Anayasa değişikliklerinin şekil bakımından denetimi nelerdir?

İçindekiler:

  1. Anayasa değişikliklerinin şekil bakımından denetimi nelerdir?
  2. Anayasa değişikliğinin iptali nasıl olur?
  3. Itiraz yolu ile önüne gelen anayasaya aykırılık iddalarını Anayasa Mahkemesi'nin ne kadar süre içinde karara bağlaması gerekir?
  4. Anayasa Mahkemesi kaç gün içinde karar verir?
  5. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru süresi kaç gün?

Anayasa değişikliklerinin şekil bakımından denetimi nelerdir?

148. Madde. Anayasa Mahkemesi, kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.

Anayasa değişikliğinin iptali nasıl olur?

Bu hükümlerden çıkan tartışmasız sonuç şudur: Cumhurbaşkanı onaylayıp Resmî Gazetede yayımladığı bir anayasa değişikliği kanunu hakkında bu kanunun Resmî Gazetede yayımlanmasından itibaren on gün içinde Anayasa Mahkemesinde iptal davası açabilir.

Itiraz yolu ile önüne gelen anayasaya aykırılık iddalarını Anayasa Mahkemesi'nin ne kadar süre içinde karara bağlaması gerekir?

MADDE 41- (1) Mahkemenin işin esasına girerek verdiği ret kararının Resmî Gazetede yayımlanmasından itibaren on yıl geçmedikçe aynı kanun hükmünün Anayasaya aykırılığı iddiasıyla itiraz başvurusu yapılamaz.

Anayasa Mahkemesi kaç gün içinde karar verir?

(5) Anayasa Mahkemesi, işin kendisine noksansız olarak gelişinden başlamak üzere beş ay içinde kararını verir ve açıklar. Bu süre içinde karar verilmezse ilgili mahkeme davayı yürürlükteki hükümlere göre sonuçlandırır.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru süresi kaç gün?

Bireysel başvurunun, başvuru yollarının tüketildiği tarihten, başvuru yolu öngörülmemişse ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren otuz gün içinde yapılması gerekir.