Tekke ve tasavvuf edebiyatı nedir?
İçindekiler:
- Tekke ve tasavvuf edebiyatı nedir?
- Şathiye nedir ve örnekleri?
- Şathiyye kimin eseri?
- Şathiye ve devriye nedir?
- Devriye nedir divan edebiyatı?
- Bektaşi şairlerinin yazdıkları tasavvufi şiirlere ne denir?
- Bektaşi edebiyatındaki şiirlere ne denir?
- Tekke şiiri kimin?
- Alevilerde ilahi ne demek?
- Ilahi nedir 10 sınıf?
- Nefes nedir ve özellikleri?
- Nefes nedir özellikleri maddeler halinde?
- Nefes metninin teması nedir?
- Nefes ve deme nedir?
- Nefes tasavvufta ne anlama gelir?
- Ilahi ve nefes arasındaki fark nedir?
- Ilahi ne anlama gelir?
- Nazım birimi ne demek?
- Nazım şiir ne demek?
- Nazım biçimi nazım şekli aynı şey mi?
Tekke ve tasavvuf edebiyatı nedir?
Dinî-Tasavvufî Türk edebiyatına Tekke edebiyatı da denir. Dinî-Tasavvufî Türk edebiyatında asıl olan sanat yapmak değil, dinî-tasavvufi düşünceyi yaymaktır. Tekke şairlerinin çoğu tarikatlarda yetişmiş şeyh ve dervişlerdir. Tekke şiiri, halk şiirinden de divan şiirinden de nazım şekilleri almıştır.
Şathiye nedir ve örnekleri?
Şathiye: "Şath" kelimesi Arapça'da alaylı söz anlamına gelir. Tasavvufta ise sûfînin kendisinden geçtiği bir sırada söylediği şeriata aykırı söz ve hareket anlamına gelir. Hallâc-ı Mansûr'un (öl. 922) "Ene'l-Hakk" (ben Tanrı'yım veya Tanrı ile beraberim) sözü tasavvuftaki şath'ın en meşhur örneklerindendir.
Şathiyye kimin eseri?
Şathiyeler biçimce komik ve alaylı olabilir ama şathiyede aranan şiirin arkasındaki düşüncedir. Anlanıp yorumlandığında çok derin anlamlara sahip oldugu görülür. Şathiye çok derin tasavvufi konular işleyen felsefi şiirlerdir. Kaygusuz Abdal şathiye yazmıştır.
Şathiye ve devriye nedir?
Pirlerin ve mürşitlerin, tarikata yeni giren dervişlere tarikat derecelerini ve tarikat adabını öğretmek için söyledikleri şiirlerdir. Daha çok Bektaşi tarikatında söylenir. Şekil yönüyle koşmaya benzer.
Devriye nedir divan edebiyatı?
Devriye Nazım Şekli Özellikleri, Örnekleri. Tekke edebiyatı kadrosu içinde daha çok Alevî-Bektaşî şairleri tarafından kaleme alınan devriyyeler, mutasavvıflar nazarında muteber sayılan "devir nazariyesi"ne uygun tarzda yazılmış, şekil itibariyle kıt'alardan meydana gelen uzun manzumelere denir.
Bektaşi şairlerinin yazdıkları tasavvufi şiirlere ne denir?
Bektaşi şairleri tarafından söylenen tasavvuf şiirlerine nefes denir.
Bektaşi edebiyatındaki şiirlere ne denir?
Nefes: Dini temellere bağlı aşık edebiyatı nazım şekillerinden ilahilerin Alevi-Bekteşi aşıklarınca yazılanlarına denir. ... Cumhur: Mevlevi ve Bektaşi dergahları dışında topluca okunan ilahilere verilen addır. Hikmet: Dini ve tasavvufi halk şiirinde şairin anlayış ve sezgilerine göre din konularını işleyen şiirlere denir.
Tekke şiiri kimin?
Kurucusu 12. yüzyılda Doğu Türkistan'da yetişen Hoca Ahmet Yesevi'dir.*Tekke Edebiyatı, Anadolu'ya 13. y.y.'dan itibaren gelişmiştir. Bu edebiyat şairleri tarikat merkezi olan tekkelerde yetişmiştir.
Alevilerde ilahi ne demek?
Doğrudan doğruya dinî temalara bağlı tekke edebiyatı nazım şeklidir. İlâhî'nin kelime anlamı "Allah'a mahsus, Allah'a ait" demektir. ... Farklı olan yanı, ilâhilerin tekke ve dergâhlarda âyin sırasında belli bir makamla söylenmesindedir. İlâhiler genellikle 7, 8, 11, 14 ve 16'lı hece ile yazılır.
Ilahi nedir 10 sınıf?
İlahi, Allah'ı övmek, O'na dua etmek ve en büyük aşkın Allah aşkı olduğunu belirtmek amacıyla yazılmış makamla okunan dini tasavvufi halk edebiyatı nazım şeklidir. Her dinin ilahilere farklı bir bakışı vardır. ...
Nefes nedir ve özellikleri?
Nefes: Kelime anlamı soluk, yani havanın alınıp verilişi, teneffüs edilişi demektir. ... Hecenin 7, 8, 11'li ölçüsüyle yazılanlar olduğu gibi aruz vezni ile de yazılan nefesler vardır. Nefesin kafiye düzeni koşmanınki gibidir. Nazım birimi genellikle dörtlük şeklindedir.
Nefes nedir özellikleri maddeler halinde?
Nefes, Türk Edebiyatı'nda, İslami temellere bağlı Âşık Halk Edebiyatı nazım şekillerinden ilahilerin Alevi-Bektaşi aşıklarınca yazılanlarına denir. Konusu genellikle tasavvuftaki vahdet-i vücud, Alevi-Bektaşi ilkeleri, tarikat kurallarıyla ilgilidir. Dili sade bir Türkçe olan nefesler biçim olarak koşmaya benzer.
Nefes metninin teması nedir?
Merhaba, Nefes, Alevi - Bektaşi aşıklarınca yazılan ilahilerdir. Temaları genel olarak; Alevi-Bektaşi ilkeleri, tarikat kuralları ve tasavvufta ki vahdet-i vücud kavramıdır. ... Nefes'e bir anlamda Bektaşi ilahisi diyebiliriz.
Nefes ve deme nedir?
Nefes : Alevi–Bektaşi yazınında, tarikat konularında yazılmış, koşmaya benzeyen, genellikle bir ezgiyle okunan şiir anlamında kullanılır. Deme : Alevi ozanların tarikatlarıyla ilgili konuları işledikleri şiirlerine verdikleri addır.
Nefes tasavvufta ne anlama gelir?
Nefes kelimesini ilk sûfîler, “sâlikin ilâhî aşk ateşiyle yanıp tutuşan kalbinin bu ateşin hafiflemesi neticesinde rahatlığa kavuşması” anlamında kullanmışlardır. ... Allah ile huzur halinde iken alıp verilen nefeslerin sayılmasını sûfîler en faziletli amel diye kabul etmiştir.
Ilahi ve nefes arasındaki fark nedir?
İlahi ve nefes bu türe bağlı metinlerdir. İlahiler, Allah'ı övmek ve ona dua etmek amacıyla yazılan ve makam ile okunan şiirlerdir. ... Edebi bir metin olan nefes ise Alevi-Bekteşi aşıklarınca yazılan ilahilerdir. İlahilerle aynı özellikleri taşıyan bu metinler diğer mezheplerde de farklı isimleri alabilir.
Ilahi ne anlama gelir?
İlahi, Allah'ı veya çeşitli kutsal kişi ya da varlıkları övmek amacıyla bestelenen sözlü dinî şarkılar. İlahi kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve "Ey Tanrım!" anlamına gelmektedir. İlahiler çok eski zamanlardan bu yana dinlerin ve inançların önemli bir parçasını oluşturmuştur.
Nazım birimi ne demek?
Şiiri oluşturan dize kümelerine “nazım birimi” denir. Nazım birimi, nazım şekillerini belirlemede ölçü olarak kullanılır. Şiirde en küçük nazım birimine “mısra (dize)” adı verilir. “Dize”nin yanında “beyit, dörtlük, bent” gibi nazım birimleri vardır.
Nazım şiir ne demek?
Nazım belli bir ölçü ve kalıp esas alınarak üretilmiş edebi ürünlerdir. Kısaca bütün şiir ve şiirler metinlerdir. Hece vezni gibi belli bir kalıp ve ölçü kaygısı güdülerek yazılır. Kelime anlamı olarak nazım dizme, düzenleme, sıralama anlamına gelmektedir.
Nazım biçimi nazım şekli aynı şey mi?
Bir şiirin dış yapısına, konu dışında kalan ögelerine “nazım şekli (biçimi)” denir. Nazım şekli, dize ve uyağın bir düzen içinde birleşmesinden oluşur. Örneğin; gazel, kaside, koşma, ,semâi, ilahi birer nazım şeklidir.