Tereke nedir TDK?

İçindekiler:

  1. Tereke nedir TDK?
  2. Mirasta tereke ne demek?
  3. Terekenin tespiti Davasında neler talep edilir?
  4. Tereke hakimliği ne demek?
  5. Tenkis davası zamanaşımı ne zaman başlar?
  6. Yasal miras payı nedir?

Tereke nedir TDK?

a. huk. Miras: “Hâlâ eski zenginliğinin hasedini üstüne çeker ve eski terekelerinin veraset vergilerini öder.” -B.

Mirasta tereke ne demek?

Tereke, miras bırakanın ölümü sonucunda mirasçılarına geçen, miras bırakanın şahsına bağlı olmayan özel hukuk ilişkilerine denmektedir. ... Bu sözleşmede kararlaştırılan şey kişinin şahsın bağlı bir hukuki ilişki olması sebebiyle ölümü sonucunda terekeye eklenmez.

Terekenin tespiti Davasında neler talep edilir?

Terekenin tespiti işlemi, miras bırakanın üzerine kayıtlı taşınmaz ve taşınır malların bilgilerinin devletin yetkili kurumlarından talep edilmesi, örneğin şayet varsa miras bırakanın banka hesapların incelenmesi ve tüm bunların dışında mirasçıların terekeye dahil taşınmaz ve taşınır malların bulunduğu yönünde ...

Tereke hakimliği ne demek?

Tereke ya da miras, ölen kişinin geriye bıraktığı mal ve mülke verilen isimdir. ... Kanuna göre, miras bırakanın yerleşim yeri sulh hakimi, istem üzerine veya re'sen tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesini sağlamak üzere gerekli olan bütün önlemleri alır.

Tenkis davası zamanaşımı ne zaman başlar?

Madde 571 - Tenkis davası açma hakkı, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşer.

Yasal miras payı nedir?

– Ana ve babadan her biri için saklı pay oranı, yasal miras payının dörtte biri, – Sağ kalan eş için saklı pay oranı, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçüdür.