Hukuki olay ne demek?
İçindekiler:
- Hukuki olay ne demek?
- Hukukta irade açıklamasına ne denir?
- Hukukta beyan ne demek?
- Örtülü irade açıklaması nedir?
- TMK kusursuz sorumluluk halleri nelerdir?
Hukuki olay ne demek?
Kanun koyucunun kişi iradesi sonucu olup olmadığına bakmaksızın hüküm ve netice bağladığı olaylar geniş anlamda hukuki olaydır. Dar anlamda hukuki olay, kişi iradesi sonucu olan ve hukuk düzeni tarafından kendisine hukuki sonuç bağlanan olaylardır. Bunlara hukuki fiil denir.
Hukukta irade açıklamasına ne denir?
Hukuk düzenini kendisine hukuki sonuçlar bağladığı irade açıklamalarına hukuki işlem denir. Hukuki işlemin unsurları bir irade açıklaması, iki hukuki sonuçtur.
Hukukta beyan ne demek?
Beyan, hukukta “bildirme” anlamına gelen bir terim olarak geçer. Örneğin emlak beyanı, emlak bildirme anlamına gelir. Mal beyanı ise beyanda bulunan kişinin, beyannamede geçen mallar üzerinde hak ve sorumluluk sahibi olduğunu ifade eder. ... Beyan eden kişi, beyanda bulunduğu konu ile ilgili sorumludur.
Örtülü irade açıklaması nedir?
Örtülü irade beyanı, bir iradenin kendisinden ne olduğu direkt olarak değil de yorum yöntemiyle, tahminler ve bazı çıkarımlar ile anlaşılıyorsa o irade beyanına örtülü irade beyanı denilebilir. Ticari hayattaki örf adetlere göre bazı yorumlar yapılarak durum ortaya konuluyorsa yine örtülü irade beyanı söz konusudur.
TMK kusursuz sorumluluk halleri nelerdir?
Borçlar Kanununa göre kusursuz sorumluluk halleri şunlardır:
- a- Adam çalıştıranın sorumluluğu.
- b- Yapı malikinin sorumluluğu.
- c- Hakkaniyet sorumluluğu.
- d- Zor durumdan kaynaklı verilen zararlardan sorumluluk.
- e- Hayvan bulunduranın sorumluluğu.
- f- Tehlike sorumluluğu.