Etken nedir?

İçindekiler:

  1. Etken nedir?
  2. Edilgen çatılı ne demek?
  3. Çatı özelliği ne demek?
  4. Çatı ekleri nedir?
  5. Ettirgenlik ne demek?
  6. Nesne alan fiil nedir?

Etken nedir?

Etken nedir, Etken ne demek Etki eden şey, faktör. Bir madde üzerinde belli bir değişiklik yapan şey, müessir.

Edilgen çatılı ne demek?

Özneleri bilinmeyen fiillere “edilgen fiil” denir. Bir cümlede işin kim tarafından yapıldığı bilinmiyorsa, fiil edilgen çatılıdır. Kök ya da gövde durumundaki fiillere “-il, -in” ekleri getirilerek edilgen fiiller yapılır. NOT: Edilgen fiillerin yüklem olduğu cümlelerde işin kim tarafından yapıldığı belli değildir.

Çatı özelliği ne demek?

Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla, yüklemi eylem olmayan cümlelerde çatı aranmaz. Nesnesi olan ya da nesne alabilen eylemlere “geçişli eylem” denir.

Çatı ekleri nedir?

çatı ekleri ç. a. db. Fiil kök veya gövdelerinden dönüşlü, edilgen, işteş, ettirgen çatılar yapmaya yarayan ekler: (Sev-in-), (sev-il-), (sev-iş-), (kapa-t-), (geç-ir-), (sev-dir-) gibi.

Ettirgenlik ne demek?

ettirgen. İşi başkasına yaptıran veya yapılmasına yol açan.

Nesne alan fiil nedir?

Nesne alan ya da alabilen fiillere “geçişli fiil” adı verilir. Geçişli fiillerde öznenin yaptığı iş başka bir varlığa (nesneye) geçer. Geçişli olan fiillere sorulan “neyi”,“ kimi” ve “nereyi” sorularına cevap alınabilir. Özne bulunduktan sonra sorulan “ne” sorusu da nesneyi buldurur.