Çalışma ekonomisinin konuları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Çalışma ekonomisinin konuları nelerdir?
  2. Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri okumak zor mu?
  3. Telafi edici ücret nedir?
  4. Pazarlık gücü teorisi nedir?
  5. Hedonik ücret teorisi nedir?
  6. Hedonik değerleme yöntemi nedir?
  7. Ideal işgücü piyasası nedir?
  8. Işgücü piyasaları nelerdir?
  9. Işgücü piyasası ne demek?
  10. Esnek işgücü piyasası ne demek?
  11. Ikili işgücü piyasası teorisi nedir?
  12. Piyasanın işlevi nedir?
  13. Göç sistemleri kuramı nedir?

Çalışma ekonomisinin konuları nelerdir?

Çalışma ekonomisinin temel kavramları : 1) Çalışma çağındaki nüfus : 15-64 yaş arasıdır....

  • Marjinal verimlilik teorisi.
  • Pazarlık teorisi.
  • Satın alma gücü teorisi.
  • Etkin ücret teorileri.

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri okumak zor mu?

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü zor mu? Kesinle kolay bir bölüm. Normal bir çalışmayla derslerinizden rahatlıkla geçebilirsiniz.

Telafi edici ücret nedir?

Bir başka bakış açısıyla telafi edici ücret farklılığı işlerin, alternatif işlerde olmayan, istenmeyen özelliklerini tazmin etmek (yani işçilerin bu özellikler nedeniyle uğrayabilecekleri zararları karşılamak) amacıyla işçilere yapılan fazladan ödemelerdir.

Pazarlık gücü teorisi nedir?

Pazarlık teorisi, işçi ve işverenin ayrı birer taraf olduğunu ve ücretlerin iki taraf arasında yapılan pazarlık sonucunda belirleneceğini kabul etmektedir. ... Sonuçta ücret düzeyi tarafların pazarlık güçlerine göre bu iki limit arasında bir yerde belirlenir.

Hedonik ücret teorisi nedir?

Malların ayrışık olduğu varsayımı altında, her malın fiyatının o malın sahip olduğu özelliklerin toplamına bağlı olarak belirlendiğini ileri süren kuram. Hedonic price theory.

Hedonik değerleme yöntemi nedir?

Hedonik yöntem, gayrimenkul piyasasında konut karakteristiklerinin zımni fiyatlarının ölçülmesinde başvurulan bir tekniktir. Tüketicilerin ödemeye razı olduğu marjinal değerin ve fiyatı etkileyen her bir özelliğin ayrı ayrı belirlenmesine olanak sağlamaktadır.

Ideal işgücü piyasası nedir?

1. İDEAL (TAM REKABET KOŞULLARINDA İŞLEYEN) İŞGÜCÜ PİYASASI Klasik iktisat okulunun temel ilkesi olan tam rekabet koşulları içinde işleyen piyasadır. ... İşgücü mobilitesinin ve rekabetin tam olarak mevcut olması sonucunda işgücü piyasasında belirli bir işgücü tipinin tek bir fiyatı (ücreti) olması gerekir.

Işgücü piyasaları nelerdir?

Işgücü piyasası, nispeten bağımsız ve birbirine bağlı piyasalarından oluşan karmaşık bir sistemdir. Seçilen kriterlere göre günümüz işgücü piyasaları farklı bir şekile dönüşebilmekteler. А. İşgücünü istihdam eden şirket için işgücü kaynaklarına göre piyasalarpiyasa ve dış piyasa olmak üzere ikiye ayırmaktadır.

Işgücü piyasası ne demek?

Emek arzı ve talebinin karşılaştığı ve emeğin fiyatı olan ücretin belirlendiği piyasaya ise iş gücü piyasası (emek piyasası, iş piyasası) adı verilir. Çalışma ekonomisi disiplini, emek arz ve talebinin karşılaştığı emek piyasasının işleyişi ve bu piyasada ortaya çıkan sorunlarla uğraşan bir disiplindir.

Esnek işgücü piyasası ne demek?

Esnek İşgücü Piyasası » İktisat Terimi Esnek işlendirme olanaklarının sağlandığı, işe alım ve işten çıkarımın kolaylıkla yapılabildiği ve dolayısıyla işlendirme maliyetlerinin düşürülebildiği işgücü piyasası.

Ikili işgücü piyasası teorisi nedir?

Dualist labor market theory,wich considers the labor markets as primary market where appropriate employment conditions,high wages and promotion opportunities are to be found and secondary market that presents unstable production demand wich low payment and disorgantsed emloyment qualifications oiaims thal,suchfactors ...

Piyasanın işlevi nedir?

Finansal sistemin başlıca görevi, piyasadaki mevcut tasarrufların en verimli yatırım alanlarına yönelmesini sağlamak ve fon alış verişi sırasında doğabilecek riskleri önlemek ve yönetmektir.

Göç sistemleri kuramı nedir?

Göç sistemleri kuramı uluslararası ilişkiler çerçevesinde, ekonomik ve politik temelli olarak geliştirilmiş bir kuramsal çerçevedir. Bu kurama göre iki ya da daha fazla ülke karşılıklı olarak göçmen değişimiyle bir göç sistemi ve ilişkiler zinciri oluştururlar.