Bilimsellik ilkesi nedir?

İçindekiler:

  1. Bilimsellik ilkesi nedir?
  2. Akılcılık ve Bilimsellik ne demek?
  3. Şekli hukuki eşitlik nedir?
  4. Şekli eşitlik ne demek?
  5. Nispi eşitlik nedir kısaca?
  6. Kadın ve erkeğin eşit olması hangi ilke?
  7. Kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olması hangi kanun ile ilgilidir?
  8. Kadınların oy kullanması hangi ilke?
  9. Kadınların oy kullanmak hangi ilkeye girer?

Bilimsellik ilkesi nedir?

KISACA BİLİMSELLİK İLKESİ Devlet ve toplum hayatında, kişisel hayatta, bilimi öğrenme, değerlendirme ve uygulamaya bilimsellik denmektedir. Atatürk ilke ve inkılapları, ilerlemenin temeli olan çağdaş bilimi ve teknik esasları temel almıştır. “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir…

Akılcılık ve Bilimsellik ne demek?

10 Kasım Atatürk'ün İlkeleri Akılcılık ve Bilimsellik. Atatürk'ün en büyük özelliklerinden biri de bilimsel ve akılcı bir düşünceyi (rasyonalizm) Türk toplumunun bütün alanlarına egemen kılmak çabasıdır. ... Bilimler, akıl yolu ile yapılan zihinsel çalışmalardan çıkar.

Şekli hukuki eşitlik nedir?

Şekli Hukuki Eşitlik: Kanunların genel ve soyut nitelik taşıması yani kapsadığı herkese eşit olarak uygulanması, 2.

Şekli eşitlik ne demek?

Şekli eşitlik, genel ve soyut nitelikte olan kanunların, herkese eşit şekilde uygulanması anlamına gelmektedir. Bu kavram “kanun önünde eşitlik” olarak da ifade edilebilir.

Nispi eşitlik nedir kısaca?

Nispî eşitlik ise, dağıtıcı adalet anlayışının(15) bir sonucu olup hangi durumda olursa olsun herkese mutlak anlamda uygulanacak bir eşitliğin aksine hukuki yönden aynı, benzer ya da eşit olanlara eşit; farklı olanlara farklı şekilde davranılması ve işlem tesis edilmesi anlamına gelir(16).

Kadın ve erkeğin eşit olması hangi ilke?

I- Eşitlik İlkesinin Anlamı: İnsan onurunda da ırk, dil, din ve cins farkı gözetilmeksizin bütün insanlar eşittirler. Anayasanın 10. maddesinde eşitlik ilkesi Kanun önünde eşitlik ilkesi olarak adlandırılmıştır.

Kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olması hangi kanun ile ilgilidir?

Türk Medeni Kanunu ile birlikte kişilerin hak ve borçları, aile kurumunun işleyişi ve sona ermesi, mülkiyet ilişkileri, miras sorunları gibi konularda kadın, erkek ve çocuk haklarını gözeten Türk Medeni Kanunu, 17 Şubat 1926 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. 1 Mart 1926 yılında da Türk Ceza Kanunu ...

Kadınların oy kullanması hangi ilke?

1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934'te Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

Kadınların oy kullanmak hangi ilkeye girer?

Bunlardan 5 Aralık 1934'te de Türkiye Büyük Millet Meclisince kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan yasa da M. K. ATATÜRK'ün cumhuriyetçilik ve halkçılık ilkelerinin sonucudur.