3 aylık enflasyon ne oldu?

İçindekiler:

  1. 3 aylık enflasyon ne oldu?
  2. Yıllık enflasyon ne kadar oldu?
  3. 2020 enflasyonu ne kadar oldu?
  4. 5 aylik enflasyon ne kadar 2020?
  5. Ev sahibi kirayı ne kadar artırabilir 2020?
  6. Ev sahibi kiraya yüzde kaç zam yapabilir?
  7. 2020 kira artışı yüzde kaç?
  8. Yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi?
  9. Ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi?
  10. Kira zammı ne kadar yapılır?
  11. Kira artışı nasıl bildirilir?
  12. Kira artış oranı ÜFE mi tüfe mi?
  13. Işyeri yıllık kira artışı neye göre yapılır?
  14. 2021 de kira artışı ne kadar olacak?
  15. Işyeri kiralarında muacceliyet şartı geçerli mi?
  16. Işyeri kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

3 aylık enflasyon ne oldu?

Memurlar, 2020'nin ilk altı ayında yüzde 1,75, ikinci altı ayında da yüzde 4,36 enflasyon farkı almıştı. Toplu sözleşme gereğince memurlar ve memur emeklileri, 2021 yılının ilk altı ayı için yüzde 3 zam aldı. ... İlk üç aylık enflasyon yüzde 3,70 oldu. İlk 3 ayda memurlar için yüzde 0,70 enflasyon zammı oluşmuş durumda.

Yıllık enflasyon ne kadar oldu?

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta aylık bazda yüzde 1,08, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 4,13 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 16,19, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 31,2 oldu.

2020 enflasyonu ne kadar oldu?

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Aralık 2020'de aylık bazda yüzde 1,25, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,36 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 14,60, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 25,15 olarak gerçekleşti.

5 aylik enflasyon ne kadar 2020?

Dün Mayıs ayı enflasyonu açıklandıktan sonra 2020 yılının 5 aylık enflasyon oranı da belli oldu. Milyonlarca emekli ve memurun merakla beklediği enflasyon rakamları açıklandı 5 aylık enflasyon yüzde 4.

Ev sahibi kirayı ne kadar artırabilir 2020?

TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı TÜFE oranlarına göre kira artış oranı belli oldu. Aralık 2020'de kira artış oranı yüzde 12,04.

Ev sahibi kiraya yüzde kaç zam yapabilir?

Buna göre mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 12,53 oranında zam yapabilecek. Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor.

2020 kira artışı yüzde kaç?

TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı TÜFE oranlarına göre kira artış oranı belli oldu. Aralık 2020'de kira artış oranı yüzde 12,04.

Yeni ev sahibi kiraya zam yapabilir mi?

Yeni Borçlar Kanunu ile Ev sahipleri ile kiracılar arasında “kiranın hangi oranda artacağı” konusu yasal zorunluluğa bağlanmıştır. Ev sahipleri her yıl TÜFE oranında kira artışı yapabilir. Taraflar kendi aralarında anlaşamazlarsa, mahkemeye başvurup “kira tespiti” talebinde bulunabilirler.

Ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi?

EV SAHİBİNİN EVE İHTİYACI VARSA Kira borcunun tahsilatı dışında, ev sahibi, ihtiyaç nedeniyle de kiracısını tahliye edebilir. Ev sahibinin eşi, altsoyu, üstsoyu ve kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişiler için konutu kullanma zorunluluğu bulunması, gereksinim nedeni ile tahliyeyi oluşturmaktadır.

Kira zammı ne kadar yapılır?

KONUT KİRALARINA YÜZDE 12.

Kira artışı nasıl bildirilir?

Yapılacak olan zam kiracıya ihtarname gönderilerek bildirilebilinir. Kiraya yapılacak olan zam kiracıya nasıl bildirilir? Kiraya yapılacak zam oranı noterden çekilen ihtarname ile bildirilir.

Kira artış oranı ÜFE mi tüfe mi?

Ev ve işyeri kiralarında geçen yılın başına kadar taraflar aralarında farklı bir oran belirlememişse Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (ÜFE) artışlar dikkate alınıyordu. ... Yürürlükteki yasal düzenlemeye göre, kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor.

Işyeri yıllık kira artışı neye göre yapılır?

Geçen yılın aynı oranına göre: Yİ-ÜFE ya da TÜFE üzerinden geçen yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınarak kira artışı hesaplanır. 12 aylık ortalama: 12 aylık TÜFE ve Yİ-ÜFE aylık ortalaması toplanır ve 2'ye bölünür. Kira artışı, çıkan sonuç üzerinden hesaplanır.

2021 de kira artışı ne kadar olacak?

Kiralara en fazla yüzde 13,18 zam yapılabilecek Buna göre mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 13,18 oranında zam yapabilecek. Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor.

Işyeri kiralarında muacceliyet şartı geçerli mi?

TBK'nın 346. maddesiyle birlikte, kira sözleşmelerinde yer alan muacceliyet kaydının geçerli olduğu yönündeki Yargıtay'ın yerleşik içtihatları geçerliliğini kaybetmiş olup, TBK'nın yürürlük tarihinden önce yapılan sözleşmelerde yer alan ceza koşulu ve muacceliyet şartına dair kayıtlar da geçersizdir.

Işyeri kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Dolayısıyla kiraya veren 10 yıllık kira ilişkisinin dolmasından sonra gelen ilk sözleşme döneminin bitimine 3 ay kala kiracıya yazılı bir bildirim göndererek sözleşmeyi sona erdirebilir. Bildirimin süresinde ulaşmaması halinde yine sözleşme ancak bir sonraki dönemde sona erecektir.