Acentecilik nedir?
İçindekiler:
- Acentecilik nedir?
- Tekel hakkı nedir hukuk?
- Rekabet yasağı ne demek?
- Rekabet yasağı kaç yıl?
- Rekabet yasağı sözleşmesi ne zaman yapılır?
- Işçinin rekabet etmeme borcu nedir?
- Işçinin sadakat borcu nedir?
- Rekabet etmeme borcu en fazla kaç yıl için yapılabilir?
- Hesap verme borcu nedir?
- Borcu sona erdiren sebepler nelerdir?
- Iş sözleşmesinde işçinin işverene karşı borçları nelerdir?
- Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça her alacak kaç yıllık zamanaşımına tabidir?
- Davalar kaç yıl sonra zaman aşımına uğrar?
- Bir borç ne zaman zamanaşımına uğrar?
Acentecilik nedir?
Acente, ticari temsilci, ticari vekil, satış memuru ya da müstahdem gibi belirli bir sıfatı olmaksızın, bir sözleşmeye dayanarak belirli bir yöre veya yerde sürekli olarak ticari bir işletmeyi ilgilendiren akitlerde aracılık etmeyi veya bunları o işletme adına yapmayı meslek edinmiş kimse ya da faaliyet konusu bu olan ...
Tekel hakkı nedir hukuk?
Ticaret Kanununa göre belirli bir bölgede "acentenin bir müvekkil ile müvekkilin de bir acente ile çalışması" kuraldır. Buna münhasırlık(exclusivity) veya tekel hakkı denir.
Rekabet yasağı ne demek?
Rekabet yasağı sözleşmesi, çalışanların kendi işvereninin karşısına rakip olarak çıkma ihtimalini önlemek amacıyla yapılan bir sözleşmedir. ... Rekabet yasağı sözleşmesi bir yönüyle işverenin yaptığı işin geleceğini korurken, diğer yönüyle çalışanın iş bulmasını zorlaştırabiliyor.
Rekabet yasağı kaç yıl?
Rekabet yasağı, işçinin ekonomik geleceğini sınırsız ve hakkaniyete aykırı şekilde tehlikeye düşürmemeli, süre, yer ve konu bakımından sınırlandırılmış olmalıdır. Rekabet yasağı iki yılı aşamaz.
Rekabet yasağı sözleşmesi ne zaman yapılır?
Rekabet yasağı sözleşmesi; işçinin iş sözleşmesi sona erdikten sonra, belirli bir faaliyet alanında, belirli bir coğrafi bölgede, belirli bir zaman dilimi içerisinde, işverenle rekabet ilişkisi içerisine girmemeyi taahhüt ettiği sözleşmedir.
Işçinin rekabet etmeme borcu nedir?
İş akdinin devamı süresince işçinin işverenle rekabet etmemesi sadakat borcu içinde yer alan bir yükümlülüktür. İşçinin iş sözleşmesi devam ederken rekabet etmeme borcu doğrudan doğruya iş sözleşmesinden kaynaklanmakta ve sadakat borcu bağlamında ortaya çıkmaktadır.
Işçinin sadakat borcu nedir?
Sadakat borcu, işveren açısından işçiyi koruma ve gözetme, işçi açısından ise işverenin ve işyerinin çıkarlarını koruma, işverene ekonomik, ticari veya mesleki bakımdan zarar verebilecek her türlü davranıştan kaçınma borcu biçiminde kendini gösterir.
Rekabet etmeme borcu en fazla kaç yıl için yapılabilir?
TBK Md. 445/1 uyarınca “Rekabet yasağı, işçinin ekonomik geleceğini hakkaniyete aykırı olarak tehlikeye düşürecek biçimde yer, zaman ve işlerin türü bakımından uygun olmayan sınırlamalar içeremez ve süresi, özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz.” Kanunun açık hükmü uyarınca rekabet yasağının süre, konu, yer ...
Hesap verme borcu nedir?
-Teslim ve hesap verme borcu “İşçi, üstlendiği işin görülmesi sırasında üçüncü kişiden işveren için aldığı şeyleri ve özellikle paraları derhâl ona teslim etmek ve bunlar hakkında hesap vermekle yükümlüdür. İşçi, hizmetin ifasından dolayı elde ettiği şeyleri de derhâl işverene teslim etmekle yükümlüdür” (m.
Borcu sona erdiren sebepler nelerdir?
Borcu Sona Erdiren Sebepler ve Zamanaşımı
- İfa. Borçlanılan edimin sözleşmeye uygun bir şekilde yerine getirilmesidir. ...
- Kusursuz İmkansızlık. Kusursuz imkansızlıkta, borç bu imkansızlık nedeniyle sona ermektedir. ...
- İbra. Bir edimi, yükümlülüğü yerine getirmekten kurtarmak anlamındadır. ...
- Yenileme. ...
- Birleşme. ...
- Takas.
Iş sözleşmesinde işçinin işverene karşı borçları nelerdir?
İş görme borcu, işçinin işverene karşı en temel borcu ve hizmet akdinin en önemli unsurlarından biridir. Bu borç gereği, işçinin kendi işini kendisinin yapması, işini özenle ve çalışma şartlarına uyarak yapması gerekir. Çalışma şartlarının işçi ile işveren arasında yapılan iş sözleşmesinde açıkça belirtilmesi gerekir.
Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça her alacak kaç yıllık zamanaşımına tabidir?
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (“TBK”) kapsamında, hak ve alacakların zamanaşımına uğramasına ilişkin süre sınırlandırmalarına yer verilmiştir. TBK hükümleri uyarınca, aksine bir düzenleme olmadığı müddetçe her alacak 10 yıllık zamanaşımına tabidir. Fakat bazı alacaklarda bu süreler değişkenlik gösterebilmektedir.
Davalar kaç yıl sonra zaman aşımına uğrar?
TCK md. 66'ya göre, en hafif suçlarda olağan zamanaşımı süresi 8 yıl, aynı suçlara ilişkin uzamış zamanaşımı süresi 12 yıldır. Makalemizde sırasıyla önce dava zamanaşımı ve sonuçları, daha sonra ceza zamanaşımı ve sonuçları ayrıntılarıyla açıklanmıştır.
Bir borç ne zaman zamanaşımına uğrar?
Türk Borçlar Kanunu 146. Maddesi'ne göre borçlar için belirlenmiş genel zaman aşımı 10 yıldır. Bazı durumlarda 5 yıl, bazı durumlarda 3 yıl bazı durumlarda ise 20 yıla kadar uzanan bir zaman aşımı süresi mevcuttur.
Ayrıca okuyun
- Istanbul sözleşmesini Türkiye'de kim imzaladı?
- Gerçek likidite nedir?
- Istihbari ne demek?
- Kapı kilidi değiştirmek kaç para?
- Şili depremi kaç şiddetinde oldu?
- 2006 model Kangoo kaç para?
- YouTube nasıl güvenli hale getirilir?
- Üniversite online kayıt yeterli mi?
- Kartaca kenti hangi ülkededir?
- Yasemin çayı nasıl yapılır?
Ilgileneceksin
- Arap sabunu nasıl yazılır?
- Amin ecmain kelimesinin anlamı nedir?
- Staj başlangıcı emeklilik yaşını etkiler mi?
- Kandil gecesinde hangi dualar okunur?
- Yeşil hidrojen nedir?
- Rüyada birden fazla at görmek ne anlama gelir?
- Laz böreği hangi yöreye aittir?
- Döviz hesabı açmak ücretli mi?
- A 101 Maaşları Ne Kadar 2021?
- Cv ye not ortalaması yazılır mı?