Fay hattı neden vardır?

İçindekiler:

  1. Fay hattı neden vardır?
  2. Normal ve ters fay nedir?
  3. Fay hattı nedir nasıl oluşur?
  4. Allokton ve otokton ne demek?
  5. NAP ne demek Jeoloji?
  6. Jeoloji klip nedir?
  7. Klip nedir coğrafya?
  8. Transgresyon ne demek?
  9. Transgresyon neden olur?
  10. Transgresyon ve regresyon nedir kısaca?
  11. Deniz gerilemesi regresyon ne demek?

Fay hattı neden vardır?

FAY HATTI NEDİR? Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere "fay" adı verilir.

Normal ve ters fay nedir?

Örneğin; 1970 Gediz ve 1995 Dinar depremi ile ilgili faylar bu türden normal atımlı faylardır. Bu tür faylar da düşey atımlı faylar olup, yalnızca fay düzlemi boyunca hareket eğim yönüne göre ters yönde olmakta ve bloklar birbirine göre yaklaşmaktadır. Örneğin; 1975 Lice depremi ile ilgili faylar ters atımlı faylardır.

Fay hattı nedir nasıl oluşur?

FAY HATTI NEDİR? Fay ya da kırık, iki kıta sahanlığının birbirlerine sürtünerek zıt yönlerde hareketleri sonucu oluşan kırığa verilen isimdir. ... Faylar, kayanın kırılgan özelliğe sahip olmasından dolayı yüksek basınç (gerilme, sıkışma veya bükülme) altında kırılmasıyla oluşur.

Allokton ve otokton ne demek?

Otokton: Jeolojik geçmişinde de bugün bulunduğu yerde oluşmuş kayaç veya kayaç topluluğu. ... Allokton: Jeolojik geçmişinde bugün bulunduğu yerden başka bir yerde oluşmuş ancak daha sonra gelişen jeolojik süreçler sonucunda ise farklı bir yere taşınmış kayaç veya kayaç topluluğudur.

NAP ne demek Jeoloji?

Nap veya NAP aşağıdaki anlamlara gelebilir: Nap (jeoloji), orijinal konumundan 2–5 km uzağa taşınan tabakaya benzer büyük bir kaya kütlesi. Network Access Protection, bir Microsoft teknolojisi.

Jeoloji klip nedir?

Klip: düşük açılı bindirme fayının üzerindeki 'bindirme levhası'nın erozyonu genelde taban bloğunun üzerinde allokton birimlerinin izole kalıntıları bırakır ki bunlar klip olarak adlandırılır.

Klip nedir coğrafya?

Klip (Klippe-Geology): Tektonik pencerenin tersi olarak nitelendirebiliriz. Burada çevre kayalardan farklı olarak bir tepecik oluşturan farklı bir kaya litolojisinden bahsediyoruz.

Transgresyon ne demek?

Deniz ilerlemesi veya deniz yükselmesi olarak ifade edilebilir. Deniz ilerlemesi yani transgresyon olayında karalardaki alçalmaya bağlı olarak denizlerin karalar üzerinde ilerlemesidir.

Transgresyon neden olur?

Deniz ilerlemesi (Transgresyon) Volkanik olaylar sonucu çıkan milyonlarca tonluk materyal, iklim değişikliği, buzul oluşumu ve dış güçler tarafından taşınan materyallerin belirli bölgelerde birikmesi kara yükünü artırır. ... Denizin karaya ilerlemesine transgresyon denir.

Transgresyon ve regresyon nedir kısaca?

=> Şimdi sorumuza bakalım ; Regresyon => Karaların yükselip, denizlerin alçalmasıyla denizin gerilemesine denir. Transgerasyon => Karaların alçalıp, denizlerin yükselmesiyle denizin karaya doğru ilerlemesine denir.

Deniz gerilemesi regresyon ne demek?

Deniz Gerilemesi (Regresyon) Dış kuvvetler tarafından karalardan taşınan milyonlarca tonluk çakıl, toprak ve çeşitli materyaller, okyanus diplerinde toplanarak kara yükünün azalmasına neden olur. İklim olaylarının büyük ölçüde değişikliğe uğraması sonucu buzullar eriyerek karalar üzerindeki ağırlığı azaltır.