Toriçelli deneyi ne demek?

İçindekiler:

  1. Toriçelli deneyi ne demek?
  2. Açık hava basıncı yükseklere çıkıldıkça ne olur?
  3. Toriçelli deneyi cıva yerine su kullansaydı ne olurdu?
  4. Termometre yapımında civa kullanılır mı?
  5. Termometre hangi madenden yapılır?
  6. Termometre içinde hangi maddeler kullanılır?
  7. Termometre nedir ne işe yarar kısaca?
  8. Termometre nasıl çalışır?

Toriçelli deneyi ne demek?

Evangelista Torricelli 1644 yılında çok önemli bir deney yaptı. Deniz seviyesinde 0°C sıcaklıkta, yaklaşık 1 metre uzunluğundaki bir ucu açık diğeri kapalı bir cam tüpün içini tamamen cıvayla doldurdu. Tüpün içindeki cıvanın sıvı basıncı açık hava basıncına eşit hale geldi. ...

Açık hava basıncı yükseklere çıkıldıkça ne olur?

Fakat yükseklere çıkıldıkça hava basıncı düşer, bu yüzden bazı insanların burunlarında iç basınç fazla geldiği için kanama olur. ... Açık hava basıncının değeri yeryüzüne yakın yerlerde en büyüktür. Yükseklere çıkıldıkça, hava molekülleri azalacağı için açık hava basıncının değeri azalır.

Toriçelli deneyi cıva yerine su kullansaydı ne olurdu?

- Toriçelli deneyi 0C sıcaklıkta kuru, nemsiz havada ve deniz seviyesinde yapılmıştır. ... Toriçelli deneyinde cıva yerine su kullansaydı ne olurdu sorusuna gelince su kullanılsa dahi sonuç yine değişmezdi. Fakat sıvı yoğunluğuna bağlı olarak sıvı seviyesi değişirdi.

Termometre yapımında civa kullanılır mı?

Cevap. Termometreler üst bölümünde ince bir cam tüp bulunan bir hazneden oluşur; haznenin içi bir sıvıyla doldurulmuştur. Bu sıvı genellikle cıvadır. -38°C de katılaşan ve 357°C de kaynayan cıvanın, bu bakımdan, çok geniş bir kullanım alanı vardır.

Termometre hangi madenden yapılır?

Sıvılı Termometreler: Sıvılı termometrelerde genleşmeleri büyüyen ve sıcaklıkla orantılı olan sıvılar kullanılır. İnce cam boru içindeki sıvı; cıva ise cıvalı termometre, alkol ise alkollü termometre adını alır. Cıva –-39 santigrat derecede donar, 357 santigrat derecede kaynar.

Termometre içinde hangi maddeler kullanılır?

Cevap ; Cıva , diş dolguların da ve laboratuvar termometrelerin de kullanılır. Karbon , bütün organik bileşiklerde bulunur.

Termometre nedir ne işe yarar kısaca?

Sıcaklıkölçer ya da Termometre, (Antik Yunanca'dan: thermos sıcaklık ve métron ölçü; eski dilde: mizanül-harâre) sıcaklığı ölçmek için kullanılan alet. Meteorolojide Celsius, Fahrenheit veya Kelvin gibi değişik ölçekler termometrelerde kullanılmaktadır.

Termometre nasıl çalışır?

Basitçe anlatmak gerekirse bir tüpün içine konulan genleşmeye müsait sıvının sıcağı gördüğünde genişlemesi, soğuğu gördüğünde de daralmasına değer verilmesidir. Sıvı ısındığında genleşir ve tüp içerisinde yukarıya doğru çıkar. Soğuduğunda ise daralır ve aşağıya doğru içer. Termometrenin temel çalışma prensibi budur.