Şek günü orucu nedir?

İçindekiler:

  1. Şek günü orucu nedir?
  2. Visal orucu nedir nasıl tutulur?
  3. Davut orucu ne demektir?
  4. Yevmi şek ne demek?
  5. Eyyamı BIYZ orucu ne demek?

Şek günü orucu nedir?

Şek günü; Şaban ayının sonuncu günü mü, yoksa Ramazan ayının birinci günü mü olduğu konusunda bu günde şüphe olduğundan dolayı Şaban ayının otuzuncu gününe şek günü denilmektedir. Bu günde oruç tutmak Hanifi alimlerine göre mekruhtur, Şaffi alimlerine göre ise haram denilmiştir..

Visal orucu nedir nasıl tutulur?

Bu yeni düzenlemeden önceki oruca ise daha sonra visâl orucu denmiştir. Rivayetlerde visâl orucunun iki şeklinden bahsedilmektedir. Bunlardan biri visâl orucunun sahurdan bir sonraki günün sahur vaktine kadar tutulmasıdır. Diğer şekli ise iki, üç veya daha fazla gün üst üste iftar etmeden oruç tutmaktır.

Davut orucu ne demektir?

Bir gün oruç tutup, bir gün tutmamaya "Dâvûd orucu" denir. Bu ismin veriliş nedeni Hz. Peygamber (s.a.s.) vermiş ve faziletini şöyle belirtmiştir: "En faziletli oruç Dâvûd'un tuttuğu oruçtur; o bir gün oruç tutar, bir gün tutmazdı." (Buhârî, Savm, 56; Müslim, Sıyâm, 181). ...

Yevmi şek ne demek?

Şüpheli gün. Havanın bulutlu olup, Ramazan ayı hilâlinin görülmemesi sebebiyle Şâbân ayının otuzuncu günü mü, yoksa Ramazân-ı şerîfin ilk günü mü olduğu bilinmeyen, Şâbân'ın yirmi dokuzundan sonra gelen gün.

Eyyamı BIYZ orucu ne demek?

Eyyam-ı Biyz orucunun bir diğer adıyla 'Aydınlık günler' olarak kaynaklarda geçmesinin sebebi; Hicrî ayların 13, 14 ve 15. gecelerinde Ay'ın her zamankinden daha net ve parlak görülmesidir. Efendimiz (SAV) de, her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir.