Nazire yazan şaire ne denir?

İçindekiler:

  1. Nazire yazan şaire ne denir?
  2. Zemin model Şiir nedir?
  3. Nazire mecmuaları ne demek?
  4. Mecmua nedir Divan edebiyatında?
  5. Mürettep divan ne demek?
  6. Mürettep divan kimin?
  7. Mürettep ne demek?
  8. Kazai ne demek?

Nazire yazan şaire ne denir?

Nazire yazma, tanzir, tanzir etme diye anılır. Nazire geleneği Türk edebiyatına İran edebiyatından geçmiştir. İranlı şairler nazireye cevâb adını verirler. Alay ve şaka yollu yazılmış nazirelere tezhil veya hezil denir.

Zemin model Şiir nedir?

Nazire yazma ya da söylemeye tanzir etmek denir. Nazire geleneğinde kendisine nazireler yazılan ilk şiire zemin şiir denir. Zemin şiir olup olmamasına bakılmaksızın bir şairin tanzir ettiği şiiri ise model şiir denir.

Nazire mecmuaları ne demek?

Nazîre, bir şairin örnek aldığı başka bir şairin bir şiirine aynı vezin, kafiye ve redifi kullanarak, benzer mazmunlarla yazdığı şiir anlamında kullanılan bir terimdir. ... Klâsik Türk edebiyatının önemli kaynakları arasında yer alan nazire mecmûalarının ilk örneğine 15. yüzyılda rastlanmaktadır.

Mecmua nedir Divan edebiyatında?

Mecmua ve cönk esasen el yazması ile şiirlerin yazıların vb herhangi bir nazım türü veya nazım şekli birliği aranmadan “Şiir Mecmuası” şeklinde yazıldığı defterlerdir. Mecmualar ve cönkler bir kişinin beğendiği şiirleri vb el yazısı ile bir deftere yazıp kayıt altına almış olmasıdır.

Mürettep divan ne demek?

Bir tür antoloji olarak görülebilir. Zamanla divanlarda şiirler belli bir düzene göre sıralanmaya başladı. Bu elemeye "divan tertibi" bu tür divanlara da "mürettep divan" adı verilir. Tam bir divanda sırasıyla, kaside (tevhid, münacat, na't, medhiye), tarih, musammat, gazel bölümleri yer alır.

Mürettep divan kimin?

Divan Edebiyatında din dışı konularda yazılmış ilk Mürettep divan 14. Yy Germiyan Sahası şairi Ahmedi'ye aittir. Tam bir mürettep divanda bulunan şiirlerin sıralama ve konu özellikleri şu şekildedir.

Mürettep ne demek?

Dizilmiş, dizili. 2. Gizli bir amaçla düzenlenmiş, yapılmış (iş). 3. Sonradan düzenlenmiş, derlenmiş: Mürettep divan.

Kazai ne demek?

Eski Türkçe bir kelime olan "kaza" davaların görülme, hüküm verilme işi anlamına gelir. Kazai ise kaza kökünden türemiş, kaza ile ilgili, hüküm verilmeye ait olan, yargısal demektir. Hukuki bir terim olarak kazai; kazai rüşt ve kazai içtihatlar gibi yargının hükmünü içeren çeşitli durumları ifade eder.