Kolostomi sonrası oluşan komplikasyonlar nedir?

İçindekiler:

  1. Kolostomi sonrası oluşan komplikasyonlar nedir?
  2. Stoma neden açılır bitki?
  3. Stoma hangi bitkilerde bulunur?
  4. Stoma çeşitleri nelerdir?
  5. Stoma nedir tip?
  6. Kolostomi ne zaman kapatılır?
  7. Kolostomi torbası kaç günde bir değiştirilir?
  8. Kolostomi hastaları ne kadar yaşar?
  9. Kolostomi kalıcı mı?
  10. Kalın bağırsak alındıktan sonra ne olur?
  11. Kolostomi irrigasyonu ne demek?
  12. Ileostomi kapatma ameliyatı nedir?
  13. Kolostomi torbası kaç ml?
  14. Irrigasyon nedir ne demek?
  15. Yara irrigasyonu nedir?
  16. Kanal Irrigasyonu nedir?
  17. EndoVac nedir?
  18. EDTA nedir diş hekimliği?
  19. Indirekt Kuafaj nedir?
  20. Irrigasyon solüsyonları nelerdir?
  21. Endodontik irrigasyon nedir?
  22. Endodontide smear tabakası nedir?
  23. Rekapitulasyon ne demek?
  24. Kanal Eğesi ne işe yarar?
  25. IAF MAF nedir?
  26. ProTaper ne demek?

Kolostomi sonrası oluşan komplikasyonlar nedir?

Stoma komplikasyonları başlığı altında şu sorunlar sıralanabilir: Metabolik komplikasyonlar, deri problemleri, stoma iskemisi ve nekrozu, stoma retraksiyonu, parastomal infeksiyon, kanama, stomal stenoz, peristomal fistül, barsak tıkanması, stoma prolapsusu, parastomal herni, ayrışma, batın içine kaçma (8).

Stoma neden açılır bitki?

- Stomaların açılıp kapanmasını sağlayan temel faktör stoma bekçi hücrelerindeki turgor basıncı değişiklikleridir. -Bekçi hücre çeperlerdeki kalınlık farkı stomanın açılıp kapanmasında önemli rol oynar.

Stoma hangi bitkilerde bulunur?

Stoma hücrelerinin yapısında diğer epidermis hücrelerinden farklı olarak kloroplast bulunur. Su içi bitkilerinde stoma yoktur. Kara bitkilerinde stomalar, yaprağın alt yüzeyinde, nilüfer gibi bitkilerde yaprağın üst yüzeyinde bulunurlar. Bitkinin yaşadığı yerin kuraklık derecesi arttıkça stoma sayısı azalır.

Stoma çeşitleri nelerdir?

Ekolojik özelliklerine göre stomalar üçe ayrılır:

  • Kseromorf tip: ...
  • Higromorf tip: ...
  • 3. Mezomorf tip: ...
  • Anomositik Stoma (Düzensiz Komşu Hücreli Tip)
  • Anizositik Stoma (Komşu Hücreleri Eşit Olmayan.
  • Parasitik Stoma (Paralel Hücreli Tip)
  • Tetrasitik Stoma.
  • Siklositik Stoma.

Stoma nedir tip?

Ostomi, içi boş bir organın vücut yüzeyine ağızlaştırılması anlamına gelir. Vücut yüzeyine ağızlaştırılan yere stoma da denir. Genel cerrahi alanında en sık, bağırsaklar ile ostomi oluşturulur. Ostomiler, bağırsağın karın cildine ağızlaştırılma (bağırsağın torbaya bağlanma) seviyesine göre isim alır.

Kolostomi ne zaman kapatılır?

Geçici ileostomiler ilk ameliyattan yaklaşık 2-3 ay sonra kapatılabilir. Bazı durumlarda örneğin hasta ilaç tedavisi alıyorsa bu süre 6-7 aya kadar uzayabilir.

Kolostomi torbası kaç günde bir değiştirilir?

Dışkı sızıntısı, adaptörün altında kaşınma ve yanma vb. olmadığı sürece adaptör ciltte 3-7 gün kalabilir. Altı kapalı torbaların 3/2'si dolduğunda atılır, alttan boşaltmalı torbalar 3/2'si dolunca boşaltılır. Torbalar 48 saatte bir değiştirilir.

Kolostomi hastaları ne kadar yaşar?

Bağırsak rahatsızlığı olan hastaların “kabus” diye tanımladıkları ve dışkının karından açılan bir ağız yoluyla atılmasını sağlayan “kolostomi torbası” ile 4 yıl yaşamak zorunda kalan Gaziantepli 38 yaşındaki hasta Ökkeş Yüksel, bir yıl süren başarılı bir tedavi ile sağlığına kavuştu.

Kolostomi kalıcı mı?

Kolostomi uygulaması hem geçici hem de kalıcı olarak yapılabilmektedir. Kalıcı olarak yapılması kişinin bağırsaklarını normal fonksiyonunda hiçbir zaman tekrar kullanamayacağı durumlarda gereklidir.

Kalın bağırsak alındıktan sonra ne olur?

Kalın bağırsak ameliyatlarından sonra, akciğere pıhtı kaçması veya ''pulmoner emboli'' komplikasyonu artar. Ameliyat sonrasında hareketsizlik ile bacak toplar damarlarında pıhtı oluşur ve buradan % 10-30 olasılıkla pıhtı akciğere kaçar ve bu hastaların % 10'u ilk 24 saat içinde kaybedilir.

Kolostomi irrigasyonu ne demek?

Kolostomi irrigasyonu, stoma aracılığı ile kalın bağırsak içerisine belli miktarda sıvı verilerek bağırsak içeriğinin (gaz, dışkı, bakteri vb) boşaltılması işlemidir.

Ileostomi kapatma ameliyatı nedir?

Loop ileostomi kapatılması: Karnın açılmasına gerek kalmadan, karın duvarına ağızlaştırılmış ostomi ağzından yapılır. Cilt ostomi kenarından 2 cm sağlam kalacak şekilde kesilir. Barsak ve ciltaltındaki dokular arasındaki yapışıklıklar serbestleştirilerek barsaklar serbestleştirilir.

Kolostomi torbası kaç ml?

❖ Stomanın etrafı ve stoma bir tuvalet kağıdı ile silinir. ❖ İrigasyon torbası 500-1500 ml (Sade su, sabunlu su, serum fizyolojik) doldurulur ve havası çıkartılır.

Irrigasyon nedir ne demek?

İrrigasyon nedir? (lat.) yıkamak. Mesane: İdrar kesesi.

Yara irrigasyonu nedir?

Yara temizliği sıklıkla sıvılarla yapılır. Teknik olarak ise enjektörlerle basınç uygulayarak yapılabilir. Bu yönteme irrigasyon denilmektedir. Yine aynı sıvılarla basınç uygulanmadan da yaranın yıkanması sağlanabilir.

Kanal Irrigasyonu nedir?

İrrigasyon, kavite veya yaranın su veya başka bir sıvı ile yıkanması olarak tanımlanır. Kök kanal irrigasyonunun etkinliği; İğnenin derinliği • Kök kanalının çapı • İğnenin iç ve dış çapı • İrrigasyon basıncı • Yıkama solüsyonunun viskozitesi • Yıkama solüsyonunun iğne ucundan akış hızı • Yıkama süresine bağlıdır.

EndoVac nedir?

EndoVac gerçek bir apikal negatif basınç irigasyon sistemidir. Pozitif basınç uygulamak yerine, irigasyon sıvılarını pulpa odasından apikal uca doğru apikal olarak çeken ve oradan da muayenehanedeki Yüksek Hacimli Tahliye (Hi-VAC) valfi sistemine aktaran negatif basınçlı bir sistemdir.

EDTA nedir diş hekimliği?

Etilen diamin tetra asetik asit (EDTA) etkili bir şelasyon ajanı ve lubrikanttır. EDTA'nın kimyasal olarak kök kanal dentinini yumuşattığı, smear tabakasını kaldırdığı ve dentin geçirgenliğini arttırdığı düşünülmektedir. EDTA dentindeki kalsiyum iyonuna bağlanarak suda çözünebilir kalsiyum şelatları meydana getirir.

Indirekt Kuafaj nedir?

İndirekt Kuafaj Tedavisi: Çürük temizlendikten sonra daimi diş dolgusu aynı seansta yapılmaz hekimin uygun göreceği süre dahilinde en fazla 12 hafta içerisinde dişin daimi dolgusu yapılırsa bu tedaviye indirekt kuafaj tedavisi denir.

Irrigasyon solüsyonları nelerdir?

İrrigasyon solüsyonları, yıkama etkisi ile fiziksel olarak artıkların kanaldan atılmasına olanak sağlar. Kimyasal olarak da mikroorganizma ve pulpa dokusu gibi organik yapılara, şekillendirme sırasında oluşan smear tabakası ve dentin gibi inorganik yapılara etki ederler.

Endodontik irrigasyon nedir?

EndoVac, gücünü kök kanallarını temizleme ve şekillendirme sırasında oluşabilecek kazaları önleyerek temiz ve güvenli bir prosedür sağlayan negatif irrigasyon basıncından alan, benzersiz bir irrigasyon sistemidir.

Endodontide smear tabakası nedir?

Endodontik tedavide, kök kanallarının preparasyonu, organik ve inorganik materyal içeren smear tabakasını oluşturmaktadır. ... Bu tabakanın varlığı, dentin tübüllerine dezenfeksiyon maddelerinin etkinliğini sınırlandırabilir ve kök kanal dolgu materyallerinin kanal duvarlarına adaptasyonunu etkileyebilir.

Rekapitulasyon ne demek?

Rekapitülasyon: Tüm temizleme ve şekillendirme tekniklerinde bir önceki alete geri dönme işlemidir.

Kanal Eğesi ne işe yarar?

Bu tipi esnek ve ince çaplı olduğundan dar kanallarda kanal seyrini bulmak için kullanılır. Dikenli olan türü ise trinerf adıyla anılır. Ölü veya iltihaplanmış pulpanın dokudan uzaklaştırılmasında kullanılır. Lakin bu tip aletlerin kırılganlığı fazla olduğundan kanalda dikkatli kullanılmalıdır.

IAF MAF nedir?

Kanal genişletme fizyolojik foramendeki apikal daralmada sıkışan en ince kanal aleti ile başlar. Bu başlangıç eğesi (IAF, Initial Apical File) ile hafif bir basınçla kanalda apikal daralma hissedilene kadar ilerlenir. ... Apikal bölgede en son kullanılan alete Apikal Ana Eğe (Master Apical File, MAF) denir.

ProTaper ne demek?

ProTaper ® nikel titanyum döner eğeleri özel zor, yüksek kalsifiye veya eğri kök kanallarının tedavisi için tasarlanmıştır. Uzun köklerde kanalların koronal yönleriyle kendi özel yiv yapısı ile ( 1 ve 2. resimler ) şekillendirme sağlar. Eğe uzunluğu üzerinde giderek daha büyük ( taper ). kanal alanı sağlar.