Kollektör nedir ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Kollektör nedir ne işe yarar?
  2. Collector ne iş yapar?
  3. Transistörlerin kullanım alanları nelerdir?
  4. Semiconductor ne işe yarar?
  5. Transistör nasıl çalışır?
  6. Tristör nedir nasıl çalışır?
  7. Transistör nasıl anahtarlama yapar?
  8. Transistör iletime nasıl geçer?
  9. Bir transistörde kaç Jonksiyon bulunur?
  10. VCE nasıl bulunur?
  11. Silisyum transistörlerin iletime geçmesi için kaç volt gereklidir?
  12. Silisyum kaç volt?

Kollektör nedir ne işe yarar?

Kollektörler küçük kesitli birkaç borudan gelen bir sıvının toplandığı boru ya baruların toplandığı ana borudur. Kollektörler büyük çaplı bir giriş ve küçük çaplı çok sayıda çıkış yapılmasını sağlamaktadır. Kollektörlerde tek bir büyük kolon çıkılır ve buradan yatayda çok sayıda istenilen yerlere dağıtım yapılır.

Collector ne iş yapar?

Tahsil edilen meblağı banka hesabına ya da vezneye yatırmak, Müşterileri kanuni yükümlülükler hakkında bilgilendirmek, Kurum tarafından belirtilen süre içerisinde borcunu ödemeyen müşteriler için icra takibinin başlatılmasını sağlamak, Tahsili gerçekleştirilen borçlara dair makbuz hazırlamak ve borçlu kaydını kapatmak.

Transistörlerin kullanım alanları nelerdir?

Transistör yapısal bakımdan, yükselteç olarak çalışma özelliğine sahip bir devre elemanıdır. Daha yaygın kullanım amacı ise devrede anahtarlama yapmaktır. Elektroniğin her alanında kullanılmaktadır. Dolayısı ile teknolojinin en değerli elektronik devre elemanlarından biridir.

Semiconductor ne işe yarar?

Transistör, küçük bir değerdeki gerilim veya akımla, büyük miktarda akımı veya gerilimi kontrol etmek için kullanılan yarı iletken bir devre elemanıdır. Transistörler, bu özellikleri sayesinde elektronik cihazlarda elektrik sinyallerinin gücünü yükseltmek veya değiştirmek için kullanılırlar.

Transistör nasıl çalışır?

Transistörler bir gerilim yada akım kaynağı ile başka bir akım yada gerilim kaynağını kontrol etmeye yarayan elektronik devre elemanlarıdır. En çok kullanılan türleri BJT ve FET'lerdir. BJT'ler akım ile çalışırken FET'ler gerilimin oluşturduğu elektrik alanla çalışırlar.

Tristör nedir nasıl çalışır?

Tristör, kontrollü yarı iletken bir anahtarlama elemanıdır. ... Dört katlı bir yarı iletkenden meydana gelen tristörler (P-N-P-N) kapı (gate) ucu ile iletken yapılabilmektedir. Doğru akım ve Alternatif akımla çalışırlar. Her yönlü akım geçirirler.

Transistör nasıl anahtarlama yapar?

BJT Transistör ile Anahtarlama

  1. BJT Transistör, anahtarlama modunda kesim (cut-off) bölgesinde çalışırken “anahtar açık”, doyum (saturasyon) bölgesinde çalışırken “anahtar kapalı” durumlarını gerçekleyecek şekilde çalışır.
  2. Yukarıdaki grafik BJT transistörün çalışma modları ile ilgili bilgi vermektedir.

Transistör iletime nasıl geçer?

Bazdan akım akıtıldığında transistör iletime geçer. Yani NPN tipi transistörde bazdan akım akıtıldığında transistörün kollektör ucundan (Collector), emetör (Emitter) ucuna akım akmaya başlar. Bazdan akıtılan akım kesildiğinde ise transistör kesime gider ve akım akmaz.

Bir transistörde kaç Jonksiyon bulunur?

Fiziksel yapıdan da görüldüğü gibi transistörün iki jonksiyonu vardır. Bunlardan beyz-emiter arasındaki bölge “beyz-emiter jonksiyonu”, beyz-kollektör arasındaki bölge ise “ beyz- kollektör jonksiyonu” olarak adlandırılır. Transistörlerde beyz bölgesi; kollektör ve Emiter bölgelerine göre daha az katkılandırılır.

VCE nasıl bulunur?

VCE = VCC - IC · RC - IE · RE olarak bulunur.

Silisyum transistörlerin iletime geçmesi için kaç volt gereklidir?

Yani Silisyum tabakalı transistör'ün çalışması için 0.

Silisyum kaç volt?

Bu gerilim değerleri silisyum(Si) için 0,7V, germayum(Ge)için ise 0,3 volttur. Bu değerler ortamın ısısına bağlı olarak değişim gösterebilirler. Bunun sebebi ise elektronların ısı yükseldikçe daha rahat serbest hale geçmeleridir(ısı ile sahip oldukları enerji miktarı artıyor).