir. Genelde oldukça aydınlık ortamlarda ISO 50 değeri kullanılır. Bu değer en az ışık hassasiyetini simgeler. Normal gün ışığında 100 ile 400 arası ISO'lar kullanılır.

ISO hızı ne demek?

ISO, kısaca ışığa duyarlılıktır. Filmli makineler zamanında filmin ışığa duyarlılığı iken, şu anda dijital çağda sensörün ışığa duyarlılığı olarak geçiyor. Eskiden beri fotoğraflar ilgileniyorsanız filmlerin üzerinde 800 gibi rakamların yazdığını görmüşsünüzdür.

Native ISO nedir?

Native ISO, gövdelerin (belli kriterler bazında) kumlanma ve renk kaybı olmadan görüntüyü minimum kalite kaybı ile kaydedebildiği maksimum ISO değeridir. 6D için Native ISO, 2340'tır.

Dual ISO nedir?

Dual ISO (ikili ISO), fotoğraf makinesi yazılımının modifiye edilmiş şekli ve de Magic Lantern 'e ait olan bir kavramdır. O an çektiğimiz fotoğraf karemizin bazı bölgelerinin ISO 100, bazı bölgelerinin ise ISO 1600′de çekildiğini ve işlenip birleştirildiğini düşünün, tabiki doğru pozlama olamak şartı ile.