Türkiye'de kızamık aşısı ne zaman başladı?

İçindekiler:

  1. Türkiye'de kızamık aşısı ne zaman başladı?
  2. Beşli karma aşı ne zaman yapılır?
  3. Bebeklere zatürre aşısı kaç aylıkken yapılır?
  4. Bebekler için özel aşılar nelerdir?

Türkiye'de kızamık aşısı ne zaman başladı?

Kızamık aşısı 1970'li yıllardan beri aşı programındadır. 1987 yılına kadar sekiz ve 15. aylarda iki doz, 1987-1998 yılları arasında dokuzuncu ayda tek doz ve 1998-2006 yılları arasında dokuzuncu ay ve ilköğretim birinci sınıfta toplam iki doz olarak uygulanmıştır.

Beşli karma aşı ne zaman yapılır?

Bebeklerde “Beşli Karma Aşı” ile 2. ayda, 4. ayda, 6. ayda ve 18. ayda uygulanır. Aynı zamanda ilköğretim 1. sınıf ve 8. sınıfta uygulanır. Yetişkinlerde uygun aralıklarla yapılmış 3 doz veya bebeklerde karma aşı içinde yapılan 4 doz difteri aşısı ile %95'ten fazla koruyuculuk sağlanır.

Bebeklere zatürre aşısı kaç aylıkken yapılır?

Sağlık ocaklarında 2 aydan itibaren ücretsiz yapılmaya başlanmıştır. 2 yaş üstü çocuklar ve erişkinlerde tek doz yeterlidir. İkinci tip aşı ise sadece 2 yaş üstüne yapılabilir. 5 yıl koruyuculuğu vardır ve 5 yılda bir tekrarlanmalıdır. Zatürre aşısının yan etkileri nelerdir?

Bebekler için özel aşılar nelerdir?

Ay: Bebek rutin kontrolü sırasında BCG (Verem aşısı), KPA ve 5'li karma aşı (Karma aşı bebeği difteri, yeni doğan tetanozu, boğmaca, çocuk felci ve bebeklerdeki beyin zarı iltihabına (menenjit) karşı korumak için uygulanmaktadır. KPA aşısı ise bebekleri menenjit, orta kulak iltihabı ve zatürreye karşı korur.)