Transvajinal muayene nedir?

İçindekiler:

  1. Transvajinal muayene nedir?
  2. Transvajinal ultrason ne zaman yapılır?
  3. TV USG nasıl yapılır?
  4. Transvajinal ultrasonda neler görülür?
  5. Regl iken hastaneye gidilir mi?

Transvajinal muayene nedir?

Endovajinal ultrason olarak da adlandırılan transvajinal ultrason, kadın üreme organlarını incelemek için kullanılan bir tür pelvik ultrasondur. Buna rahim, fallop tüpleri, yumurtalıklar, serviks ve vajina dahildir. “Transvajinal”, “vajina yoluyla” anlamına gelir.

Transvajinal ultrason ne zaman yapılır?

1. Erken Gebelik Evresinde İnceleme: Gebeliğin ilk evrelerinde fetüsün çok küçük olması dolayısıyla kesenin incelenebilmesi için transvajilan ultrason tetkikine başvurulabilir. Bu tetkik sırasında erken gebelik evresindeki annenin gebelik tespitinin kesinleştirilmesi için bu tetkik yapılır.

TV USG nasıl yapılır?

Transvajinal tetkik sırasında çubuk şeklindeki ultrason probu vajinaya sokulur. Bu prob, rahmin ve overlerin görüntülerini ultrason cihazına oradan da monitöre aktarılması ile gerçekleşir. Bu ultrason ağrısız ve tamamıyla zararsızdır ama doğası gereği, rahatsızlık veren bir tetkik olduğunu söyleyebiliriz.

Transvajinal ultrasonda neler görülür?

Ultrason muayeneleri aşağıdaki bulguların teşhisine yardımcı olur. Transvajinal ultrason endometrium (rahim iç duvarı) ve yumurtalıkları görüntülemek için yapılır. Ayrıca miyometrium (rahim kas duvarı) da değerlendirilir.

Regl iken hastaneye gidilir mi?

Eğer adet döneminde dayanılmayacak şekilde ağrılar mevcut, farklı bir sorunun olduğu hissediliyor ise mutlaka uzman doktora gidilmelidir. Adet ağrıları şayet 2-3 günlük bir zaman diliminden daha uzun sürüyorsa ve zamanında gelen adet kanaması eşlik etmiyorsa farklı bir sorun meydana gelmiş olabilir.