Lupus kronik hastalık mıdır?
İçindekiler:
- Lupus kronik hastalık mıdır?
- Diskoid nedir?
- Kelebek hastalığı neden oluşur?
- Kelebek hastalığı hangi bölüm bakar?
- Kelebek hastalığı Türkiye'de kaç kişide var?
Lupus kronik hastalık mıdır?
Sistemik lupus eritamatozus (SLE) özellikle deri, eklemler, kan, böbrekler ve merkezi sinir sistemi olmak üzere vücudun farklı organlarını etkileyebilen kronik, otoimmün bir hastalıktır.
Diskoid nedir?
Diskoid (yuvarlak) deri lezyonları, iyileşme gösterdikten sonra ciltte sıklıkla izler bırakmaktadırlar. Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), DLE' ye göre daha ciddidir. Cildi ve hayati organları etkiler. Tedavi edilmemesi durumunda yara izleri bırakabilen SLE burun ve yanakların köprüsünde kabarık döküntülere neden olur.
Kelebek hastalığı neden oluşur?
Hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Hastalığın oluşumunda genetik, çevresel faktörler ve hormonların rolü vardır. Stres, ultraviyole ışınlar, enfeksiyonlar ve bazı ilaçların hastalığı tetiklediği bilinmektedir. Kadın hormonlarından östrojen hastalığın oluşumunu artırır, testesteron azaltır.
Kelebek hastalığı hangi bölüm bakar?
Sistemik lupus eritematozus tanı ve tedavisi, romatoloji, çocuk romatolojisi ve iç hastalıkları (dahiliye) doktorları tarafından yapılmaktadır.
Kelebek hastalığı Türkiye'de kaç kişide var?
Verilere göre dünyada 50 bin, Türkiye'de ise 400 kişide görülen deri hastalığı vatandaşlarca araştırılıyor. Her yeni doğan 1 milyon bebekten 7 ile 50'si arasında vakaya rastlanan kelebek hastalığı bulaşıcı bir hastalık değil.