Rota virüs aşısı ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Rota virüs aşısı ne işe yarar?
  2. Rota virüsü aşısı gerekli mi?
  3. Rota virüsü aşısı bebeklerde huzursuzluk yapar mı?
  4. Hangi aşıdan sonra banyo yapılmaz?
  5. Bebeklerde aşının etkisi kaç gün sürer?

Rota virüs aşısı ne işe yarar?

Rota virüs aşısı, hastalığın ağır seyretmemesi için ve virüse karşı önlem alabilmek için kullanılan en önemli yöntemdir. Rota virüs aşısı olmayan çocuklara rota virüsü bulaştığında, hastalık ağır seyredebilir, çocuğunuzun hastaneye yatması gerekebilir ve hatta ölümcül sonuçlar ortaya çıkabilir.

Rota virüsü aşısı gerekli mi?

Rota aşısı ücretli bir aşıdır. Bebeklerin sağlığı için vurulması gereken bir aşıdır. Bağışıklığının güçlenmesi ve ileriki yaşlarda hatta yaşlılıkta dahi rastlanan rota hastalığına yakalanmamak için aşılamak gerekmektedir. Bebeğe aşı yapmak zorunlu değildir.

Rota virüsü aşısı bebeklerde huzursuzluk yapar mı?

Rotavirüs aşısı aldıktan sonra bebeklerde huzursuzluk, hafif geçici ishal veya kusma olabilir.

Hangi aşıdan sonra banyo yapılmaz?

Aşılardan sonra banyo yaptırılmasında sakınca yoktur. Bunun tek istisnası, BCG (Verem) aşısıdır. Bu aşı yapıldıktan sonra 48-72 saat banyo yaptırılması önerilmez. Aşı yapılan yerin üzerine, masaja, herhangi bir ilaç sürülmesine veya bu yerin kapalı tutulmasına gerek yoktur.

Bebeklerde aşının etkisi kaç gün sürer?

Aşının ciddi bir yan etkisi yoktur. Aşıdan sonraki 7-12 gün içerisinde hafif ateş ortaya çıkabilir. %5-10'ununda 39 veya üstü ateş görülebilir. Genellikle 1-2 gün sürer. Bazı çocuklarda aşıdan 7-10 gün sonra kızamık benzeri deri döküntüleri görülebilir.