Hangi durumlarda seferi olunur oruç?

İçindekiler:

  1. Hangi durumlarda seferi olunur oruç?
  2. Seferilik nasıl olunur?
  3. Hanefi mezhebine göre seferi kaç gündür?
  4. Seferi olmanın şartları nelerdir?
  5. Seferi olmak için niyet şart mı?
  6. Seferi olmak için nasıl niyet edilir?
  7. Seferi olmanın hükmü nedir?
  8. Yolculuga cikarken nasil niyet edilir?
  9. Seyahate çıkarken ve döndükten sonra kılınan namazın adı nedir?
  10. Şafii mezhebine seferi namazı nasıl niyet edilir?
  11. Seferi namazı kaç rekat kılınır?
  12. 15 günden fazla kalan seferi olur mu?
  13. Seferi iken vitir namazı kılınır mı?
  14. Seferi iken kazaya kalan namaz nasıl kılınır?
  15. Seferi iken kazaya kalan namaza nasıl niyet edilir?
  16. Namaz vakti geçerse nasıl kılınır?
  17. Vakit namazından önce kazası kılınır mı?
  18. Geçmişte kılınmayan namazın kazası olur mu?
  19. Geçmişte kılınmayan namazlara nasıl niyet edilir?
  20. Kaza namazı kılmak caiz mi?
  21. Sabah namazının kazası olur mu?

Hangi durumlarda seferi olunur oruç?

Bu doğrultuda en az doksan kilometre (90 km) olmak suretiyle, seferiler oruç tutmanın hüküm ve ruhsatlarını elde edebilmektedir. Geceden yola çıkacak pek çok kişi niyet etmeme hakkına sahip olur. Bu doğrultuda seferi bir mazeret olarak sayılır.

Seferilik nasıl olunur?

“Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan bir kişi, yaşadığı yerleşim yerinin, şehrin veya ilçenin meskûn mahallinden çıkınca seferi olur. Bu kimse seferilik hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Bavulların toplanması ve yolculuk niyetiyle çıkılması durumunda.)

Hanefi mezhebine göre seferi kaç gündür?

2- Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre seferilik ölçüsü orta yürüyüşle iki günlük yolculuk veya ağır yükle ve yaya olarak iki konaklık mesafedir. 3-Hanefi mezhebine göre ise üç günlük yolculuktur.

Seferi olmanın şartları nelerdir?

Yolculuğa otobüs, tren, uçak ve gemi gibi umumi vasıtalarla çıkılması halinde ise seferiliğin başlangıç noktası olarak otogar, gar, havalimanı ve limanlar esas alınabilir. SEFERİ OLAN ORUÇ TUTAR MI? Ramazan'da sefer mesafesi (en az 90 km.) bir yere gitmek için yola çıkacak olan kimse, geceden oruca niyet etmeyebilir.

Seferi olmak için niyet şart mı?

Bir kişinin yolculuk hükümlerinden yararlanabilmesi için seferîlik mesafesindeki bir yere gitmeye niyet etmesi gerekir. ... Yolculuk hükümlerinin başlaması için sefere niyet yeterli olmayıp yolculuğun fiilen başlaması gerekir.

Seferi olmak için nasıl niyet edilir?

Sual: Seferi iken namazda nasıl niyet edilir? Rekat sayısını ve seferi olduğunu söylemeye gerek yok. Her zamanki gibi niyet edilir. Mesela (Niyet ettim öğle namazının farzını kılmaya) denir.

Seferi olmanın hükmü nedir?

Dinen sefer sayılacak mesafedeki bir yere gitmek üzere yola çıkan kişi, yaşadığı yerleşim yerinin meskûn mahallinden çıkınca misafir hükmünde kabul edilir. Bu kimse yolculuk hüküm ve ruhsatlarından yararlanmaya başlar (Merğînânî, el-Hidâye, II, 101).

Yolculuga cikarken nasil niyet edilir?

Önce niyet edilir : Niyet ettim Allah rizasi için yolcu namazini kilmaya. Ilk rekatte, (subhaneke) fatiha suresinden sonra, kafirun suresi okunur. Ikinci rekatte ise, fatiha suresinden sonra ihlas suresi okunur. Namazdan sonra 1 Ayet el kursi ve 11 kere kureys suresi okunur.

Seyahate çıkarken ve döndükten sonra kılınan namazın adı nedir?

İhrama girmek için iki rek'at namaz kılmak da müstehap görülmüştür. Peygamberimiz'in yolculuğa çıkarken ve yolculuktan döndükten sonra iki rek'at namaz kıldığı rivayet edilmektedir (bk.

Şafii mezhebine seferi namazı nasıl niyet edilir?

Seferi Namazı Niyeti Şafii Şafi mezhebinde seferi namazı niyeti olarak; “Niyet ettim, Allah rızası için öğle/ikindi/yatsı namazını kısaltarak iki rekât kılmaya” diyorsunuz. Bundan sonra namazınızı sabah namazının farzını kılar gibi kılıyorsunuz.

Seferi namazı kaç rekat kılınır?

Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılınır. Sünnetlerin tamamı kılınır, müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir. Seferi iken misafir olan imama, mukim olan (misafir olmayan) kişi uyduğunda, 4 rekatlı namazlarda imam 2 rekatı kıldırdıktan sonra sağına soluna selam verir.

15 günden fazla kalan seferi olur mu?

Demek ki Türkiye'den giderken veya oraya varınca bir yerde 15 günden fazla kalmaya niyet edilmemişse seferi olur. Medine'de 15 günden fazla kalmaya niyet eder ise orada da mukim olur, 15 günden az kalmaya niyet etmişse seferi olur.

Seferi iken vitir namazı kılınır mı?

İbn Ömer'in şöyle dediği nakledilmiştir: "Resûlullah yolculuk sırasında bineğinin üzerinde namaz kılardı. Bineği ne tarafa yönelirse yönelsin namazına devam eder ve gece namazını îmâ ile edâ ederdi. Fakat farz namazlarını binek üzerinde kılmazdı. ... 1. Vitir namazı farz değildir.

Seferi iken kazaya kalan namaz nasıl kılınır?

Aynı şekilde yolculuk hâli dışında kazaya kalan bir namaz, yolculuk sırasında kaza edilmek istendiğinde dört rekât olarak kılınır (Merğînânî, el-Hidâye, II, 106-107). Şâfiîlere göre ise seferde kılınmamış bir namaz ikamet hâlinde dört rekat olarak kaza edilir (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 396).

Seferi iken kazaya kalan namaza nasıl niyet edilir?

Seferi olup kaza ederken yine iki rekat mı kılınır? Allah razı olsun. Seferi iken kazaya kalan namaz kaç rekat ise, mukimken de, yani eve dönünce de o rekatta kılınır. Mesela, İkindi namazı seferi iken kazaya kaldı, eve dönünce iki rekat olarak kılınır ve niyetinde de 'seferi olarak kazasını kılmaya' diye niyet edilir.

Namaz vakti geçerse nasıl kılınır?

Kaza namazı kılarken vakit namazı kılar gibi abdest alınıp hazırlık yapılır ve kıbleye yönelip 'Niyet ettim Allah rızası için vaktinde kılmadığım sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı (hangi vakit namazı kılınmadıysa o vakte niyet edilir) namazının kazasını kılmaya' şeklinde niyet edilir ve namaza durulur.

Vakit namazından önce kazası kılınır mı?

Kur'an'da vaktinde kılınamayan namazların kaza edilmesi ile ilgili olarak açık bir ifade bulunmamakla birlikte, Hz. ... Beş vakit namazın farzı ve vitir namazı kaza edilir. Kazaya kalan sabah namazı, o günün öğle vaktinden önce kaza edilecekse sünneti de kaza edilir.

Geçmişte kılınmayan namazın kazası olur mu?

Hz. Peygamber (SAV): "Bir namazı unutan, hatırladığı zaman onu kaza etsin. ... Unutularak veya herhangi bir nedenle vaktinde kılınmayan namazlar, hemen kaza edileceği ve üzerinde kılamadığı namazlar olduğu halde ölen kimsenin yerine, namazları kaza edilemez ve bunlar için kefaret (fidye) verilemez.

Geçmişte kılınmayan namazlara nasıl niyet edilir?

Kişi geçmiş namazları kaza ederken hangi günün vaktinin namazı olduğunuz bilmezse; "Niyet ettim Allah rızası için kazaya kalan son sabah namazının farzını kılmaya" diye niyet etmeli, diğer namazlar için de kazaya kalan son öğle, son ikindi, son akşam, son yatsı, son vitir namazı diye etmelidir.

Kaza namazı kılmak caiz mi?

Namaz kılmak, İslam'ın 5 şartından birisidir. Unutmak, uyuyakalmak gibi meşru mazeret olmaksızın namazı kazaya bırakmak büyük günahtır. ... Meşru mazerete dayalı olarak namazını vaktinde kılamayan kimse bundan bir sorumluluk altına girmediği gibi o namazı kaza etmekle borcundan da kurtulur.

Sabah namazının kazası olur mu?

Sabah namazının kazasını ise kerahet vakti çıktıktan, yani güneş doğup bir mızrak boyu yükseldikten sonra kılmak gerekir. ... Farzını kaza ederken, “Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzının kazasını kılmaya.” diye niyet edilir. Sabah namazı o günün öğle vaktine kadar kaza edilmezse yalnızca farzı kılınır.