Fire hangi hesapta izlenir?

İçindekiler:

  1. Fire hangi hesapta izlenir?
  2. Kanuni fire nedir?
  3. Normal fire nedir?
  4. Bozuk mamul ne demek?
  5. Yan mamul ne demek?
  6. Mamul madde ne demek?
  7. Maliyet ve gider nedir?
  8. Dönem maliyetleri nelerdir?

Fire hangi hesapta izlenir?

Fire aslında işletme için bir maliyet unsurudur, ancak gider değildir!.. Bilindiği gibi maliyet unsuru, ilgili malın maliyeti içinde yer alır ve bu malın satışı halinde 621 veya 622 hesaplar yoluyla 690 hesaba aktarılır. Halbuki gider ilke olarak 770 hesaba yazılır.

Kanuni fire nedir?

Vergi Kanunlarımızda fire konusunda özel bir düzenleme veya tanım bulunmasa da, Vergi Usul Kanunu'nun değerleme ve envanter konularına ilişkin düzenlemelerine dayanarak fire kavramını, maddelerin fiziki miktarlarında oluşan eksilmeler şeklinde tanımlamak mümkündür.

Normal fire nedir?

Üretim tekniğinden bağımsız olarak üretilen mamullerden bir kısmının üretim aşamasında bozulması, yok olması veya hatalı olması.

Bozuk mamul ne demek?

Bozuk mamuller, üretim aşamasının belli bir noktasında ortaya çıkabilen veya üretim sürecini tamamlamakla birlikte beklenen kaliteyi sağlayamayan bozuk veya ıskarta durumundaki mamullerdir.Bozuk mamuller ekonomik sayılamayacak harcamalarla istenen kalitedeki mamullere dönüştürülebilir.

Yan mamul ne demek?

İşletmede asıl mal ve hizmetler üretilirken, onlarla beraber zorunlu olarak üretilen değersiz mamullerdir.

Mamul madde ne demek?

Mamul madde (Ürün): Üretiminde hububat kullanılan mamulü, ifade eder. Mamul maddenin, ihracat rejimi ve gümrük mevzuatı hükümleri çerçevesinde Türkiye Gümrük Bölgesi dışına veya serbest bölgelere ihraç edilmesidir.

Maliyet ve gider nedir?

Kısaca toparlayalım. Bir işletmenin sattığı mal veya hizmeti elde etmek için harcadıklarına maliyet denir. Maliyet haricinde kalan ve işletmenin faaliyetlerini sürdürmesi için katlandığı masraflara da gider denir.

Dönem maliyetleri nelerdir?

Dönem maliyetleri, satılacak ürün veya hizmetin üretim sürecinin gerekli bir parçası olmayan maliyetlerdir. İsminden de anlaşılacağı üzere dönem maliyetleri, maliyetin oluştuğu dönemde gelir tablosuna gider olarak kaydedilir.