Yasama organı ne demektir?

İçindekiler:

  1. Yasama organı ne demektir?
  2. Bütçenin hukuki yapısı nedir?
  3. Bütçe nedir temel ilkeleri nelerdir?
  4. Modern Bütçe ilkeleri nelerdir?
  5. TBMM adına bütçesini kim denetler?
  6. Mahalli idare birliklerinin denetimini kim yapar?

Yasama organı ne demektir?

Yasama organı; asli görevi yürütmeyi denetlemek olan, anayasaların verdiği yetki ile kurulan ve yasalar geçirme, değiştirme ve yürürlükten kaldırma gücü olan bir tür katılımcı meclistir. ... Yazılı anayasası bulunan ülkelerde yasama organı yetki aldığı anayasada anayasal bütünlüğe sadık kalarak değişiklik yapabilir.

Bütçenin hukuki yapısı nedir?

Bütçe, devletin gelecek belirli bir dönem içindeki gelir-giderlerini tahmin eden ve bunların yürütülüp, uygulanmasına izin veren bir hukuki tasarruftur. Yasama organının halk adına kamu gelirlerini toplayıp yine halk adına bu gelirleri harcamasına "bütçe hakkı"' denilmektedir.

Bütçe nedir temel ilkeleri nelerdir?

Bütçe, gelecekteki belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetveldir. Bütçe, devletin gelecek bir dönemdeki gelirlerini ve harcamalarını tahmin eden ve yürütme organına harcamaların yapılması, gelirlerin toplanması konusunda yetki ve izin veren bir kanundur.

Modern Bütçe ilkeleri nelerdir?

Söz gelimi, genellik ilkesi, birlik ilkesi, yıllık olma ilkesi, klasik bütçe ilkelerindendir. Modern bütçe ilkeleri ise kamu maliyesi ve bütçe hukuku alanındaki yeni anlayış ve gelişmeler paralelinde ortaya çıkan ilkelerdir. Bunlar, mali saydamlik ilkesi, hesap verilebilirlik ilkesi ve etkinlik ilkesidir.

TBMM adına bütçesini kim denetler?

Anayasa'nın 160 ıncı maddesine göre Sayıştay, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir ve giderleri ile mallarını Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetlemek ve sorumluların hesap ve işlemlerini kesin hükme bağlamak ve kanunlarla verilen inceleme, denetleme ve ...

Mahalli idare birliklerinin denetimini kim yapar?

Yerel yönetimlerin mali açıdan dış denetimi Sayıştay tarafından yapılmaktadır. 5018 sayılı kanunda Sayıştay tarafından yapılacak harcama sonrası dış denetimin amacı, “genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin hesap verme sorumluluğu çerçevesinde, yönetimin malî faaliyet, karar ve işlemlerinin; kanunlara, kurumsal ...