UV dayanımı nedir?

İçindekiler:

  1. UV dayanımı nedir?
  2. UV cihazı ne ise yarar?
  3. Evde UV lamba kullanılır mı?
  4. Florometre cihazı nedir?
  5. Floresans nedir kimya?
  6. Kemilüminesans ne demek?
  7. Kanda anti HCV ne demek?
  8. Singlet hal nedir?
  9. Jablonski enerji diyagramı nedir?
  10. Floresans spektroskopisinin temel prensibi nedir?

UV dayanımı nedir?

Tekstil malzemeleri için ultraviyole (UV) dayanımı; lif, iplik veya kumaşın UV ışınlarına karşı gösterdiği direnci ifade eder. UV ışınları, polimer moleküllerini uyarır ve polimer zincirlerini kırar. Bu durum, molekül zincirlerinin parçalanmasına neden olur ve life hasar verir.

UV cihazı ne ise yarar?

UV-VIS spektrofotometre, elektromanyetik spektrumun ultraviyole ve görünüm aralıklarını ölçmeye yarayan bir cihazdır. UV spektrofometre daha çok, kimyasal maddelerin 200-380 nm dalga boyu aralığındaki spektrum analizler için kullanılmaktadır.

Evde UV lamba kullanılır mı?

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın "Ultraviyole lambasını herhangi bir açık ortamda, sokakta, evde, caddede, bahçede kullanmak çok riskli ve tehlikeli" uyarısında bulundu.

Florometre cihazı nedir?

OS5-FL Florometre taşınabilir ve ayarlanabilir bir korofil floresans ölçme sistemidir. Dışarıdan herhangi bir bilgisayar donanımı veya cihaz bağlantısı gerekmeden tek başına çalışabilir. OS5-FL klorofil floresansı tam olarak ölçebilmek için tasarlanmış çok yönlü bir ölçüm cihazıdır.

Floresans nedir kimya?

Floresans, soğuk cisimlerde moleküler fotonun yutulmasının daha uzun bir dalga boyunda diğer bir fotonun yayılmasını tetiklemesiyle gerçekleşen ışık verme (ışıma) olayıdır. Yutulan ve yayılan fotonlar arasındaki enerji farkı moleküler titreşimler ya da ısı olarak ortaya çıkar.

Kemilüminesans ne demek?

Kemilüminesans ya da kimyasal ışıldama, madde içinde gerçekleşen kimyasal reaksiyon sonucu çok az miktarda ısıl ışıma ve ışık ışıması durumudur. Kimya da pek çok uygulaması görülür. ... Işığın bir yüzeyden yayımlanmasından farklı olarak burada ışığın yayımlanma nedeni kimyasal reaksiyondur.

Kanda anti HCV ne demek?

Anti HCV ise Hepatit C virüsü bulaşmış kişinin vücudunda yer alan ve savunma mekanizmasının, Hepatit C virüsüne karşı geliştirdiği antikorlara verilen isimdir. Bu durumun saptanması da kan alınarak laboratuvar ortamında yapılan Anti HCV testi ile mümkündür.

Singlet hal nedir?

Bütün elektron spinlerinin eşleşmiş olduğu bir moleküler elektronik hal; bir singlet hal olarak adlandırılır ve molekül bir manyetik alana maruz bırakıldığında elektronik enerji seviyelerinde hiçbir yarılma meydana gelmez. Diğer taraftan, bir serbest radikal için temel hal bir dublet halidir.

Jablonski enerji diyagramı nedir?

Moleküller arası enerji transferini temsil eden grafiğe Jablonski Diyagramı denilmektedir. ... Diyagramdaki yatay kalın çizgiler her bir elektronik enerji düzeyinin en altındaki titreşim enerji düzeylerini, ince çizgiler ise her bir elektronik enerji düzeyinde bulunan titreşim enerji düzeylerini gösterir.

Floresans spektroskopisinin temel prensibi nedir?

Moleküler floresans spektroskopisinde, elektromanyetik ışın demeti ile uyarılmış bir atom veya molekül temel enerji seviyesinden bir üst enerji seviyesine çıkar. Üst enerji seviyesindeki uyarılmış atom veya molekül kararsızdır ve soğurduğu fazla enerjiyi atarak temel enerji seviyesine dönmek ister.