Aşırmacılık ne demek?
İçindekiler:
- Aşırmacılık ne demek?
- Akademik Aşırmacılık nedir?
- Disiplinsiz araştırma nedir?
- Bilim Etigi nedir kisaca?
- Araştırma ve yayın etiği nedir?
- Salamizasyon ne demek?
- Yazarlık hakkı nedir?
- Duplikasyon nedir makale?
- Bilimsel sahtecilik nedir?
Aşırmacılık ne demek?
Black's Law Dictionary (1957)'e göre aşırmacılık; başka birisinin edebi kompozisyonunu veya başkasının yazdığı bölümlerin bazı kısımlarını veya kendisine ait olmayan metindeki kullanılan dilin aynısını ve düşünceleri kendi üretimiymiş gibi göstermek eylemi şeklinde tanımlanmıştır (Caspari, 1988).
Akademik Aşırmacılık nedir?
Ciddi bir akademik suç olan aşırmacılık, başka bir yazarın cümlele- rini tırnak içinde veya kaynak göstermeksizin aynen almak olarak tanımlanabilir. Başkasına ait düşünceler öznel cümlelerle ifade edilse bile yeterli ve doğru kaynak gösterilmemişse bu durum da aşırmacılık olarak kabul edillir.
Disiplinsiz araştırma nedir?
Bilimsel ihmal (disiplinsiz araştırma), bilimsel araştırmaların gereklerini tam olarak yerine getirmeden yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bilimsel yanıltmadır.
Bilim Etigi nedir kisaca?
Bilim etiği ise bilimsel etkinliklerin yürütülmesi sırasında ortaya çıkan değer sorunları ile bunlara getirilen çözüm önerilerinin tartışıldığı alan olarak ifade edilebilir. Bilim etiği, bilimsel çalışmalarda bulunanlara, bu çalışmalar sırasında uymaları gereken ilkeleri gösterir.
Araştırma ve yayın etiği nedir?
“Araştırma ve Yayın Etiği, genel olarak, 'Bilimsel araştırma ve yayınların dürüstlük, açıklık, nesnellik(objektif olma), başkalarının bulgu ve yaratılarına saygı gibi temel ilkelere uygun biçimde yapılmasını sağlamayı amaçlayan ve bunun gerçekleşmesi için çalışmalar yapan uygulamalı etik alanı' olarak tanımlanmaktadır ...
Salamizasyon ne demek?
Bölerek Yayınlama (salamizasyon) : Bir önceki ya- nıltma biçimine benzeyen bu yöntemde yazarlar tek bir ça- lışmadan çıkan sonuçları yapay olarak bölerek birden fazla yayın çıkarma çabasına girmişlerdir.
Yazarlık hakkı nedir?
Bir bilimsel yayındaki (makale, tebliğ, sunuş, vb.) yazar listesi sunulan çalışmaya orijinal ve hatırı sayılır katkı yapanlardan oluşmalıdır. Katkı yapanların yazar listesine dahil edilmemesi veya katkısı olmayanların politik sebeplerle eşyazar sayılması yazarlık hakkı ihlâllerindendir.
Duplikasyon nedir makale?
C) DUPLİKASYON: “Bir makaleyi aynı anda iki farklı dergiye göndererek yayınlatmak” olarak taa nımlanabilir. ... Böylece aynı makale 2 veya daha fazla dergide basılabilmekte ve yazarlar bu süreci önleyememektedirler (9).
Bilimsel sahtecilik nedir?
Bilimsel sahtecilik nedir? Araştırmacı sayısının çoğalması ve maruz kaldıkları “yayınla ya da yok ol” baskısı yüzünden daha fazla araştırmacı böyle yöntemlere başvurmaya başladı. Yayıncılar ise buna daha sıkı kontrol yöntemleri ve teknolojik çözümler ile cevap vermeye çalışıyorlar.