Aşım yaptırmak ne demek?

İçindekiler:

  1. Aşım yaptırmak ne demek?
  2. Zirai faaliyetin yapıldığı işletmeyi işleten kişiye ne ad verilir?
  3. Ticari ve zirai kazanç nedir?
  4. Kimler gerçek usulde vergilendirilir?
  5. Gelir Vergisi Kanunu'na göre bir faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi için taşıması gereken özellikler nelerdir?
  6. Ikinci sınıf tüccarların ticari kazancı neye göre tespit edilir?
  7. Ticari kazanç nedir?
  8. Özel beyanname nedir ve ne zaman nereye verilir?
  9. Dar mükelleflerin vereceği özel beyanname kazancın elde ettiği tarihten itibaren ne kadar süre içerisinde verilmelidir?
  10. Dar mükellef kurumlar kazançlarından hangisini özel beyanname ile beyan etmek zorundadır?
  11. Dar mükellefler bulundukları ülkeyi terk etmeden ne kadar zaman önce beyanname vermek zorundadır?
  12. Dar mükelleflerin Türkiye'de elde edebilecekleri gelirler ve bu gelirlerin nasıl vergilendirildiği?
  13. Dar mükelleflerin tevkif suretiyle vergilendirilmiş aşağıdaki gelirlerinden hangisi için yıllık gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülüğü vardır?
  14. Dar mükellef beyannamesi nedir?
  15. Dar mükellefler defter tutmak zorunda mıdır?

Aşım yaptırmak ne demek?

aşım ne demek? Aşma işi. Erkek hayvanın dişisiyle çiftleşmesi. Erkek hayvanın dişiyle çiftleşmesi, çiftleştirme.

Zirai faaliyetin yapıldığı işletmeyi işleten kişiye ne ad verilir?

Zirai İşletme, Çiftçi ve Mahsulün Tanımı: Yukarıda yazılı faaliyetlerin içinde yapıldığı işletmelere zirai işletme bu işletmeleri işleten gerçek kişilere (Adi şirketler dahil), vergiye tabi olsun veya olmasınlar, çiftçi ve bu faaliyetler neticesinde istihsal olunan maddelere de mahsul denir.

Ticari ve zirai kazanç nedir?

Anonim ve limited şirketlerin ise zirai faaliyette bulunmaları halinde faaliyetlerinden dolayı elde ettikleri gelirler bir ticari kazançtır. Örneğin, tavuk yetiştiriciliği yapan bir limited şirketin, bu faaliyetinden dolayı elde ettiği kazanç, ticari kazanç sayılmaktadır.

Kimler gerçek usulde vergilendirilir?

Gerçek usulde vergi mükellefi

  • Gerçek usule tabi mükellefler, tutacakları defterlere göre iki farklı sınıfa ayrılır:
  • Birinci sınıf tacirler, yani bilanço esasına göre defter tutanlar.
  • İkinci sınıf tacirler, yani işletme hesabı esasına göre defter tutanlar.

Gelir Vergisi Kanunu'na göre bir faaliyetin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi için taşıması gereken özellikler nelerdir?

Ticari Faaliyet Olarak Değerlendirme Aranan Kriterler:

  • Gelir getirici faaliyetin devamı için işyerinin, deposunun ve hizmet yerinin olması,
  • Söz konusu faaliyetin ticaret ünvanı altında yapılması,
  • Ticari yardımcılardan yararlanılması,
  • Ticari amaçlı haberleşmenin kullanılması,
  • Reklam yapılması, Tabela asılması,

Ikinci sınıf tüccarların ticari kazancı neye göre tespit edilir?

İşletme Hesabı Esasında Ticari Kazancın Tespiti İkinci sınıf tacirler, kazançlarını işletme hesabı esasında tespit ederler. Bu usulde kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılatlarla, giderler arasındaki müspet farktan oluşur. Giderlerin daha fazla olması halinde zarar doğmuş olur.

Ticari kazanç nedir?

İşletme hesabı esasına göre ticari kazanç, bir hesap dönemi içinde elde edilen hasılat ile giderler arasındaki müspet farktır. (Elde edilen hasılat, tahsil olunan paralarla tahakkuk eden alacakları; giderler ise, tediye olunan ve borçlanılan meblağları ifade eder.)

Özel beyanname nedir ve ne zaman nereye verilir?

Beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar ödenir. Tarhiyatın muhatabının Türkiye'yi terk etmesi halinde ise ülkeyi terk etmesinden önceki 15 gün içinde verilir. ... Özel beyan zamanı tayin olunan gelirler ile ilgili kurumlar vergisi beyannamesi kazancın elde edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde verilir.

Dar mükelleflerin vereceği özel beyanname kazancın elde ettiği tarihten itibaren ne kadar süre içerisinde verilmelidir?

Özel Beyan; Dar mükellefiyete tabi olan yabancı kurumların vergiye tabi kazancının Gelir Vergisi Kanununda yazılı diğer kazanç ve iratlardan (değer artış kazançları ile arızi kazançlar) ibaret bulunması halinde, yabancı kurum veya Türkiye'de adına hareket eden kimse, bu kazançları elde edilme tarihinden itibaren 15 gün ...

Dar mükellef kurumlar kazançlarından hangisini özel beyanname ile beyan etmek zorundadır?

Dar mükellef kurumların bir takvim yılı (veya bir yılı kapsayan özel hesap dönemleri) içinde elde ettikleri ticari kazançları yıllık kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edilir.

Dar mükellefler bulundukları ülkeyi terk etmeden ne kadar zaman önce beyanname vermek zorundadır?

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 25/5 maddesinde, dar mükellefiyette vergi muhatabının Türkiye'yi terk etmesi halinde, beyannamenin (kurumlar vergisi beyannamesinin) ülkeyi terk etmesinden önceki 15 gün içinde verileceği hükmüne yer verilmiştir.

Dar mükelleflerin Türkiye'de elde edebilecekleri gelirler ve bu gelirlerin nasıl vergilendirildiği?

Dar mükellef gerçek kişiler, sadece Türkiye'de elde ettikleri kazanç ve iratlar üzerinden vergilendirilir, yabancı ülkelerde elde ettikleri kazanç ve iratlarını Türkiye'de beyan etmezler.

Dar mükelleflerin tevkif suretiyle vergilendirilmiş aşağıdaki gelirlerinden hangisi için yıllık gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülüğü vardır?

Dar mükellefiyette; Dar mükellef gerçek kişiler ticari kazançları ve gerçek usulde tespit edilen zirai kazançları ile tevkif yoluyla vergilendirilmemiş serbest meslek kazançları için yıllık beyanname vermek zorundadır. Tevkif yoluyla vergilendirilmiş serbest meslek kazançları için yıllık beyanname verilmeyecektir.

Dar mükellef beyannamesi nedir?

Dar mükellefiyette, yıllık beyan esasında vergileme kurumun Türkiye'de ticari veya zirai kazanç elde etmesi halinde yapılır. Kurumlar vergisi beyannamesinde ticari ve zirai faaliyetlerden doğan kazanç dışında, işletme bünyesinde elde edilen her türlü kazancın da yer alması gereklidir.

Dar mükellefler defter tutmak zorunda mıdır?

Dar mükellefiyete tâbi kurumlar K.V.K. uygulaması bakımından V.U.K.'nun 177'nci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendine tâbidir. Yâni, dar mükellefiyete tâbi kurumlar birinci sınıf tüccarların tutmak zorunda oldukları defterleri tutması gerekmektedir.