Ney sesi nasıl çıkarılır?

İçindekiler:

  1. Ney sesi nasıl çıkarılır?
  2. Neyden ses çıkarma ne kadar sürer?
  3. Neye nasıl üflenir?
  4. Neyin yapımı?
  5. Ney hangi malzemeden yapılır?
  6. Ney üzerinde kaç delik var?
  7. Neyin uzunluğu?
  8. Neyin boyu kaç cm?
  9. Ney üflemek kolay mı?
  10. Ney fiyatları ne kadar?
  11. Ney Yağlama nasıl yapılır?

Ney sesi nasıl çıkarılır?

Ney'den Ses Çıkarma | Ney Sadâsı Ney'den ses çıkarmak için Ney'i Hiçbir deliğini kapatmadan tutmalısınız.Sonra dudağınızın hangi tarafı rahat geliyorsa o şekilde üflemeye çalışın.

Neyden ses çıkarma ne kadar sürer?

Ney ustası ve neyzen Erdinç Bal, “'Neyden bir yılda ses çıkmaz' diye şehir efsaneleri var. Bu doğru bilinen bir yanlış, 1-2 derste ses çıkarılabilir. Sesin olgunlaşması ise zaman alabiliyor” dedi. “Doğru dudak açısı önemli, tarif edildiğinde 1-2 derste çok rahat ses çıkarılabiliyor.

Neye nasıl üflenir?

Neylerini sağ el yukarıda olacak şekilde üflerler. Ney üflemek demektir. Biz de sağ elimiz yukarıda olacak şekilde Neyimizi üfleyeceğiz. Sol el yukarıda olacak şekilde Ney üflemenin bir sakıncası yoktur ve bu şekilde Ney üfleyen Neyzenler vardır.

Neyin yapımı?

Ney, tek parça dokuz boğumlu bir kamışın içi boşaltılıp üzerine (biri arka kısmında) yedi adet delik (perde) açılması suretiyle yapılır. Sarı ve budaklı bir çeşit kamıştan elde edilen neyin ilk ve son boğumuna gümüş, altın veya pirinçten yapılan ve 'parazvâne' adı verilen bilezikler takılır.

Ney hangi malzemeden yapılır?

Ney, adına kamış yada kargı denilen bir malzemeden yapılmaktadır. Kamış, ülkemizde sıcak iklim bölgelerinde yetişen ve bir yılda yeterli olgunluğa ulaşabilen bitki türüdür. Ancak neylik bir kamış, yapısı ve konumu itibariyle özel bir kamıştır.

Ney üzerinde kaç delik var?

Akortlarına göre çeşitli boylarda olan ney, dokuz boğumdan meydana gelmektedir. Ney Kamışı mutlaka dokuz boğumlu ve boğum aralıklarımümkün olduğunca birbirine yakın olmalıdır.

Neyin uzunluğu?

Aşağıda resmini gördüğünüz Süpürde Ney, 580 mm uzunluğundadır. Yaklaşık 620 milimetre uzunluğunda olan Neydir. Bu Neyin tonu, 3. aralıktaki Do diyez perdesidir: Türk Halk Müziği Tonu olarak sık kullanılır.

Neyin boyu kaç cm?

Ney Çeşitleri Nelerdir ?
Ney ÇeşidiOrtalama BoyuKarar perdesi (Batı musıkisi)
Süpürde ney580 mmD / Re
Müstahsen620 mmC♯ / Do diyez
Yıldız ney665 mmC / Do
Kız ney710 mmH / Si

Ney üflemek kolay mı?

Ney başlangıç itibariyle zor bir sazdır. Fakat sesi elde ettikten sonra kolaydır. Aslında Türk müziğini kavrayabilme çabası bu sazı zorlaştırır.

Ney fiyatları ne kadar?

Ortalama Ney fiyatı ise 62 TL.

Ney Yağlama nasıl yapılır?

Neyin Yağlanması : Biz asit değeri düşük ve ince bir yağ olan fındık yağını tercih etmekteyiz. İnce bir yağ ve asit değeri düşük olduğu için neyin iç yüzeyinde herhangi bir tabaka oluşturmamakta ve kamış tarafından daha rahat kabullenilmektedir. Bunun yanında susam yağı, badem yağı, mısırözü yağı da kullanılabilir.