Kanunsuz emir nedir ve istisnası nedir?

İçindekiler:

  1. Kanunsuz emir nedir ve istisnası nedir?
  2. Amirin her emrini yerine getirmek gerekir mi?
  3. Amir sözlü emir verebilir mi?
  4. Memur istemediği yerde çalıştırılabilir mi?
  5. Giriş ve çıkışlarda memur amirine rastladığı zaman ne şekilde davranmalıdır?
  6. Kademe ilerlemesinin durdurulmasi cezasını aşağıdaki makamlardan hangisi vermeye yetkilidir?
  7. Bir göreve açıktan aday veya asıl memur olarak atananlar aylığa ne zaman hak kazanırlar?
  8. Memurluktan atılan geri dönebilir mi?
  9. Mahkemesi olan memur olabilir mi?
  10. Asalet kaç ayda alınır?
  11. Aday memur disiplin cezası alırsa ne olur 2018?
  12. Memuru kim işten atar?
  13. Memurları görevden atma cezasını kim verir?
  14. Disiplin amiri soruşturma yapmadan ceza verebilir mi?

Kanunsuz emir nedir ve istisnası nedir?

J. Kanunsuz Emir Kamu hizmetlerinde herhangi bir sıfat ve suretle çalışmakta olan kimse, üstünden aldığı emri, yönetmelik, tüzük, kanun veya Anayasa hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir.

Amirin her emrini yerine getirmek gerekir mi?

Memurun, bazı emirleri hiçbir suretle yerine getirmemesi gerekir. Amirin verdiği emrin konusunun suç teşkil etmesi durumunda, o emir yerine getirilmez. Bu tür emirlerle ilgili olarak amir tarafından yazılı veya sözlü ısrarda bulunulmuş olsa bile, emrin yerine getirilmemesi gerekir.

Amir sözlü emir verebilir mi?

1- Eğer verilen sözlü bir emir Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmeliğe aykırı ise bu emir yerine getirilmez, amire durum bildirilir. Amir emri bu kez yazılı olarak verebilir. Görev yazılı olarak verilirse bu kez yerine getirilmelidir.

Memur istemediği yerde çalıştırılabilir mi?

Devlet memurları, istekleri dışında ve haberleri olmaksızın kurumlarının başka bir biriminde ya da başka kurumlarda geçici süreyle görevlendirilebilirler. ... İstekli olup olmadığına bakılmaksızın memurun başka bir kurumda geçici olarak görevlendirilmesi, bazı şartlara uyulması halinde mümkün olabilmektedir.

Giriş ve çıkışlarda memur amirine rastladığı zaman ne şekilde davranmalıdır?

53) Giriş ve çıkışlarda memur amirine rastladığı zaman ne şekilde davranmalıdır? Başını hafifçe öne eğerek beklemelidir. Amiriyle samimi bir sohbete başlamalıdır. Amirine yol vermeli ve önünü engelleyecek şekilde durmamalıdır.

Kademe ilerlemesinin durdurulmasi cezasını aşağıdaki makamlardan hangisi vermeye yetkilidir?

Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezası, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra, atamaya yetkili amirler il disiplin kurullarının kararlarına dayanan hallerde Valiler tarafından verilir.

Bir göreve açıktan aday veya asıl memur olarak atananlar aylığa ne zaman hak kazanırlar?

"Bir göreve açıktan aday veya asıl memur olarak atananlar, göreve başladıkları günden itibaren aylığa hak kazanırlar. Bu suretle göreve başlamada ilk aylık, gün hesabiyle ay sonunda ödenir." hükmü ile göreve başlayan memur atandıkları gün itibariyle maaş almaya hak etmektedirler.

Memurluktan atılan geri dönebilir mi?

Kişi memuriyete kabul edildikten sonra, bu suçları memuriyetten önce işlediği sonradan anlaşılırsa veya memurluk esnasında memuriyet engeli olarak kabul edilen bu suçlardan herhangi biriyle mahkum olursa memurluk görevine son verilir.

Mahkemesi olan memur olabilir mi?

Bu kanun metninden anlaşılması gereken şudur; sizin Yargıtay'da henüz kesinleşmemiş dosyanızın olması memur olmanıza engel değildir. ... 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Memurluğun Sona Ermesi” başlıklı 98. maddesi aşağıdaki şekildedir.

Asalet kaç ayda alınır?

Asalet tasdiki göreve başladığı tarihten itibaren 1 yıl ile 2 yıl arasındaki bir zamanda yapılır. 657 sayılı Yasa'nın 54. Maddesinin ikinci fıkrasında ise, adaylık süresinin 1 yıldan az 2 yıldan çok olamayacağı ve adaylık süresi içinde aday memurun kurumundan başka kurumlara naklinin yapılamayacağı hükme bağlanmıştır.

Aday memur disiplin cezası alırsa ne olur 2018?

657 sayılı Kanunun 57. maddesinin birinci fıkrası şu şekildedir: "Adaylık süresi içinde disiplin cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir." Bu hüküm gereğince, aday memur, uyarma cezası alsa dahi görevine son verilmektedir.

Memuru kim işten atar?

Yetkili Kurul. DMK madde 126 'ya göre, “Devlet memurluğundan çıkarma cezası amirlerin bu yoldaki isteği üzerine, memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu kararı ile verilir. Disiplin kurulu ve yüksek disiplin kurulunun ayrı bir ceza bir ceza tayinine yetkisi yoktur, cezayı kabul veya reddeder.

Memurları görevden atma cezasını kim verir?

Devlet memurluğundan çıkarma cezası amirlerin bu yoldaki isteği üzerine, memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu kararı ile verilir(m.

Disiplin amiri soruşturma yapmadan ceza verebilir mi?

657 sayılı Kanuna tabi personel hakkında disiplin cezası verilebilmesi, usulüne uygun bir disiplin soruşturması yapılmasına bağlıdır. Disiplin soruşturması yapılmadan memurlara disiplin cezası verilemez.